Kekik Fazlalığını Düzeltmek İçin Pratik Çözümler

by baharatdiyari
Too Much Thyme

Kekik, bir yemeğe hem derinlik hem de parlaklık katabilen keyifli bir bitkidir, ancak yalnızca doğru kullandığınızda. Aşırı kullanıldığında, keskinliği yiyecekleri hızla istenmeyen bir hale getirebilir. Diğer birçok baharatta olduğu gibi, aşırı kullanımını düzeltmek için kullanabileceğiniz birkaç yöntem vardır.

Kekiği Çıkarın

Kekik, uzun pişirme sürelerine dayanabilen bir bitkidir, bu yüzden lezzetini yemeğin dışına çıkarmanız pek olası değildir. Yemeğinizde çok fazla kekik varsa, uzun süre pişirmek durumu daha da kötüleştirebilir.

Yemeğinizdeki kekik bütün haldeyse veya bir buket garni’nin parçasıysa, çıkarmak kolaydır; Kekik yaprakları kullandıysanız, bu daha zor olabilir. Bir çorba için, yaprakları yüzeyden almak üzere bir süzgeç kullanmayı deneyebilirsiniz. Yemeğin diğer bileşenleri büyük parçalar halindeyse, onları tencereden çıkarıp yaprakları yüzeylerinden temizlemeyi düşünebilirsiniz. Çok fazla kekik eklediğinizi fark ettiğinizde, bitkiden mümkün olduğunca çıkarmak için elinizden geleni yapın.

Seyreltin

Herhangi bir lezzet bir tabakta çok yoğunlaştığında denenecek ilk çözüm onu seyreltmektir. Diğer malzemelerden daha fazla ekleyerek kekik veya başka bir bitkinin tadını hafifletebilirsiniz. Bu yöntemle, kekik aroması acılığını ve keskinliğini kaybeder.

Çorba ve güveçlerde, sadece su veya et suyu ekleyerek aşırı kekik tadını seyreltebilirsiniz; ancak, fazla eklerseniz diğer tatları da seyreltebilirsiniz. Bunu düzeltmek için yemeği tekrar pişirmeniz gerekir ve bu sadece kekik aromasını yeniden yoğunlaştırır.

Fazla su veya et suyu, bazı yemeklerin kıvamını ince ve tatsız hale getirebilir. Bazı durumlarda bunu önlemek için süt, krema veya hindistancevizi sütü gibi kremsi sıvılar kullanılabilir.

Umami Lezzetleri Ekleyin

Güçlü etli lezzetler kekiği tamamlayabilir ve fazla kullanımdan kaynaklanan hoş olmayan notaların dikkatini dağıtmaya yardımcı olabilir. Umami notları için seçenekleriniz arasında Worcestershire sosu, soya sosu ve balık sosu bulunur.

Sarımsak Ekleyin

Yemeğinizde zaten sarımsak varsa, daha fazlasını ekleyin. Sarımsağın güçlü lezzeti, kekiği maskelemeye yardımcı olabilir. Yemeğinizi fazla sarımsaklı yapma riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz, ancak sarımsak genellikle fazla kullanıldığında kekikten daha lezzetlidir.

Asitlik Ekleyin

Asidik notalar aşırı güçlü bitkisel tatları dengelemeye yardımcı olabilir. Limon veya limon suyu bazı yemeklerde işe yarayabilir. Diğerlerinde, yoğurt veya ekşi krema gerekli olanı sağlayabilir.

Kök Sebzeler Ekleyin

Patates özellikle istenmeyen tatları emecek kadar iyidir, ancak diğer kök sebzeleri de kullanabilirsiniz. Havuç ve diğer kök sebzeler istenmeyen tatları ortadan kaldırmada etkilidir.

Tatlılık Ekleyin

Fazla kekik acılığı bazı yemeklerde tatlılıkla dengelenebilir. Bu tatlılık, özellikle doyurucu güveçlerde etkili olan şarap şeklinde olabilir. Havuç ve karamelize soğanların tatlılığı, kekiğin keskinliğini nötralize etmek için de iyi olabilir.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın