Köri yapmak için belli bir kural yoktur; bir kişi için fazla olan köri tozu başka biri için yeterli olabilir. Curry ile yeni tanışıyorsanız ve çok fazla köri tozu eklediğinizi düşünüyorsanız, aynı anda birden fazla tanıdık olmayan lezzetle karşılaşmanın zorluğunu yaşayabilirsiniz. Tadı ayarlamak için kendinize biraz zaman verin. Ancak, köriyi fazla kaçırdığınız ve yemeğinizin hoş olmadığını fark ettiğinizde, bir çözüm aramanız gerekecektir. Yemeği atmadan önce aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurun.
Biraz Daha Yapın
Köriyi kurtarmak için en iyi ve etkili seçeneklerden biri seyreltmektir. İlk seçenek, köri tozu hariç tüm malzemelerin miktarını arttırarak seyreltmektir. Bu, köri aromasını diğer tatlarla dengeleyebilir. Evet, daha fazla artık yemeğiniz olabilir, ancak bu, yemeği atmanızı engeller.
Hindistan Cevizi Sütü Ekleyin
Hindistan cevizi sütü, çoğu köri için mükemmel bir tamamlayıcıdır. İstediğiniz köri aroması ile yemeğiniz için doğru doku arasında iyi bir denge kurmaya çalışın. Elbette, yemeğinizdeki diğer lezzetli unsurları seyreltmek istemezsiniz. İstenen lezzet profilini korumak için soğan ve biber gibi daha fazla malzeme eklemeniz gerekebilir.
Stok Ekleyin
Sığır eti, tavuk ve sebze stokları, istenmeyen tatlar eklemeden güçlü lezzetleri seyreltmek için eşit derecede etkilidir. Çok fazla ince stok eklerseniz, yemeğinizi sulu ve yumuşak yapma potansiyeli olduğunu unutmayın. Tat için ayarlayın ve gerekirse mısır nişastası veya başka bir kıvamlaştırıcı kullanın.
Biraz Mercimek Ekleyin
Bu, yoğun lezzetli bir köriyi seyreltmek için başka bir taktiktir. Mercimekler nispeten hafif bir tada sahiptir, yani köriyi herhangi bir lezzet çatışması olmadan dengeleyebilirler. Kullanmadan önce onları ıslatmak zorunda kalmamak için kırmızı mercimek kullanın.
Kızarmış Soğan Ekleyin
Soğanlar tarafından sağlanan ekstra hacim, fazla köri aromasının seyreltilmesine yardımcı olabilir, ancak lezzetleri de önemlidir. Soğanları kızarttığınızda, içlerindeki şeker karamelize olur. Karamelize şeker onları daha tatlı hale getirebilir. Tatlılıkları, köri tozundan gelen acılığı dengeleyebilir.
Palmiye Şekeri Ekleyin
Palmiye şekeri, çok fazla köri tozu kullanıldığında ortaya çıkan aşırı güçlü lezzetleri tatlılıkla dengelemek için başka bir yoldur. Buna ek olarak, palmiye şekeri birçok Güneydoğu Asya köri tarifinde popüler bir bileşendir.
Patates Ekleyin
Patateslerdeki nişasta, fazla köri tozundan kaynaklanan yoğunluğu emmek için mükemmeldir. Yüzey alanını arttırmak için patatesleri küçük küpler halinde doğrayın. Curry’nin yoğunluğunu azaltmanın yanı sıra, doğranmış patatesler de kıvam artırıcı olarak işlev görebilir.
Soyulmuş Domates Ekleyin
Bir kutu soyulmuş domates, aşırı yoğun bir köriyi seyreltirken tatlılık ve asitlik de sağlar. Bu lezzetlerin her ikisi de fazla baharatın acılığını nötralize etmek için etkilidir.
Asit Ekleyin
Tatlılık olmadan bile, asitler fazla köri baharatlarının acılığını yok etmek için mükemmeldir. En iyi seçenekler arasında sirke ve limon veya lime suyu bulunur. Asitler, yemekteki diğer lezzetlerle çatışmadan istenmeyen keskinliği ortadan kaldırabilir.