Türbinado şekeri teknik olarak kahverengi bir şekerdir; ancak, kahverengi şekerle aynı ürün değildir. Hangisini kullanacağınıza karar vermeye çalışıyorsanız ve özellikle birini diğerine değiştirmeyi planlıyorsanız, hangi faktörlerin her birini benzersiz kıldığını öğrenmek istersiniz. Türbinado şekeri ile kahverengi şekeri karşılaştıralım.
Türbinado Şekeri ve Kahverengi Şeker Nasıl Farklılık Gösterir?
Bu şekerlerin nasıl farklı olduğunu anlamak için önce her birinin nasıl yapıldığına bakalım. Türbinado şekeri, İngiltere’de Demerara şekeri olarak bilinen çiğ bir şekere benzer. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nde çiğ şeker olarak pazarlanmaktadır. Türbinado şekeri, doğal pekmezin çoğunu çıkarmak için bir santrifüjde döndürülen minimal işlenmiş bir şekerdir, ancak pekmezin tamamı çıkarılmaz.
Kahverengi şeker ise, beyaz şeker elde etmek için tüm pekmez içeriği çıkarılmış şekerdir. Bu noktada, pekmez tekrar kahverengi yapmak için beyaz şekere geri eklenir. İşlemden sonra pekmezin eklenmesi, tutarlı ve saf bir ürün sağlar. Her iki durumda da, şekerin rengini sağlayan pekmezdir. Temel fark, son üründe ne kadar pekmez kaldığıdır. Türbinado şekeri, kahverengi şekerden daha soluk sarı bir renk tonu sağlar. Kahverengi şeker ise, kullanılan pekmez miktarına bağlı olarak hem açık hem de koyu kahverengi şeker varyantlarına sahiptir.
Her iki şeker de butterscotch veya karamel notaları içeren pekmez aroması taşır, ancak türbinado şekeri daha az pekmez içerdiği için kahverengi şekerinkinden daha hafiftir. İki şeker, kristal boyutu açısından da farklılık gösterir; türbinado şekerin kristalleri, kahverengi şekerinkilerden daha büyüktür.
Nem, ikisinin farklı olduğu bir başka alandır. Türbinado şekeri, kahverengi şekere göre daha az nem içerir. Bu nedenle, kristalleri daha az yapışkandır ve serbestçe akar. Bu yüzden dokuları oldukça farklıdır. Türbinado şekerini basitçe bir ölçü kabında toplayarak ve düzleştirerek ölçebilirsiniz; kahverengi şeker ise paketlenmelidir çünkü topaklanma eğilimindedir.
Kahverengi Şeker Yerine Türbinado Şekeri Kullanabilir misiniz? Ve Tam Tersi?
Türbinado şekeri, aradaki nispeten küçük farklılıkları tolere edebiliyorsanız mükemmel bir kahverengi şeker ikamesi olabilir. Kahverengi şekerin sağlayacağı derin kahverengi rengi elde edemeyeceksiniz, bu nedenle tatlandırdığınız yiyecek veya içecek daha soluk olacaktır. Türbinado şekeri ayrıca kahverengi şekerin zengin pekmez tadını sağlamayacaktır; bunun yerine, daha ince karamel/butterscotch notaları alacaksınız.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli faktör ise kristal boyutudur. Türbinado şekerinin iri kristallerinin çözülmesi, kahverengi şekerin ince kristallerine göre daha uzun sürer. Bunu, barbekü rubları hazırlarken veya kek hamuru ya da kurabiye hamuru için tereyağını şekerle krema yaparken tariflerinizde dikkate almanız gerekecektir.
Türbinado Şekeri Ne Zaman Kullanmalısınız? Ve Ne Zaman Kahverengi Şeker Kullanmalısınız?
Yüksek pekmez içeriğinden dolayı daha derin bir lezzet için kahverengi şeker kullanın. Güçlü bir pekmez notu istediğiniz uygulamalarda iyi çalışır. Barbekü sosları, kuru rublar, kurabiyeler, çörekler ve tarçın rulolarında kullanın.