Kekik aslında kurutularak iyileştirilen küçük bir bitki grubundan biridir. Taze bitki son derece keskindir ve bir tabaktaki diğer tatlara kolayca hakim olabilir. Birçok aşçı kurutulmuş otu buluyor daha hafif ve daha lezzetli. Taze bitkiye erişiminiz varsa ve onu korumak ve lezzet profilini yumuşatmak için kurutmayı denemek istiyorsanız, kekiği kurutmanın en iyi yollarından bazılarını burada bulabilirsiniz.
Kekik saplarının tamamını kurutmanız gerekiyorsa havayla kurutma daha uygun seçeneklerden biri olacaktır. Demetler oluşturmak için sapları birbirine bağlayabilir ve ardından bu demetleri iyi hava sirkülasyonu olan yerlere asabilirsiniz. Bazı insanlar, birçok evde yüksek sıcaklıklar ve en kuru havayı sunduğundan çatı katlarını kullanmanızı önerir.
Alternatif olarak kekik demetlerinizi garaj veya veranda gibi açık havada kapalı bir alana asabilirsiniz. Yaprakları kurutmadan önce saplarından çıkarmak istiyorsanız, yaprakları sıcak bir odada bir kurabiye kağıdı üzerine tek kat halinde yerleştirebilirsiniz. Demetleri açık havada kurumaya astığınızda kekik yapraklarının yüzeylerinin nemden arınmış olması gerektiğini unutmayın. Aksi takdirde küf veya mantar oluşumu gelişebilir.
Kekik demetlerini havadaki küf ve küf sporlarından korumaya yardımcı olmak için etraflarına bir kese kağıdı bağlayabilirsiniz. Hava akışı için torbaya delikler açın. Torba aynı zamanda yaprakları ışıktan koruyacak ve renk solmasını önleyebilecektir. Kekiğin havayla kurutma yöntemi kullanılarak kuruması genellikle iki ila dört hafta sürer.
Bir gıda kurutucusunda
Gıda kurutucusu, bitkilerden ve diğer gıda maddelerinden nemi uzaklaştırmak için tasarlandığından en güvenilir ve verimli çözüm olacaktır. Kekik saplarını gıda kurutucusunun tepsilerine yerleştirin ve cihazın şifalı otları kurutma talimatlarını izleyin. Çoğu cihazda kekiği kurutmak için en düşük ayarı kullanacaksınız. 125 derecenin üzerine çıkmaktan kaçının. Eşit şekilde kurumasını sağlamak için işlem sırasında yaprakları birden çok kez çevirmeniz gerekecektir. Kekiğin kuru olduğunu yaprakların kırılgan olması ve kolayca ufalanması durumunda anlayacaksınız.
Kekiğin tamamen kuruması genellikle yaklaşık dört saat sürer. Dört saatin sonunda hala kurumamışsa kısa aralıklarla kurutup sık sık kontrol edin.
Fırında
Kekiği kurutmak için havada kurutmaktan daha hızlı bir yönteme ihtiyacınız varsa ve bir gıda kurutucusuna erişiminiz yoksa, bitkiyi fırında kurutmayı deneyebilirsiniz.
Kekikleri yıkayın ve dallarını parşömen kağıdıyla kaplı bir kurabiye kağıdına yerleştirmeden önce kağıt havluyla kurulayın. Fırınınızı çoğu durumda yaklaşık 200 Fahrenheit derece olacak en düşük ayarına ısıtın. 10 dakika sonra dalları ters çevirin. 10 dakika daha sonra fırını kapatın ve kekik soğuyana kadar bekletin. Yapraklar tamamen kuru değilse, her beş dakikada bir yaprakların kuruluğunu kontrol ederek yöntemi tekrarlayabilirsiniz.
Mikrodalgada
Kekiği kurutmanın en hızlı yolu mikrodalgadadır. Tüm kekik dallarını mikrodalgada pişirebilir veya yapraklarını çıkarıp yalnızca mikrodalgada pişirebilirsiniz. Kekik dallarınızı veya yapraklarınızı durulayın ve kurulayın, ardından bunları bir kağıt tabak veya kağıt havlu üzerine tek bir kat halinde koyun. Mikrodalgayı yaklaşık bir dakika boyunca yüksek sıcaklıkta çalıştırın, ardından 20-30 saniyelik aralıklarla patlamalar arasında tamamen kuru olup olmadıklarını kontrol edin.