Dehidrasyon, otlardan nemin çıkarılmasını ifade eder; rehidrasyon ise kurutulmuş otlara nemin geri kazandırılmasıdır. Otlar daha uzun süre dayanması için kurutulur, ancak kurutulmuş otlar nadiren taze halleri kadar üstün olur. Kurutma işlemi, lezzet ve doku üzerinde olumsuz etkileri olabilen oksidasyona yol açar. Kurutulmuş otları bir yemekte kullanmadan önce rehidre etmek genellikle gerekli olmasa da, bazen bunu yapmanız gerekebilir.
Otları Rehidre Etmenin Nedenleri
Lezzeti Geliştirmek İçin
Nem varlığı, bitkilerin en iyi lezzeti vermesini sağlamak için gereklidir. Suyun çıkarılması, bir bitkinin lezzet profilinin bazı yönlerini değiştirebilir. Kurutulmuş otlar bazen bayat tadabilir ve taze bitkinin nüanslarının çoğundan yoksun olabilir.
Rehidrasyon, taze bitkide bulabileceğiniz tüm lezzetleri geri getirmeyecek olsa da, bazılarını geri kazanmanıza yardımcı olabilir. Bitki rehidre edildikten sonra, yapraklardaki gözenekler açılacak ve lezzetten sorumlu bileşiklerin daha fazlasını ortaya çıkaracaktır.
Daha Yumuşak Bir Doku İçin
Kurutulmuş otlara su ekleyerek, dokusunu yumuşatırken onlara daha fazla hacim kazandırırsınız. Kurutulmuş otlara daha kolay yemek olabilmeleri için daha hassas bir doku vermek gereklidir. Yumuşak doku, kaplandıktan sonra bir yemeğe kuru otlar ekliyorsanız özellikle önemlidir.
(Muhtemelen) Daha İyi Beslenme İçin
Mutfak bitkilerinin çoğu besleyicidir ve içerdikleri lezzetli bileşikler genellikle beslenme faydalarının çoğunu sağlar. Bu bileşikler, kurutulmuş otlar rehidre edildiğinde de serbest kalacaktır.
Otlar Nasıl Rehidre Edilir
Birçok durumda, otlar sadece sıvı içeren bir yemeğe eklenerek rehidre edilir. Örneğin, kurutulmuş kekik ve kurutulmuş reyhan, makarna sosu içinde ve yavaş pişirme süresiyle rehidre edilebilir.
Rehidrasyon, bu otların yemeğe lezzet vermesine izin veren şeydir. Bir tarifte bitkileri rehidre ederken, lezzetlerini tamamen serbest bırakmaları için pişirme süresinin başında eklemeniz gerekebilir. Bu özellikle kekik gibi keskin otlar için önemlidir, kekik ve defne yaprakları.
Bazı tarifler, kullanmadan önce otları rehidre etmenizi gerektirebilir. Kullanmanız gereken sıvı fark yaratabilir. Tarif size su kullanarak rehidre etmenizi söylerse, o zaman çok fazla fark olmayabilir.
Bununla birlikte, bazı tarifler rehidrasyon için şarap, sirke veya başka bir sıvı kullanmanızı gerektirebilir. Bu durumlarda, nem kaynağı bitkinin lezzeti üzerinde daha fazla etkiye sahip olabilir.
Kurutulmuş otlarla bileşik bir tereyağı yapıyorsanız, önce sudaki bitkileri yumuşatmak mantıklı olabilir. Bu durumda, önceden rehidrasyon her zaman gerekli değildir, çünkü bileşik tereyağını ihtiyaç duymadan birkaç saat önce yaparsanız, kurutulmuş otlar rehidre edilir – kurutulmuş bir bitki yeterli zaman verilirse tereyağından su emer.
Yeterince zamanınız yoksa, tarifinizin gerektirdiği kurutulmuş bitki miktarını bir kaseye yerleştirin ve yaklaşık 10 dakika boyunca ılık suyla örtün. Suyu ince bir süzgeçten geçirin ve bitkiyi kullanın.