Dereotu hassas bir bitki Bu, turşu yapmak ve deniz ürünlerini pişirmek için popülerdir. Taze dereotunun raf ömrü uzun olmasa da daha uzun süre muhafaza etmek için doğru saklama yöntemlerini kullanabilirsiniz. Mümkün olan en taze lezzet için dereotu nasıl saklayacağınızı gözden geçirelim.
Dereotu aşırı nemden dolayı bozulmaya karşı özellikle hassastır. Kesinlikle gerekmedikçe yıkamayın. Bu kurala bir istisna yapmak isteyebileceğiniz durumlar arasında, içinde böcek bulunan veya açıkça kirli olan dereotu yer alır. Yıkarsanız saklamadan önce kağıt havluyla hafifçe vurarak mümkün olduğunca iyice kurulayın.
Buzdolabında saklayın
Dereotunuzu kontrol ettiyseniz ve kir ya da böcek göremiyorsanız nemli bir kağıt havlunun üzerine koyup rulo yapın. Kağıt havluyu bitkiyle birlikte açılıp kapanabilir bir plastik torbaya koyun ve buzdolabınızın sebzelik çekmecesinde saklayın. Bu depolama yöntemiyle bir hafta veya daha uzun süre dayanabilir.
Ayrıca demeti suyla dolu bir kavanoza yerleştirip üzerini plastik bir torbayla kapatabilirsiniz. Kavanozu poşetle birlikte buzdolabına yerleştirin. Dereotunun çok fazla neme maruz kalmasını önlemek için torbaya bir kağıt havlu koyarak yoğuşmayı emdirebilirsiniz. Bunu yapmanın başka bir yolu da dereotu demetinin tamamını içine sığacak kadar uzun ve sıkı oturan bir kapağı olan bir kap seçmektir. Sadece bir veya iki inç su ekleyin ve dereotunuzu içine yerleştirin ve ardından kapağı takın. Bu, kabın devrilmesi durumunda buzdolabınıza dökülen suyu temizlemek zorunda kalmanızı önleyebilir. Düzenli su değişimleriyle dereotu iki haftaya kadar taze tutmak için bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Dondurucu dereotu
Dereotu dondururken en iyi seçeneğiniz onu tamamen dondurmaktır. Dereotunuzun temiz olduğundan emin olduktan sonra fırın tepsisine yayın ve dondurucuya koyun. Yaklaşık otuz dakika dondurun. Fırın tepsisinden çıkarın ve uzun süreli saklama için etiketli dondurucu torbalara yerleştirin. Bu dondurma yöntemi, tek bir kütle halinde birlikte donmasını önler, böylece ihtiyacınız olduğunda tam olarak ihtiyaç duyduğunuz kadarını çıkarabilirsiniz. Hatta sapları dondurmadan önce tabaklarınızda kullanacağınız miktarlara bölebilirsiniz.
Ayrıca dereotunu daha küçük parçalara bölüp buz tepsisinde dondurmayı da tercih edebilirsiniz. Parçaları tepsiye yerleştirin ve su ekleyin. Tamamen dondurun ve ardından küpleri dondurucu torbalara koyun.
Dereotu dondurularak bir yıla kadar kullanılabilir hale gelir.
Dereotu kurutma
Dereotu bir gıda kurutucusunda, fırında veya açık havada kurutmak da dahil olmak üzere çok sayıda kurutma seçeneğiniz vardır.
Bir gıda kurutucusunda, yaprakları her tepsiye tek bir katman halinde koyun ve üreticinin şifalı bitkilerle ilgili talimatlarını izleyin. Kurutma işlemi bir günden az sürmelidir.
Fırında da kurutabilirsiniz. Bunu fırınınızı mümkün olan en düşük sıcaklığa ısıtarak yapın. Dereotunu bir fırın tepsisine tek kat halinde yayın ve fırına yerleştirin. Her 30 dakikada bir kontrol etmeye başlayın. Kuruma süresi neme bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir.
Dereotunu açık havada kurutmak için, düşük nemli, sıcak bir yerde bir rafa yerleştirin. Eşit kurumayı sağlamak için her 24 saatte bir çevirin.
Dereotunu açık havada kurutmanın bir başka yolu da, bir demetini hareketli hava ve düşük nem bulunan bir yere asmaktır. Bu, otu her gün çevirme ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu yöntemi tercih ederseniz, içine delikler açtığınız bir kese kağıdı ile bitkinin üzerini kapatmayı düşünün. Bu, bitkiyi tozdan korur ve güneş ışığından koruyarak renginin korunmasına yardımcı olur.
Dereotu açık havada kurutmanın birkaç gün sürebileceğini unutmayın.