Carrageenan, ticari olarak işlenmiş gıdalarda, jelleşme ajanı ve ağız hissini iyileştirmek amacıyla yaygın bir gıda katkı maddesi olarak kullanılır. Ev aşçıları için sıkça kullanılan bir bileşen olmasa da, çeşitli perakendecilerden temin edilebilir. Eğer Carrageenan’ın özelliklerine sahip bir ürüne ihtiyacınız varsa ancak çevrimiçi sipariş beklemek istemiyorsanız veya başka endişeleriniz varsa, aşağıdaki etkili Carrageenan ikamelerinden birini deneyebilirsiniz.
Agar agar tozu yaygın olarak agar tozu veya sadece agar olarak bilinir. Carrageenan gibi, bu bir deniz yosunu özüdür ve yüksek çözünür fiber içeriği nedeniyle jelleşme yeteneklerine sahiptir. Aslında Carrageenan üretmek için kullanılan aynı deniz yosunu türünden elde edilir. Bir diğer önemli benzerlik, agar agar tozunun bitkisel bir kaynak olması ve bu nedenle mükemmel bir vegan jelleşme ajanı olarak kabul edilmesidir.
Agar Agar en çok Asya’da kullanılmaktadır ve burada kıtadan gelen jöle şekerlerine benzersiz dokular kazandıran bileşendir. Bu şekerler birçok Asya ülkesinde popüler olup, Batı’da popüler olan jelatin bazlı tatlıların yapısına benzer, ancak jelatinin getirdiği sıcaklık hassasiyeti olmadan. Bazı meyvelerdeki enzimlerin agar agar’ın jelleşme etkisini durdurabileceği unutulmamalıdır.
İyi Bir İkinci Seçim: Jelatin
Jelatin ve Carrageenan, oldukça benzer dokulara sahiptir ve jelatini bulmak çok daha kolaydır. Aromasız jelatin, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki çoğu markette bulunabilir ve nispeten uygundur. Yalnızca bulunabilirlik açısından, Carrageenan’ı acilen bulmanız gerektiğinde en kolay seçenek olmayabilir, bu yüzden iyi bir Carrageenan ikamesi yapar.
Dezavantajı, jelatinin bu listedeki diğer Carrageenan ikamelerinin aksine bir hayvan ürünü olmasıdır. Hayvan ürünü olarak, veganlar veya vejetaryenler için uygun değildir. Bir diğer sorun, jelatinin donması için düşük sıcaklıklar gerektirmesi ve bu nedenle oda sıcaklığındaki ürünlerde kullanılamamasıdır.
Acil Durumlar İçin: Pektin Tozu
Pektin tozu, deniz yosunu yerine meyvelerden gelen bir çözünür lif türüdür ve kıvamlaştırıcı olarak kullanılır. Pektin birçok meyvede bulunabilir, ancak elma ve portakal en zengin kaynaklardan ikisidir. Avrupa ve Amerikan mutfağında pektin, reçel yapmanın temelini oluşturur. Reçel ile ilişkili kalın, şuruplu dokuyu oluşturmak için kullanılır; bir jelleşme ajanından çok kıvamlaştırıcıdır.
Pektin, Carrageenan gibi bitkisel bir üründür, yani veganların rahatlıkla tüketebileceği anlamına gelir. Ancak, bu, deniz yosunu ile tek benzerliği değildir. Pektin tozu görevini oda sıcaklığında gerçekleştirebilir, yani soğutma gerekmez. Pektin tozunun tek gerçek dezavantajı, etkili olabilmesi için şeker gerektirmesidir.
Doğrudan meyveden de pektin alabileceğiniz için marketlerde satılan pektinle sınırlı değilsiniz. Pektin açısından zengin meyvelerin kabuklarını veya özlerini kaynatarak pektin çıkarabilirsiniz. Turuncu özler uygun bir kaynaktır. Diğer durumlarda, etkiyi elde etmek için meyveyi reçelinize ekleyebilirsiniz. Şeftali genellikle bu şekilde kullanılır.
Diğer Alternatifler
Oda sıcaklığında sabit olan basit bir koyulaştırıcıya ihtiyacınız varsa, mısır nişastası harika bir seçenektir. Sadece bulması kolay ve vegan değil, aynı zamanda son derece uygun fiyatlıdır.
Sodyum aljinat, başka bir deniz yosunu bazlı jelleşme ürünüdür. Son zamanlarda popüler bir pişirme katkı maddesi haline gelmiştir ve jel zardaki sıvıları kapsüllemek için kullanılır ve stabil köpükler yapmak için kullanılabilir.