Batı Afrika baharatı olarak bilinen cennet taneleri, karmaşık kakule ve zencefil notalarının yanı sıra biber benzeri bir kıvılcımla yemeklere tat katmak için kullanılabilir. Fas’ta yaygın bir içerik olan Ras el hanout karışımları, cennet tanelerini içerir. İster bira yapıyor olun, ister otantik Nijerya yemekleri yapmaya çalışıyor olun, cennet taneleri değerli bir tatlandırıcıdır. Çeşitli çevrimiçi kaynaklardan cennet taneleri alabilirsiniz, ancak bu baharat pahalı olma eğilimindedir. Bütçeniz için çok pahalıysa veya aceleniz varsa, cennet tanelerine alternatif olan birçok baharattan birini düşünebilirsiniz.
Cennet tanelerinin tarihsel olarak en iyi bilinen kullanımlarından biri, 14. ve 15. yüzyıllarda karabiber yerine kullanılmasıdır. Cennet taneleri, biberli bir sıcaklık vermesi dahil olmak üzere, tatlarındaki benzerlikler nedeniyle etkili bir alternatif olarak kabul edilmiştir. Ayrıca, karabiber ve cennet taneleri görünüş olarak birbirine çok benzediğinden, benzer estetik faydalar da sağlayabilir. Karabiber, cennet taneleri gerektiren tariflerde genellikle ortaya çıkan diğer baharatlarla da uyumlu olacaktır.
Karabiberlerin cennet taneleriyle karşılaştırıldığında yemeğe biraz daha fazla ısı kattığını unutmayın. Bu, daha az karabiberle başlayıp istediğiniz baharat seviyesine ulaşana kadar yavaş yavaş ekleme yapabileceğiniz anlamına gelir.
İyi Bir İkinci Seçenek: Kakule
Kakule, Hindistan kökenli bir çalıdan gelir ve tıpkı cennet taneleri gibi zencefil ailesinin bir üyesidir. Kakulenin cennet tanelerinin akrabası olması dışında, tatları arasında da bazı güçlü benzerlikler bulunmaktadır. Köri tozu karışımlarının temelini oluşturan kakule tohumları keskin ve tatlıdır. Her iki baharat da bütün tohum veya öğütülmüş olarak kullanılabilir.
Kakule, çoğu bitki ve baharatla iyi uyum sağlar ve cennet taneleri gerektiren tüm tariflerde işe yarayacaktır. Kakule yemeklere fazla ısı katmadığı için, biberli bir tada ihtiyacınız varsa kakuleyi biraz karabiberle birleştirmeyi düşünebilirsiniz.
Pişirme işleminin başında kakule eklemeniz gerektiğini unutmayın. Isıya iyi dayanamadığından lezzetini korumak için genellikle pişirme süresinin sonuna doğru cennet taneleri eklenir.
Kısaca: Sansho Tozu
Sansho tozu, dikenli dişbudak ağacının yapraklarından ve tohum kabuklarından yapılır. Japon suşilerinde, çorbalarda ve tavada kızartılmış yemeklerde popüler bir tatlandırıcıdır. Japonların yedi baharat karışımı olan shichimi togarashi’deki baharatlardan biridir ve Çin beş baharat tozunun bazı versiyonlarında bulunur. Cennet taneleri gibi, öğütüp son baharat olarak pişmiş yemeğin üzerine serpebilirsiniz.
Ayrıca cennet taneleri gibi, narenciye kokusu eşliğinde biberli bir ısırık sağlar. Cennet taneleri yerine sansho tozunu kullanırken tarifinizin gerektirdiği miktarı kullanın.
Diğer Alternatifler
Pembe biber, cennet tanelerine etkili alternatiflerdir ve bulunması biraz daha kolay olabilir. Bu pembe meyveler, meyveli bir tatlılığın eşlik ettiği biberli bir tat sunar. Karabiber ve zencefil karışımı da cennet tanelerinin lezzetine iyi bir yaklaşım olarak kabul edilir. Bu ikamelerin her ikisini de cennet tanelerini kullandığınız gibi kullanabilirsiniz.