Dashi değiştirilmesi zor bir malzemedir. Birçok Japon yemek uzmanı size bunun imkansız olduğunu ve denememenizin daha iyi olacağını söyleyecektir. Bir dereceye kadar haklılar. Dashi'nin karmaşık umami karakterini değiştirmek zordur; ancak size benzer bir sonuç sağlayabilecek bileşenler vardır. Hiçbiri mükemmel değil ama hepsi işini yapıyor. En iyi Dashi alternatiflerinden bazılarını gözden geçirelim.
En iyi seçeneğiniz: Monosodyum glutamat (MSG)
Yemeğinizde MSG kullanmanın amacı umami lezzetini arttırmaktır, dashi kullanmanın amacı da budur. Monosodyum glutamat 20. yüzyılın başlarında Japon bir bilim adamının, kombu dashi yapmak için kullanılan aynı tür deniz yosunundan glutamatı nasıl izole edeceğini bulması ile icat edildi.
Günümüzde MSG, soya fasulyesi de dahil olmak üzere çeşitli malzemelerden yapılıyor ancak yine de yemeklerde aynı lezzet profilini sağlıyor. Dashi'nin etli tadından sorumlu olan glutamattır. İster Dashi ister MSG kullanın, yemeğinize sadece glutamat eklemiş olursunuz.
Dashi alternatifi olarak MSG'nin en büyük faydalarından biri, bulunmasının genellikle diğer Dashi ikamelerine göre daha kolay olmasıdır. Dashi yapmak için kullanılan Kombu'yu Batı'da bulmak her zaman kolay değildir. palamut gevreği. Karşılaştırıldığında, MSG'yi hem Batı tarzı marketlerde hem de Asya mağazalarında bulmak kolaydır. Hemen bir dashi alternatifine ihtiyacınız olduğunda harika bir seçenektir.
İyi bir ikinci seçenek: Soya sosu
Pek çok Asya mutfağında umami lezzetinin en önemli kaynaklarından biri olan ben söğütüm Rengi gözden kaçırırsanız dashi'nin yerine geçecektir. Hafif soya sosu bile soluk bir yemeği kahverengiye boyayacaktır. Soya sosunun tadı da daşinin tadı kadar temiz değildir; ancak istenilen umami profilinin bir kısmını sağlayabilir.
Japon yemeklerinde dashi ve soya sosu sıklıkla birlikte kullanıldığından, soya sosunu iki katına çıkararak dashi bileşenini değiştirebilirsiniz.
Bir tutam: Kendi dashi'nizi yapın
Dashi, son derece basit görünen Japon hazırlıklarından biridir, ancak bunu başarmak aslında önemli miktarda deneyim gerektirir. Malzemeleri bulabilirseniz ve doğru tekniği öğrenmek için biraz zaman harcamaya istekliyseniz, yerine geçebilecek bir alternatif yapabilirsiniz. Basit et suyuna ulaşmak için kombu ve palamut gevreğini bir arada demleyip filtrelemeniz gerekecek.
Diğer alternatifler
Batı tarzı et suyu veya çorba stoğu benzerdir ve dashi et suyu yerine kullanılabilir. Tavuk suyu, Dashi'nin yerine geçecek bir ürün olarak özellikle iyi bir seçenektir. Dashi'ye daha çok benzeyen bir şey elde etmek için hafif aromalı bir et suyu veya et suyu tercih etmelisiniz. Tavuk suyu size deniz yosunu veya balıktan alacağınız tuzlu tadı vermeyecektir ancak çorbalara, güveçlere ve diğer yemeklere güçlü bir umami karakteri verecektir. Dashi suyu veya sıfırdan yapılmış et suyu daha iyi bir seçenek olsa da, tozdan yapılmış bir et suyu ile kabul edilebilir bir sonuç alabilirsiniz.
Kurutulmuş shiitake mantarları umami tadı sağlayabilir ve Japon aşçılar bazen bunları dashi yapmak için kullanırlar. Bunları yeniden sulandırırsınız ve ıslatma sıvısını dashi yapmak için kullanırsınız veya umami özelliklerini geliştirmek için dashi yerine doğrudan lezzetli bir yemeğe eklersiniz.