Dukkah Alternatifleri ve Kullanım Alanları

by baharatdiyari
dukkah substitute

Dukkah, Mısır mutfağında kullanılan bir fındık ve baharat karışımıdır. Bu karışım genellikle gözleme ile birlikte tüketilir; önce zeytinyağına ardından baharat karışımına batırılır. Hazır ambalajlı Mısır dukkah’ını Orta Doğu pazarında veya internette bulabilirsiniz. Eğer bu baharat karışımını bulamıyorsanız (veya acil ihtiyacınız varsa), dukkah yerine kullanabileceğiniz bir baharat düşünün. İşte en iyi seçeneklerinizden bazıları.

En İyi Seçenek: Kendi Dukkah’ınızı Yapın

Baharat karışımları arasında dukkah nispeten basittir. Sonuç olarak, birkaç temel bileşeniniz varsa, bu karışımı yeniden oluşturmak zor değildir. Otantik bir versiyona sadık kalmak istiyorsanız, fındıkları susam ve birkaç baharatla birleştirebilirsiniz; kimyon ve kişniş gibi. Karabiber ve tuz da çoğu karışıma dahil edilir.

Ortaya çıkan dukkah, önceden karıştırılmış bir karışımı kullandığınız gibi kullanılabilir. Ayrıca, fındıkları antep fıstığı, kaju fıstığı ve hatta macadamia ile değiştirerek veya tercihinize göre baharat ekleyerek dukkah karışımınızı özelleştirebilirsiniz.

İyi Bir İkinci Seçenek: Tsire

Tsire, Batı Afrika kebaplarını kaplamak için kullanılan basit bir baharat karışımıdır. Kebaplar ve baharatlar Kuzey Nijerya’da ortaya çıkmıştır. Tsire, ülkenin güney kesiminde genellikle “suya” ve Gana’da “bariyer” olarak adlandırılır. Kebaplar genellikle baharatla kaplanmış ve daha sonra şişlerin üzerine yerleştirilmiş uzun sığır eti şeritlerinden oluşur.

Diğer baharat karışımlarının çoğunda olduğu gibi, tsirenin içeriği de farklılık gösterebilir. İçerik listesi, yer fıstığı, zencefil, kırmızı biber ve tuz kadar basit olabilir. Diğer baharatları içeren karışımlar daha karmaşık olabilir; karanfil ve tarçın gibi. Ancak yer fıstığı, bu karışımı iyi bir dukkah ikamesi haline getiren değişmez bir unsurdur ve fındık tadı sağlar.

Ev yapımı tsire’nizi, tarifinizde dukkah kullanılması gerektiği belirtildiğinde kullanabilirsiniz.

Acil Durumda: Furikake

Furikake, tıpkı dukkah gibi çeşni olarak kullanılan bir Japon baharat karışımıdır. Ancak, dukkah daldırma için kullanılırken, furikake öncelikle pirinci baharatlamak için kullanılır.

Dukkah gibi standart bir baharat karışımı yoktur. Her karışım üreticinin tercihine göre karıştırılır. Bu, farklı lezzet profillerine uygun versiyonları bulmanızı sağlar. Yaygın olarak kullanılan malzemeler arasında, dukkah’tan alacağınız lezzeti sağlayabilen kavrulmuş susam bulunur. Bir furikake karışımı ayrıca şiso, şeker ve diğer malzemeleri içerebilir. Furikake, dukkah’ın kullanıldığı gibi kullanılabilir.

Diğer Alternatifler

Chaat masala, meyve ve nohut gibi farklı sokak yemeği türleri için çeşni olarak kullanılan kuzey Hindistan’dan gelen bir baharat karışımıdır. Chaat masala karışımlarındaki yaygın bileşenler arasında kişniş, öğütülmüş biber ve kimyon bulunur; bu üç baharat birçok dukkah karışımına dahildir.

Zaatar, Orta Doğu’ya özgü bir baharat karışımıdır ve kekik ve lezzetli bitkilerle susam tohumlarını birleştirir. Izgara etlerin üzerine kullanabilir, humusun üzerine serpebilir veya zeytinyağı ile karıştırarak pidenin üzerine sürerek servis edebilirsiniz. Zeytinyağı ve gözleme ile kombinasyon, dukkah’ın kullanımına benzerdir. Furikake’de olduğu gibi, za’atar’daki susam tohumları, ceviz aromasını sağlayarak bunu etkili bir dukkah ikamesi haline getirir.

Shichimi togarashi, Japon yedi baharat tozu olarak da bilinir. İçerikler farklılık gösterse de, karışımlar tipik olarak susam tohumu, kırmızı biber ve karabiber içerir. Shichimi togarashi, tıpkı dukkah gibi bir çeşni olarak kullanılır.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın