Dukkah, Mısır mutfağında kullanılan fındık ve baharatların bir karışımıdır. Karışım genellikle gözleme ile çeşni olarak tüketilir, önce zeytinyağına, ardından baharat karışımına batırılır. Hazır ambalajlı Mısır dukkah'ını Orta Doğu pazarında veya internette bulabilirsiniz. Bu baharat karışımını bulamıyorsanız (veya hemen ihtiyacınız varsa), dukkah yerine geçen bir baharat kullanmayı düşünün. İşte en iyi seçeneklerinizden bazıları.
En iyi seçeneğiniz: Kendi dukkah'ınızı yapın
Baharat karışımları ilerledikçe, dukkah nispeten basittir. Sonuç olarak, birkaç temel bileşeniniz varsa çoğaltma zor değildir. Otantik bir versiyona bağlı kalmak istiyorsanız, fındıkları susam ve birkaç baharatla birleştirebilirsiniz. kimyon Ve kişniş. Karabiber ve tuz da çoğu karışıma dahil edilir.
Ortaya çıkan dukkah, önceden karıştırılmış bir karışımı kullandığınız gibi kullanılabilir. Ayrıca fındıkları antep fıstığı, kaju fıstığı ve hatta macadamia yerine tercihinize göre baharat ekleyerek dukkah karışımınızı özelleştirebilirsiniz.
İyi bir ikinci seçenek: Tsire
Tsire, Batı Afrika kebaplarını kaplamak için kullanılan basit bir baharat karışımıdır. Kebaplar ve baharatlar kuzey Nijerya'da ortaya çıktı. Tsire genellikle denir suya ülkenin güney kesiminde ve bariyer Gana'da. Kebaplar tipik olarak baharatla kaplanan ve daha sonra şişlerin üzerine yerleştirilen uzun sığır eti şeritlerinden oluşur.
Diğer baharat karışımlarının çoğunda olduğu gibi, tirenin içeriği de farklılık gösterebilir. İçerik listesi yer fıstığı, zencefil, kırmızı biber ve tuz kadar basit olabilir. Diğer baharatları içeren diğer karışımlar daha karmaşık olabilir. karanfil Ve tarçın; ancak yer fıstığı değişmez bir elementtir ve bu karışımı iyi bir dukkah ikamesi haline getirebilecek fındık tadı sağlar.
Ev yapımı çöreğinizi, tarifinizde dukkah kullanılması gerektiğini belirttiği şekilde kullanın.
Kısaca: Furikake
Furikake tıpkı dukkah gibi çeşni olarak kullanılan bir Japon baharat karışımıdır. Bununla birlikte, dukkah daldırma için kullanılırken, furikake öncelikle pirinci baharatlamak için kullanılır.
Dukkah gibi standart baharatlar da yoktur. Her karışım üreticinin tercihine göre karıştırılır. Farklı lezzet profillerine uygun versiyonları bulmanızı sağlayan çok sayıda furikake çeşidi vardır. Yaygın olarak kullanılan malzemeler arasında, dukkah'tan alacağınız lezzeti sağlayabilen kavrulmuş susam bulunur. Bir furikake karışımı ayrıca şunları içerebilir: Şisoşeker ve diğer malzemeler. Furikake tam olarak dukkah'ın kullanıldığı gibi kullanılabilir.
Diğer alternatifler
Chaat masala meyve ve nohut da dahil olmak üzere farklı sokak yemeği türleri için çeşni olarak kullanılan kuzey Hindistan'dan gelen bir baharat karışımıdır. Chaat masala karışımlarındaki yaygın bileşenler arasında kişniş, öğütülmüş biber ve kimyon bulunur; bu üç baharat birçok dukkah karışımına dahildir.
Zaatar gibi bitkilerden oluşan Orta Doğu'ya özgü bir baharat karışımıdır. kekik Ve lezzetli susam tohumlarıyla birleştirilir. Izgara etlerin üzerine kullanabilir, humusun üzerine serpebilir veya zeytinyağıyla karıştırıp pidenin üzerine sürerek servis edebilirsiniz. Zeytinyağı ve gözleme ile kombinasyon, dukkah'ın kullanımına benzer. Furikake'de olduğu gibi, za'atardaki susam tohumları, bunu etkili bir dukkah ikamesi haline getiren ceviz aromasını sağlar.
Shichimi togarashi Japon yedi baharat tozu olarak da bilinir. İçerikler farklılık gösterse de karışımlar tipik olarak susam tohumu, kırmızı biber ve karabiberi içerir. Shichimi togarashi tıpkı dukkah gibi çeşni olarak kullanılır.