Galangal Yerine Kullanabileceğiniz En İyi Alternatifler

by baharatdiyari
Galangal substitute

Galangal, Güneydoğu Asya mutfağında yemek yapmayı planlıyorsanız önemli bir bileşendir. Birçok kişi, limon otu veya hindistancevizi sütü kadar önemli olduğunu söyler. Tatları, Tayland, Vietnam ve Endonezya gibi ülkelerin yemeklerinde çok önemlidir. Taze veya kurutulmuş galangalı temin etmek için elinizden geleni yapmalısınız. Eğer bulamazsanız, birkaç uygulanabilir alternatif vardır. Aşağıdaki galangal ikamelerinden birini deneyebilirsiniz.

En İyi Seçenek: Zencefil

Zencefil ve galangal birbirleriyle ilişkilidir ve hem görünüş hem de tat açısından çok benzerdir. Tatları tam olarak aynı olmasa da, birbirleri için iyi birer ikame olacak kadar yakındırlar. Lezzet benzerliklerine ek olarak, zencefil ve galangal aynı mide yatıştırıcı özelliklerden bazılarına sahiptir.

Zencefilin galangaldan çok daha güçlü bir baharat olduğunu unutmayın, bu yüzden daha azını kullanmanız gerekecektir. Ayrıca birçok Asya tarifinin her iki baharatı da içerdiğini unutmayın, bu nedenle bu durumlarda iki kat daha fazla zencefil kullanmanız gerekebilir. Galangal birçok Asya marketinde bulunabilir, ancak zencefil kadar yaygın değildir. Zencefil çoğu marketin ürün bölümünde bulunabilir.

Tarifiniz galangal tozu gerektiriyorsa, kurutulmuş öğütülmüş zencefil kullanabilirsiniz; taze galangalın yerine ise taze zencefil kullanın.

Zencefilin lezzeti daha güçlü olduğundan, tarifin galangal için gerektirdiği miktarın 3/4’ü kadarını kullanarak başlayın ve gerekirse tadı arttırın.

İyi Bir İkinci Seçim: Parmakroot

Parmakroot, zencefil ve galangal içeren aynı ailenin başka bir üyesidir. Bu kök, kahverengimsi turuncu renkte uzun, havuç şekilli parmaklardan oluşur. Renk ve özellikle şekil, galangalın bükülmüş ve kıvrımlı görünümüne kıyasla farklı bir görünüm kazandırır.

Kısmen lezzetinden dolayı, daha az galangal olarak bilinen çeşitli galangal türleriyle sıklıkla karıştırılır. Parmakroot da birçoğunun tıbbi olarak düşündüğü keskin bir lezzete sahiptir. Aslında, öncelikle Asya’nın çoğunda bir ilaç olarak kullanılır; ancak, Tayland ve Kamboçya yemeklerinde baharat olarak da kullanılır. Tayland aşçıları, galangal ve/veya zencefil içeren aynı yemeklerin çoğunda kullanır. Özellikle aşırı balık lezzetlerini etkisiz hale getirmeye yardımcı olabileceği balık körilerinde etkilidir.

Zencefil gibi, parmakrootun lezzeti galangaldan daha yoğundur. Bu yoğunluk, yerine kullanırken daha azını kullanmanız gerektiği anlamına gelir. Tarifin galangal için gerektirdiği miktarın yaklaşık yarısı ile başlayın ve gerekirse arttırın.

Bir Tutamda: Topuz ve Tarçın

Başka bir iyi seçenek, galangalın lezzet notalarını çoğaltmaktır. Ne topuz ne de tarçın galangal (veya birbirleriyle) ile ilişkili değildir. Bununla birlikte, birleşik lezzetleri galangalın tatlılığını, karmaşıklığını ve biber sıcaklığını çoğaltabilir. Tarçın, galangalın hafif biberli notalarını sağlar; topuz, hafif narenciye notlarını içeren ince bir müstehcenlik ekler.

Diğer Alternatifler

Zencefil ve tarçın, galangalın sunduğu benzer lezzetlerin çoğunu sağlamak için birleştirilebilir. Her ikisi de ince bir biberliğe sahiptir ve birlikte galangala benzer bir karmaşıklık sağlar.

Siyah veya beyaz biber, galangal için çok daha basit bir alternatif olabilir. Bulunması çok daha kolaydır ve Batı damaklarına daha az tanıdık gelirler. Galangalın lezzet profilinin biberli bileşenini sağlayabilirler.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın