Gül Yaprakları Batı mutfağında pek yaygın bir bileşen değildir, ancak belirli Orta Doğu yemeklerini pişirmeye çalışıyorsanız oldukça önemlidir. Marketlerde onları bulmakta zorlanabilirsiniz. Fars yemeklerinde kullanılan güller, sadece ilkbaharda hasat edilen özel bir yabani gül türünden gelir, bu nedenle bulunabilirliği sınırlı olabilir. Yemeğinizde gül yaprakları kullanmadan gül aroması elde etmek için aşağıdaki gül yaprağı ikamelerinden birini deneyin.
En İyi Seçenek: Gül Suyu
Gül suyu, en eski mutfak özlerinden biridir; yüzyıllardır yemek pişirmede kullanılmıştır. Başlangıçta, güllerden parfüm yapmanın bir yan ürünüydü ve Orta Çağ’da İslami kimyagerler tarafından keşfedildi. Bunu elde etmek için, gül yaprakları suya batırılır, böylece su uçucu yağlarla dolu hale gelir. Başka bir deyişle, yapraklardan alacağınız aynı lezzeti elde edersiniz.
Gül suyu, yapraklara kıyasla bulmak ve kullanmak açısından çok daha kolaydır. Ayrıca, lezzetini taze yapraklar kadar hızlı kaybetmez. Gül suyunun ana dezavantajı, yaprakların sağladığı görsel cazibeyi kaybetmenizdir.
Gül suyu, birçok Çin, Hint ve Fars yemeğinde kullanılır ve bazı Fas Ras El Hanout karışımlarında ortaya çıkar. Batı tat tercihleri söz konusu olduğunda, güçlü çiçek aroması onu tatlılar için daha uygun hale getirir; ancak, bazı tuzlu yemeklerde de geleneksel bir bileşendir.
Her bir yemek kaşığı toz gül yaprağı için bir çay kaşığı gül suyu kullanın. Gerekirse tadı ayarlayın.
İyi Bir İkinci Seçim: Gül Kalçaları
Güllerin, diğer birçok çiçekli bitki gibi tohum baklaları vardır. Yaygın değillerdir çünkü güller genellikle daha fazla çiçek açması için budanır. Gül kalçaları çiçeğin tabanında görülür ve çileğe benzer. Hem yenilebilir hem de besleyicidir ve iyi bir C vitamini kaynağıdır. Gül kalçaları, gül aromasının iyi bir kaynağıdır ve genellikle tart, çiçek çayı yapmak için kullanılır.
Tüm gül çeşitleri lezzetli gül kalçaları sağlamaz. Lezzetin çiçek doğası, onları tatlı yapmak için bir gül tatlısı olarak kullanabileceğiniz anlamına gelir. Jöleler ve şuruplar yapmak veya gül suyuna benzer bir gül kalça infüzyonu yapmak için kullanabilirsiniz.
Gül kalça infüzyonunun gücü değişebilir; tadını ayarlayın.
Alternatif Olarak: Leylak
Güller gibi, leylak da mutfak bitkisi olarak uzun bir geçmişe sahip başka bir aromatik çiçektir. Yaprakları çekicidir ve leylak aroması, gül yaprakları gerektiren birçok yemekte iyi bir sonuç verebilir. Bunları jöleler, şuruplar yapmak veya salataların üzerine serpmek için kullanabilirsiniz. Gül suyuna benzer bir leylak suyu bile yapabilirsiniz. Salataların yanı sıra, leylak yaprakları genellikle tatlı yemeklerde kullanılır; ancak denemekten çekinmeyin.
Taze gül yaprakları yerine bire bir oranında leylak yaprakları kullanın.
Diğer Alternatifler
Lavanta yemek pişirmede yaygın olarak kullanılan ve bazı uygulamalarda gül yapraklarının yerine geçebilecek çiçek notaları sağlayan başka bir çiçektir.
Menekşe yaprakları yenilebilir ve gül yapraklarından alacağınız aynı görsel ve lezzet avantajlarından bazılarını sağlayabilir.
Ne Kullanılmamalı: Ticari Güllerden Gül Yaprakları
Mağazalarda, süpermarketlerde ve diğer ticari yerlerde satılan güllerden kaçınmak en iyisidir. Yemeğinizin yakınında istemediğiniz kimyasallarla işlem görmüş olabilirler.