Kakao tozu, yemeklerinize güçlü bir çikolata tadı vermenin sağlıklı bir yoludur ancak tüm marketlerde bu özellik bulunmaz. Ek olarak, onun güçlü tadı kazanılmış bir tat olabilir. Kakao tozunun faydalarının çoğunu veya tamamını, dezavantajları olmadan sağlayan bir ikame istiyorsanız, aşağıdaki kakao tozu ikamelerinden birini düşünün.
En iyi seçeneğiniz: Hollanda'da işlenmiş kakao tozu
Hollanda'da işlenmiş kakao tozu Asitliğini nötralize etmek için alkali bir çözelti ile yıkanmıştır. Sonuç, daha az acı olan ve tadı daha zengin olan bir kakaodur. Ayrıca Hollanda'da işlenmiş kakaonun rengi diğer kakao tozu formlarına göre daha koyudur. Hollanda usulü kakao, antioksidan içeriği açısından kakao tozuna diğer kakao tozlarından daha yakın bir eşleşmedir. Bu önemlidir, çünkü antioksidanlar insanların kakao tozu kullanmasının nedenlerinden biridir.
Kakao tozu, 100 g başına 95.500 µmol oksijen radikali absorbans kapasitesi (ORAC) puanına sahip bir antioksidan süper gıda olmasına rağmen, Dutched kakaonun puanı 40.200 µmol ile hala etkileyicidir. Bu, ORAC puanı 18.500 µmol olan acai meyveleri gibi diğer süper yiyeceklerden çok daha yüksektir.
Kakao tozunun yerine Hollanda'da işlenmiş kakao tozunu kullanabilirsiniz, ancak kakao tozunun çok az işlemden geçtiğini ve sonuç olarak çok güçlü olduğunu unutmayın. Tarifinizin kakao tozu için gerektirdiği Hollanda usulü kakao miktarının iki katını kullanın. Ayrıca, bu tip kakao tozunun asitliği nötralize edildiğinden kabartma tozu gibi alkalin mayalayıcı maddelerle reaksiyona girmeyeceğini de unutmayın. Bunun yerine kabartma tozu kullanmanız gerekecek.
İyi bir ikinci seçenek: Kakao ezmesi
Kakao ezmesi, kakao tozunun verebileceği acılık olmadan, doğal bir kakao tadı ve kokusu eklemenin harika bir yoludur. Kakao ezmesi, ezilmiş ve sıvılaştırılmış kakao çekirdeklerinden oluşur. Sıvı, yüksek kakao yağı içeriği nedeniyle oda sıcaklığında katılaşır. Çekirdekleri ezmek için kullanılan işlem ısı kullanımını gerektirmez, bu da kakao çekirdeklerindeki besin maddelerini etkilemediği anlamına gelir.
Kakao ezmesi, kakao tozunun aksine, hala tüm yağını içerir. Bu, tarifinizdeki diğer yağların, kakao ezmesindeki yağı telafi edecek şekilde ayarlanması gerektiği anlamına gelir.
Kakao ezmesinin yüzde 50'den fazlası kakao yağı olduğundan, kakao tozu için tarifinizin gerektirdiğinden daha fazlasını kullanmanız gerekecektir. Kakao tozu için tarifinizde belirtilenin iki katı kadar kakao ezmesi kullanın.
Kısaca: Doğal kakao tozu
Doğal kakao tozu Her ikisinde de yağın alınmış olması ve Hollanda'da işlenmemiş olması bakımından kakao tozuna benzer. Bu, doğal kakao tozunun asitliğini koruduğu ve tam olarak kakao tozunu kullandığınız gibi kullanılabileceği anlamına gelir; örneğin karbonatla birlikte kullanabilirsiniz. İşleme için kullanılan ısı miktarı bakımından kakao tozundan farklıdır.
Doğal kakao tozu 300 Fahrenheit dereceye kadar sıcaklıklarda işlenir; Kakao tozunun işlenmesi sırasında 104 Fahrenheit dereceyi aşmaması gerekiyor. Bu, onun süper gıda statüsünden sorumlu olan antioksidanların ve enzimlerin korunmasına yardımcı olur.
Kakao tozu için tarifinizin gerektirdiğinin iki katı kadar doğal kakao tozu kullanın.
Diğer alternatifler
Keçiboynuzu tozu uzun süredir kakao alternatifi olarak kullanılmakta olup, benzer görünüm ve lezzetin yanı sıra pek çok besin maddesi de sağlamaktadır. Kakao tozu gerektiren yemeklerin çoğunda kullanılabilir.