Kimyon, Meksika mutfağının yanı sıra Hint, Afrika ve Malezya mutfaklarında da yoğun olarak kullanılan bir baharattır. Dünyevi bir tat sağlar. Bazıları tarafından biraz acı olarak tanımlanan fındık ve narenciye notaları içerir. Köri tozunun en önemli bileşenlerinden biridir ve hemen hemen tüm biber tariflerinde de kullanılır. Kimyonun güçlü, kendine özgü tadı içerdiği yağdan gelir. Tarifiniz bunu gerektiriyorsa ve elinizde mevcut değilse, aynı derecede lezzetli bir alternatif bulmanız gerekecektir. Aşağıdaki seçenekleri göz önünde bulundurun.
En İyi Seçeneğiniz: Kimyon Tohumu
Kimyon tohumları, çok çeşitli Avrupa ekmeklerini ve hamur işlerini ve hatta bir likörü tatlandırmak için kullanılır. Kimyon gibi kimyon tohumu da maydanozgiller ailesinin bir üyesinin meyvesidir ve oldukça aromatiktir. Kimyon ve kimyon tohumları hem görünüm hem de lezzet bakımından benzerdir.
Kimyon tohumlarının tadı, kimyonun güçlü, hafif acı tadını kopyalamak için kullanılabilir; ancak kullanılan kimyon tohumu miktarını yarıya indirmeniz gerekecektir. Bazı uzmanlar, kimyonun kimyona daha çok benzemesi için kimyon tohumlarına anason tohumu eklenmesini önermektedir. Anason tohumlarının tadı daha tatlı ve meyanköküne benzediği için bu dikkatli yapılmalıdır. Diğer tatları kolayca bastırabilir.
İyi Bir İkinci Seçenek: Biber Tozu (Özellikle Kimyon İçeriği Yüksek)
Biber tozu hemen hemen tüm marketlerin baharat reyonlarında bulunabilir. Öğütülmüş kırmızı biber ile birlikte kimyon dahil diğer çeşitli baharatları içeren bir baharat karışımıdır. Kimyonun acılığı olmadan kendine özgü bir tat sağlar.
Biber tozu, kırmızı biber tariflerinde kimyonun yerine iyi bir alternatif olarak kullanılabilir ve diğer tariflerde de benzer faydalar sağlamalıdır. Farklı biber tozlarının farklı miktarlarda kimyon içerdiğini unutmayın; bu, damak tadınıza göre ayarlamanız gereken durumlardan biridir.
Kimyon yerine biber tozu kullanırken dikkatli olunması gerektiğini unutmayın; çünkü çok fazlası yemeği çok baharatlı hale getirebilir. Ayrıca saf biber tozunun (bazen şili tozu olarak etiketlenir) kimyon içermeyeceğini ve bu nedenle iyi bir alternatif olmadığını unutmayın.
Kısaca: Kişniş
Kimyon ve kimyon tohumları gibi, kişniş de maydanozgiller ailesinin bir üyesinden gelir ve bu nedenle aynı lezzet özelliklerinden bazılarına sahiptir. Filizlendiğinde yapraklara kişniş adı verilir ve baharatın kendisi öğütülmüş halde veya bütün olarak mevcuttur. Tarifin gerektirdiği her 3/4 çay kaşığı kimyon için 1 çay kaşığı kişniş kullanmanız gerekecektir.
Diğer Alternatifler
Kimyonun üç çeşidi vardır: siyah, beyaz ve kehribar; en yaygın olanı kehribardır. Çörek otu aroması diğer iki çeşide göre daha çiçeksi ve daha az acıdır. Beyaz ve kehribar kimyon, çörek otu yerine kullanılamazken, çörek otu her ikisinin de etkili bir alternatifi olabilir. Çörek otunu çoğu Hint gıda mağazasında bulabilirsiniz.
Kimyonun diğer olası ikameleri şunlardır: garam masala ve her ikisi de kimyon içeren köri tozu. Köri tozunun içerdiğine dikkat etmek önemlidir. Zerdeçal parlak sarı olan ve bir yemeğin görünümünü değiştirebilen garam masala’da kimyonun yanı sıra tipik olarak başka lezzetli baharatlar da bulunur.