Kişniş biliniyor onun güçlü aroması ve Latin Amerika mutfağında popüler bir malzeme olduğu gerçeği. Havuç ailesinin bu üyesi aynı zamanda bir diğer popüler baharat olan kişnişin de tedarik edildiği bitkidir. Kişnişin tadı tartışmalıdır çünkü çoğu kişi onu severken, diğerleri onu sabunlu ve baskın buluyor. İster daha hafif bir tat arıyor olun, ister tükenmiş olsun, bir noktada kişniş yerine başka bir alternatife ihtiyacınız olabilir. Aşağıda nedeni ne olursa olsun en iyi kişniş alternatiflerinden bazılarına bakıyoruz.
En iyi seçeneğiniz: Tay fesleğen
Güneydoğu Asya mutfaklarında yaygın olarak kullanılan bu fesleğen çeşidi, kişnişin popüler bir alternatifidir. Özellikle kişnişin lezzetini sevmeyenler arasında oldukça popülerdir. Tay fesleğeni küçük yaprakları ve mor saplarının yanı sıra hem narenciye hem de meyan kökü notalarını içeren parlak bir tada sahiptir. Ayrıca Akdeniz yemeklerinde kullanılan fesleğenin aksine hafif baharatlıdır.
Kişniş gibi, Tay fesleğeni de uzun süre kavurmaya pek dayanıklı değildir ve bu nedenle son dakikada eklenmelidir. Tay fesleğen yemeğinize farklı bir lezzet katacaktır, ancak kişniş gerektiren yemeklerin çoğunda işe yarayacaktır.
Tayland fesleğenini Güneydoğu Asyalı göçmenlere hitap eden pazarlarda bulabilirsiniz. Yaşadığınız yere bağlı olarak, onu yetiştirip satan yerel çiftçileri de bulabilirsiniz. Üçüncü bir seçenek de onu çevrimiçi aramaktır.
İyi bir ikinci seçenek: Papalo
Kişnişin tadıyla ilgili bir sorununuz yoksa ama kişnişin tadı kalmadıysa veya yerel süpermarkette bulamıyorsanız Papalo sizin için ideal olabilir. Papatyanın bu akrabasına da denir makrosefali Meksika yemeklerinde yaygın olarak kullanılır. Tadı kişniş ve salatalık arasında biberli bir karışım olarak tanımlanıyor.
Kişniş gibi yapraklarını da doğrayıp garnitür olarak çiğ olarak yemeklerinize ekleyebilirsiniz. Papalo, bir Pueblan sandviçi olan cemitalarda kullanılır; tacos, guacamole ve carnitas'a da eklenebilir.
Papalo'nun kişnişten daha etkili olduğunu unutmamak önemlidir, bu nedenle daha az kullanmanız gerekecektir. Tarifin gerektirdiği her yemek kaşığı kişniş için 1/3 yemek kaşığı papalo kullanın. Nerede yaşadığınıza bağlı olarak papalo'yu Meksika pazarında bulabilirsiniz. Kendiniz yetiştirmek istiyorsanız tohumları internetten de satın alabilirsiniz.
Bir tutam: İtalyan maydanozu
Maydanoz kişniş ile akrabadır ve iki bitki birbirine çok benzemektedir. Tarifinizde garnitür olarak kişniş kullanılıyorsa maydanoz kabul edilebilir bir alternatif olabilir; ancak maydanozun biraz acı bir tadı vardır. Az miktarda bal veya şeker ekleyerek acılığı telafi edebilirsiniz. Kişnişin tadını daha iyi taklit etmek için maydanozla birlikte biraz kekik veya fesleğen eklemeyi düşünün.
Diğer alternatifler
Rau ram, kişnişin başka bir geçerli alternatifidir. Bu bitki aynı zamanda Tay kişnişi veya Vietnam kişnişi olarak da bilinir. Kişnişin bir akrabasıdır ve benzer ancak daha güçlü bir limon notasına sahip bir tada sahiptir. Genellikle kişnişi sevmeyen insanlar için daha keyifli bir alternatif olarak görülür.
Nane yaprakları Bu listede başka bir alternatif bulamıyorsanız, kişnişin yerine de kullanılabilir. Ayırt edici nane serinliğini ortadan kaldırmak için balzamik sirke ile birlikte kullanın.