Kişniş maydanozgiller familyasındandır. Bitkinin tohumları kişniş baharatı yapmak için öğütülürken, yaprakları ve sapları ise kişniş baharatı olarak adlandırılmaktadır. kişniş. Bir yemek hazırlıyorsanız ve kişnişinizin kalmadığını fark ederseniz, iki seçeneğiniz vardır: Ya markete gidebilir ya da onun yerine başka bir tane arayabilirsiniz. İkinci seçeneğe karar verirseniz, kişniş yerine kullanabileceğiniz birkaç baharatınız olur.
Kişnişin tadı genellikle dünyevi, cevizli ve biberimsi olarak tanımlanır; bazı çeşitlerde limon kabuğu aromaları da bulunur. Kimyon tohumları kişniş ile aynı ailenin üyeleridir ve benzer dünyevi bir tat sağlayabilirler. Tohumların kendisi kişniş tohumlarından farklı görünse de, anason notalarının yanı sıra aynı lezzet özelliklerinden bazılarını paylaşıyorlar. Kimyon tohumları çavdar ekmeğinde, bazı patates salatası tariflerinde ve diğer çeşitli yemeklerde kullanılır.
Kimyon tohumları özellikle aromatiktir ve bu nedenle dikkatli kullanılmalıdır. Bu baharatı kişniş yerine kullanmak için tarifinizdeki kişnişi eşit miktarda kimyon tohumu ile değiştireceksiniz.
İyi bir ikinci seçenek: Kimyon
Kişniş gibi, kimyon bulmak kolaydır. Ana baharat reyonunda olmasa bile çoğu marketin Meksika bölümünde bulabilirsiniz. Kimyon lezzet açısından da kişnişle bazı benzerlikler taşır. Kişnişin sağladığı limonlu narenciye notaları eksik olsa da kimyon da benzer dünyevi bir tat sağlayabilir.
Kimyon da çok keskindir. Bu, tarifinizin gerektirdiği her çay kaşığı kişniş için 3/4 çay kaşığı kimyon kullanmanız gerektiği anlamına gelir. Eğer bulabilirseniz çörek otu tercih edin. Çörek otu tohumları daha küçüktür ve kişnişinkine daha da büyük benzerlik taşıyabilecek daha tatlı bir aromaya sahiptir.
Bazı uzmanlar kişnişinkine daha yakın bir tat elde etmek için kimyonu rezene tohumlarıyla birleştirmeyi veya kimyonu hem kimyon hem de rezene tohumlarıyla birleştirmeyi öneriyor.
Kısaca: Köri tozu
Köri tozu Diğer baharatlarla birlikte kişniş de içerik olarak yer alacak. Bir Hint yemeği pişiriyorsanız, köri tozu kabul edilebilir bir kişniş yerine kullanılabilir. Ancak içerdiği diğer baharatların keskin olduğunu unutmayın. Eğer tarifiniz köri tozunun diğer bileşenlerinden bazılarını içeriyorsa, bunları iki katına çıkarmamak için dikkatli olmanız gerekecektir.
Ayrıca köri tozunun, pişirdiğiniz yemeğe parlak sarı bir renk katacak zerdeçal içerdiğini de unutmamalısınız. Bu parlak renk bazı yemeklerin rengini bozabilir.
Diğer alternatifler
Garam masala Hint yemeklerinin pişirilmesinde kullanılan başka bir baharat karışımıdır. Garam masala ayrıca kişniş içerir ve bu nedenle tek başına kişniş yerine kabul edilebilir bir alternatif olabilir. Köri tozu gibi, yemeğinizin tadını etkileyebilecek başka keskin baharatlar da içerir.
Kişniş kişniş tohumundan filizlendiğinden, bazı uzmanlar bunun yerine kullanılmasını önermektedir. Kişniş kullanmaya karar verirseniz taze kişniş yapraklarının bazı yemeklerin rengini ve dokusunu değiştirebileceğini unutmayın.