Lahana turşusu sadece bir sosisli sandviç malzemesi olmanın ötesinde, aynı zamanda Orta Avrupa'ya özgü geleneksel bir çeşni. Sosislerin bu klasik eşlikçisi, domuz etini mükemmel bir şekilde tamamlayan karmaşık bir ekşilik sağlar. Erişiminiz yoksa ve bir yemek için biraz ihtiyacınız varsa, aşağıdaki lahana turşusu alternatiflerinden birini deneyin.
Lahana turşusu en kolay sebzelerden biridir, bu nedenle lahana turşusunu değiştirmek söz konusu olduğunda birkaç seçeneğiniz vardır. Aceleniz varsa lahanayı hızlıca turşulamayı deneyin. Bu tam olarak diğer sebzelerde olduğu gibi çalışır. Lahana yapraklarını ince ince doğrayarak başlayın. Daha sonra kıyılmış lahanayı tuzlu su, sirke ve tuzla pişirmek isteyeceksiniz. Lahana, fermente lahana turşusu kıvamına ve görünümüne sahip oluncaya kadar pişirin.
Vaktiniz varsa lahana turşusunu geleneksel yöntemle yapmayı deneyebilirsiniz. Klasik yöntem, lahananın tuzla fermente edilmesini içerir; bu, Orta Avrupa lahana turşusunun tadı ve besin profili ile sonuç almanıza yardımcı olacaktır.
Lahana turşusunu bu şekilde yapmayı planlıyorsanız, lahana turşusunu kullanmayı düşündüğünüzden en az üç hafta önce bu işleme başlamanız gerekecektir. Evde klasik lahana turşusu yapmanın sizi çok hasta edebilecek mikroplarla kirlenmesini önlemek için özen gösterilmesi gerektiğini unutmayın.
İyi bir ikinci seçenek: Kimchi
Kimchi yapımında kullanılan laktik asit fermantasyonu — ünlü Kore lahana turşusu— Lahana turşusu yapma sürecine benzer. Her iki lahana turşusunda da bakteri ve fermantasyon lahananın içindeki şekeri muhafaza ederek ekşi bir tat oluşturur. Benzer süreçlerden dolayı kimchinin sağlık açısından faydalarını lahana turşusuyla paylaşacağına güvenebilirsiniz. Her ikisinden de aynı tür probiyotik etkileri alacaksınız.
Kimchi yüzyıllardır yapılıyor ve Kore mutfağında hem garnitür hem de çeşni olarak kullanılıyor. En iyi bilinen kimchi sıcak olsa da, Avrupa lahana turşusunun yerine daha iyi olabilecek hafif kimchiler de var.
Hafif kimchi her yerde bulunmayabilir. Acı biberli çeşidini görmek daha yaygındır. Lahana turşusuyla pek çok lezzet notasını paylaşsa da, kimchinin genellikle lahana turşusundan daha ekşi ve tuzlu olduğunu da unutmayın. Ayrıca kimchi yapımında farklı bir tür lahana kullanılır. Lahana turşusu genellikle yeşil veya kırmızı lahanayla yapılırken, kimchi napa lahanasıyla yapılır, ancak bunu kök sebzeler ve şifalı bitkiler de dahil olmak üzere diğer birçok ürün türüyle de yapabilirsiniz.
Bir tutam: Dereotu turşusu
Lahana turşusundan alabileceğinize benzer ekşiliği ve mayalanmış tadı dereotu turşusundan da alabilirsiniz. Lahana turşusunun lezzetinden ve besin değerinden sorumlu olan aynı Lactobacillus bakterileri, dereotu turşusunun fermantasyonunda da rol oynar. Bunları sadece lahana turşusu gerektiren hemen hemen her uygulamada kullanmakla kalmaz, aynı zamanda bulmaları da nispeten kolaydır.
Lahana turşusu yerine turşu kullanmanın sorunu, lahana turşusuna benzememesi ve aynı dokuya sahip olmamasıdır.
Diğer alternatifler
Turşu muz biberleri lahana turşusunun sağladığı şeylerin çoğunu size verebilecek başka bir ünlü turşudur. Ekşi ve yumuşaktırlar ve aynı yemeklerin çoğunda işe yarayabilirler. ABD'de iseniz, bunları çoğu markette bulabileceksiniz.