Limon Balsamına Alternatif Öneriler ve Kullanım İpuçları

by baharatdiyari
lemon balm substitute

Limon balsamı, hem tıbbi faydaları hem de lezzeti için uzun zamandır kullanılan eski bir bitkidir. Çok yaygın bir bitki olmadığından, bu bitkiyi elde etmenin en iyi yolu muhtemelen kendiniz yetiştirmektir. Eğer şu anda limon balsamına ihtiyacınız varsa, aşağıdaki ikamelerden birini düşünebilirsiniz.

En İyi Seçenek: Limon Kabuğu Rendesi + Nane Yaprakları

Limon balsamının ana lezzeti, adını aldığı narenciye meyvesine benzer. Benzer bir limon tadı elde etmenin en iyi yolu, meyvenin kendisini kullanmaktır: limon kabuğu rendesi veya limon kabuğu. Taze limon kabuğu rendesi veya kabuğu bulmak daha kolay olacak ve taze limon balsamı için daha iyi bir alternatif olacaktır; kurutulmuş limon kabuğu ise kurutulmuş limon balsamı için daha iyi bir yedek olacaktır. Limon balsamı, nane ailesine ait olup, hafif nane notalarını da barındırır. Tabii ki, bu notaları almanın en iyi yolu nane kullanmaktır.

Bu ikamenin limon kabuğu rendesi/kabuk bileşeninde olduğu gibi, taze yerine kurutulmuş kullanmak isterseniz yine taze olanı tercih etmelisiniz. Hem nane hem de limon, limon balsamı gibi çayları tatlandırmak için uzun zamandır kullanılmıştır. Limon balsamına limon ve nane alternatifinin tamamen lezzeti değiştirmekle ilgili olduğunu ve limon balsamı çayının sağladığı gevşeme avantajlarını sunmayacağını unutmayın. Her iki seçenek de marinadlar, çorbalar, güveçler, meyve salataları ve daha fazlasında kullanılabilir.

İyi Bir İkinci Seçenek: Limon Otu (Lemongrass)

Limon otu, başka bir popüler limon kokulu bitkidir. Genellikle, zencefil ve acı biberle birlikte Güneydoğu Asya yemeklerinde kullanılır. Ayrıca Karayipler ve başka yerlerde çay yapmak için de yaygın olarak kullanılır. Limon otu, limon balsamına benzer bir limon tadına sahiptir; bu yüzden nane notalarına sahip olmasa bile iyi bir yedek olabilir. Limon otu kullanırken tarifinizi ayarlamanız gerekebilir çünkü servis yapmadan önce bitkiyi yemekten çıkarmanız gerekecektir.

Limon balsamının aksine, limon otu sapları, taze limon otunun ince iç yaprakları dışında lifli ve yenilmesi zordur. Limon otunu çıkarmak zorunda kalmamak için ya taze bitki arayabilir ya da hazırlanmış limon otu kullanabilirsiniz. Birçok markette, öğütülmüş ve tüplerde paketlenmiş hazır limon otu bulunur. Limon otunun, limon balsamından alacağınız aynı rahatlatıcı sağlık yararlarını sağladığını unutmayın.

Acil Durumlar İçin: Limon Melisa (Lemon Verbena)

Limon melisa, genellikle tüm limon otlarının en yoğun limon kokulusu olarak kabul edilir. Lezzeti, hafif bir çiçeksi arka plan notasıyla öncelikle limon notasından oluşur. Limon balsamının hafif nane alt tonlarına sahip olmasa da yine de iyi bir yedek olabilir.

Limon balsamındaki narenciye aroması seviyesine daha yakın bir eşleşme istiyorsanız, limon melisa kullanırken daha azını tercih edebilirsiniz. Çay yapmak ve baharatlı yiyecekler için limon balsamı yerine kullanabilirsiniz. Limon melisanın sağlık yararları olmasına rağmen, Limon Melisa Çayı’nın, Limon Balsamı’nın sağladığı anti-anksiyete faydalarını sağlamayacağını unutmayın.

Diğer Alternatifler

Makrut lime yaprakları (Kaffir lime yaprakları), yemeğinize narenciye notu verebilecek başka bir Güney Asya bitkisidir. Lezzeti, limon balsamıyla tam olarak aynı değildir ve geleneksel olarak çay veya tatlılar için kullanılmaz; ancak bu lime yaprakları, çoğu tuzlu uygulamada işe yarayacaktır.

Limon kekik, yukarıda bahsedilen limon balsamı ile aynı limon notunu sağlayabilir, ancak aynı zamanda oldukça güçlü bir kekik aroması da sunar. Kekik aroması, limon kekiklerini lezzetli yemeklerde etkili bir limon balsamı yerine getirirken, tatlılarda çalışmayabilir. Ayrıca, limon kekik genellikle çay bitkisi olarak kullanılmaz.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın