Loomi, Orta Doğu ve Fars mutfağında kullanılan kurutulmuş limonlardan birinin ismidir. Loomi’nin diğer isimlerinden biri de siyah limondur çünkü kurutulmuş limonlar koyu, neredeyse siyah bir renk alır. Loomi, özellikle et veya balık yemeklerinin lezzetini dengelemek için kullanılabilir. Eğer bu baharatı yakınınızdaki herhangi bir mağazada bulamıyorsanız, aşağıdaki Loomi alternatiflerinden birini deneyebilirsiniz.
En İyi Seçenek: Kendi Loomi’nizi Yapın
Kendi Loomi’nizi yapmak, en hızlı çözüm olmasa da oldukça basittir. Bir miktar limonu hafif tuzlu suda kaynatıp kurutarak başlayın. Sonraki adım, geleneksel olarak güneşte yapılan limonları kurutmaktır. Eğer güneşli ve sıcak bir yerde yaşıyorsanız, limonlarınızı kurutmak için güneşe bırakabilirsiniz.
Dehidrasyon süresini kısaltmak için bütün limonları kullanabilir veya dilimleyebilirsiniz. Bütün limonların güneşte kuruması yaklaşık bir hafta sürecek, dilimlenmiş limonlar ise daha kısa sürecektir – bu süre dilimlerin kalınlığına bağlıdır. Ayrıca bir gıda kurutucu veya fırında en düşük ayarda limonları kurutabilirsiniz.
Kurutucuda bu işlem üç güne kadar sürebilir. Fırında ise, fırının en düşük sıcaklığına bağlı olarak yaklaşık sekiz saat sürmelidir; en düşük sıcaklık modelden modele değişebilir. Fırın 200 derecenin altına inmiyorsa fırının kapağını aralamanız gerekebilir. Kapağı aralamak, ısının ve nemin bir kısmının çıkmasını sağlar.
İyi Bir Alternatif: Sumak
Bir diğer popüler Orta Doğu baharatı olan sumak, Akdeniz bölgesinde yetişir. Sumak baharatı, kurutulmuş ve toz haline getirilmiş küçük kırmızı bir meyveden oluşur. Aşçılar, yemeklere Loomi’ye benzer ekşi bir narenciye tadı vermek için sumak kullanır; sumak, bazen limonata benzeri bir içecek yapmak için de kullanılır çünkü benzer bir narenciye tadı sunar.
Sumak’ın dezavantajları arasında, Loomi gerektiren bazı tarifler için istenmeyen olabilecek parlak kırmızı rengi bulunmaktadır.
Baskı Altında: Limon veya Kireç Kabuğu Rendesi
Rende, limonun veya kirecin dış tabakasıdır. Rende çıkarmanın en iyi yolu, Zester adlı özel bir araçtır, ancak bir rende veya hatta keskin bir bıçak da iş görebilir. Taze rende, Loomi ile aynı güçlü narenciye notalarını içeren bir lezzet sağlar. Taze limon ve kireç birçok yerde yaygın ve uygun fiyatlı olduğu için, Loomi’ye göre daha kolay bulunabilir. Taze rendelenmiş kabuğun dezavantajı ise Loomi’nin karmaşıklığından bazılarının eksik olmasıdır.
Diğer Alternatifler
Lime suyu, Loomi’den alacağınız asitliği sağlayabilir, bu nedenle bazı uygulamalarda işe yarayabilir. Ancak lime suyu, Loomi’nin vereceği güçlü limon aromasına sahip olmayacak ve yemeğinize ekstra nem ekleyecektir, bu da bazı yemeklerde sorun olabilir.
Demirhindi narenciye elementini sağlamasa da, Loomi’den alacağınız meyvemsi ekşi tonların bir kısmını sunabilir. Demirhindi, Hint yemeklerinde yoğun olarak kullanılan lifli bir tart hamurudur ve Afrika kökenlidir. Hint marketlerinde demirhindi macun formunda satılır veya hamuru dondurulmuş veya sıkıştırılmış bloklar halinde bulabilirsiniz.