Sebze Yağının Yerine Kullanılabilecek En İyi Alternatifler

by baharatdiyari
Vegetable Shortening Substitute

Sebze yağı, özellikle geleneksel malzemeleri kullanmayı tercih eden Amerikalı fırıncılar arasında önemli bir pişirme malzemesi olarak kabul edilir. Sebze yağının sağlık üzerindeki potansiyel etkileriyle ilgili son zamanlardaki endişeler, birçok fırıncının alternatif arayışına yönelmesine neden oldu ancak bazı eski tariflerde hala buna ihtiyaç duyabilirsiniz. Eğer elinizde kalmadıysa veya daha sağlıklı bir seçeneğe ihtiyacınız varsa, işte sebze yağı yerine kullanabileceğiniz mükemmel alternatifler.

En İyi Seçenek: Margarin

Modern fırıncılar arasında popülerliğini yitirmiş olsa da, margarin hala bazı kullanım alanlarına sahiptir. Tereyağının yerine geçmesi için icat edilmiştir ve sebze yağının kullanılabileceği birçok pişirme işlevini yerine getirebilir. Pişirme için kullanacağınız margarin, tost ve muffin için sürülebilecek şekilde satılan türden değildir.

Sürülebilir margarinler genellikle bol miktarda havanın çırpıldığı sudan oluşur; su içeriği onları pişirme için uygun hale getirmez. Katı yağı değiştirmek için ihtiyaç duyacağınız margarin türü, tereyağı gibi çubuklar halinde satılır ve sebze yağı işlevi görür.

Margarinin dezavantajı, çok yönlü olmamasıdır. Katı yağ gibi yağ içermesine rağmen, tadı kızartılmış yiyecekler için istenmeyebilir, bu nedenle onu sadece pişirme için kullanmak isteyebilirsiniz.

İyi Bir İkinci Seçenek: Tereyağı

Tereyağını iyi bir alternatif yapan ilk şey, bulunmasının ne kadar kolay olduğudur. Yağ içeren tarifler yapıyorsanız muhtemelen tereyağına da erişiminiz vardır.

Tereyağının daha zengin, daha kremsi bir tadı vardır ve bu, sebze yağından ziyade kek ve kurabiye gibi bazı yiyeceklerin lezzetini artırır. Ayrıca birçok kişinin lezzetli bulduğu altın rengine de katkıda bulunur.

Olumlu yönlerine rağmen tereyağının bazı önemli dezavantajları da vardır; örneğin, bazı unlu mamuller için arzu edilen sarı renk, diğerleri için istenmeyebilir. Bir diğer sorun ise tereyağının çok fazla su içermesi ve bu suyun ısıtıldığında buhara dönüşmesidir, bu da bazı unlu mamulleri zorlaştırabilir.

Tereyağı, sebze yağının 400 derece veya daha yüksek duman noktasına kıyasla 302 Fahrenheit derecelik düşük duman noktası nedeniyle kızartma için ideal değildir. Tereyağının bir diğer dezavantajı da, genellikle sebze yağının maliyetinden daha yüksek olan maliyetidir.

Kısaca: Bitkisel Yağ

Sebze yağı, basitçe bitkisel yağın oda sıcaklığında katı bir hale getirilmesi için hidrojenlenmesidir. Eritilip tekrar sıvıya dönüştürüldüğünde, diğer sıvı bitkisel yağlar gibi kullanılabilir.

İkisi sıvı haldeyken birbirine çok benzediğinden, sıvı bitkisel yağ, kızartma için kullanıldığında katı yağ yerine ideal bir alternatiftir. Harmanlanmış yağların yanı sıra, kanola ve soya fasulyesi gibi herhangi bir bitkisel yağ, sebze katı yağı yerine kullanılabilir.

Hindistan cevizi yağı özellikle iyidir çünkü oda sıcaklığında katı halde olması da dahil olmak üzere birçok bitkisel katı yağ özelliğini paylaşır. Bitkisel yağın tek sorunu, sıvı halde katı yağ kullananlar dışında başka hiçbir amaç için ideal olmamasıdır. Örneğin, bir pasta tarifinde sebze yağı yerine iyi bir alternatif olmayabilir.

Diğer Alternatifler

Domuz yağı, sebze yağının yerini almak üzere icat edilen yağlardan biridir. Domuz yağı, katı yağ ile aynı özelliklerin çoğuna sahiptir ve turta kabukları ve bisküviler için mükemmeldir, ancak bazı yerlerde bulmak zor olabilir.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın