Sebze kısaltma bir pişirme esası olarak kabul edilirözellikle geleneksel malzemeleri kullanmayı tercih eden Amerikalı fırıncılar arasında. Sebze yağının sağlık üzerindeki potansiyel etkileriyle ilgili son zamanlardaki endişeler, birçok fırıncının alternatif aramasına yol açtı, ancak bazı eski tarifler için buna hâlâ ihtiyacınız olabilir. Eğer tükendiyse veya daha sağlıklı bir seçeneğe ihtiyacınız varsa, işte size sebze yağı yerine kullanabileceğiniz mükemmel alternatifler.
En iyi seçeneğiniz: Margarin
Modern fırıncıların gözünden düşmüş olsa da, margarin hala kullanım alanlarına sahip olabilir. Tereyağının yerini alacak şekilde icat edilmiştir ve sebze yağını kullanabileceğiniz pişirme işlerinin çoğunu gerçekleştirebilir. Pişirme için kullanacağınız margarin, tost ve muffin için sürülecek şekilde satılanlarda sıklıkla gördüğünüz türden değildir.
Sürülecek margarinler çoğunlukla bol miktarda havanın çırpılmış olduğu sudur; su içeriği onları pişirme ve pişirme için uygun hale getirmez. Katı yağı değiştirmek için ihtiyaç duyacağınız margarin türü, tereyağı gibi çubuklar halinde satılır ve sebze yağı işlevi görür.
Margarinin dezavantajı, çok yönlü olmamasıdır. Katı yağ gibi öncelikle yağ olmasına rağmen, tadı kızarmış yiyecekler için istenmeyebilir, bu nedenle onu yalnızca pişirme için kullanmak isteyeceksiniz.
İyi bir ikinci seçenek: Tereyağı
Tereyağını iyi bir alternatif haline getiren ilk şey, bulmanın ne kadar kolay olduğudur. Yağ içeren tarifler yaparsanız büyük olasılıkla tereyağına da erişebilirsiniz.
Tereyağının daha zengin, daha kremsi bir tadı vardır sebze yağından ziyade kek ve kurabiye gibi bazı yiyeceklerin lezzetini artıracaktır. Ayrıca birçok kişinin lezzetli bulduğu altın rengine de katkıda bulunacaktır.
Olumlu yönlerine rağmen tereyağının bazı önemli dezavantajları da vardır; örneğin sarı renk bazı unlu mamuller için arzu edilirken diğerleri için arzu edilmeyebilir. Diğer bir sorun ise tereyağının çok fazla su içermesi ve bu suyun ısıtıldığında buhara dönüşmesidir, bu da bazı unlu mamulleri zorlaştırabilir.
Tereyağı, sebze yağının 400 derece veya daha yüksek duman noktasına kıyasla 302 Fahrenheit derecelik düşük duman noktası nedeniyle kızartma için mükemmel değildir. Tereyağının bir başka dezavantajı da, genellikle sebze yağının maliyetinden daha yüksek olan maliyetidir.
Kısaca: Bitkisel yağ
Sebze kısaltması basitçe bitkisel yağ oda sıcaklığında katı bir yağ haline getirmek için hidrojenlenmiştir. Eritilip tekrar sıvıya dönüştürüldüğünde, diğer sıvı bitkisel yağlar gibi kullanabileceğiniz esasen bitkisel yağdır.
İkisi sıvı haldeyken birbirine çok benzediğinden, sıvı bitkisel yağ, kızartma için kullanıldığında katı yağ yerine ideal bir alternatiftir. Harmanlanmış yağların yanı sıra, kanola ve soya fasulyesi de dahil olmak üzere herhangi bir bitkisel yağ, bitkisel katı yağ yerine kullanılabilir.
Hindistan cevizi yağı özellikle iyidir çünkü oda sıcaklığında katı halde olması da dahil olmak üzere pek çok bitkisel katı yağ özelliğini paylaşır. Bitkisel yağın tek sorunu, sıvı halde katı yağ kullananların dışında başka hiçbir amaç için ideal olmamasıdır. Örneğin, bir pasta tarifinde sebze yağının yerine iyi bir alternatif olarak işe yaramayacaktır.
Diğer alternatifler
Domuz yağı, sebze yağının yerini almak üzere icat edilen yağlardan biridir. Domuz yağı, katı yağ ile aynı özelliklerin çoğuna sahiptir ve turta kabukları ve bisküviler için mükemmeldir, ancak bazı yerlerde bulmak zor olabilir.