Shiso, Çin fesleğeni ve perilla gibi birçok isimle anılır. Shiso yaprakları hem lezzeti hem de boyutları ile çeşitli Asya mutfaklarında kullanılır, bu da onları yiyeceklerin sarılmasında kullanışlı hale getirir. Eğer bu bitkiyi bulamazsanız veya acele ediyorsanız, birçok etkili shiso alternatifini düşünebilirsiniz.
En İyi Seçenek: Nane
Hem nane hem de shiso, aynı Lamiaceae familyasına aittir ve bu nedenle her iki bitki de hoş kokulu ve lezzetlidir. Mor nane ve perilla nanesi, shiso’nun birçok isminden sadece birkaçıdır.
Nane tatlılığı ve aroması, shiso’ya oldukça benzer. Her ikisi de hafif biberli bir tada sahiptir ve benzer yiyeceklerle iyi uyum sağlar. Nane, genellikle tatlılarda kullanılmasıyla bilinir, ancak aynı zamanda çok yönlü bir baharattır. Nanenin tadı canlandırıcı ve tanıdıktır, bu da onun, seçici yiyicileri bile rahatsız etme olasılığını düşürür.
Nane yaprakları shiso yapraklarından daha küçük olabilir, bu da onları sarma için uygun hale getirmeyebilir, ancak shiso aromasını gerektiren diğer birçok yemekte kullanılabilir.
İyi Bir İkinci Seçenek: Tay Fesleğeni
Shiso gibi, Tay fesleğeni de nane ailesinin bir üyesidir. Hem shiso hem de Tay fesleğeni, yemeklere karmaşık baharatlı bir tat ve anason notaları kazandırma yetenekleri sayesinde Asya mutfağında yaygın olarak kullanılır. Shiso gibi Tay fesleğeni de kızartmalarda önemli bir bileşendir. Tay fesleğeni, bazı shiso türleri gibi mor renklidir, bu da yemeğinizin benzer görünmesini ve aynı tada sahip olmasını sağlar.
Tay fesleğen yaprakları, boyutları nedeniyle shiso yerine sarma olarak kullanılacak yemekler için ideal olmayabilir; ancak, shiso’dan beklediğiniz lezzet profilini sağlamak için mükemmeldir. Tay fesleğeninin keskin tadı nedeniyle, tarifinizde shiso için gereken miktarın yaklaşık yarısıyla başlamalı ve tadını artırmalısınız.
Zor Durumda: Üzüm Yaprakları
Akdeniz mutfağının bu temel bileşeni, shiso yapraklarının yerine başka iyi bir alternatif sunar. Üzüm yapraklarının boyutu, onları sarma malzemesi olarak kullanmak için idealdir ve uzun pişirme sürelerine dayanacak kadar sağlamdır.
Bulması en kolay üzüm yaprakları salamura edilmiş olanlardır ve shiso gerektiren yemeklerin çoğunu tamamlayabilecek bir tada sahiptir. Eğer imkanınız varsa taze üzüm yapraklarını kullanmayı da deneyebilirsiniz. Bu yolu seçerseniz, ilk ilaçlamadan önce yapraklarınızı toplamayı unutmayın.
Sarma gerektiren pişmiş yemekleri hazırlarken üzüm yapraklarını, tıpkı shiso yaprakları gibi kullanabilirsiniz.
Diğer Alternatifler
Tatlı fesleğen de nane ailesine aittir ve shiso’dan beklediğiniz anason ve hafif biberli tatları sağlayabilir. Nane ile birleştirerek shiso’ya olan benzerliğini artırabilirsiniz. Bu iki bitkiyi bulmak kolaydır ve kızartmalar, çorbalar gibi yemekler için idealdir.
Kişniş nane değildir, ancak oldukça aromatiktir ve tadı en az shiso kadar etkili olabilir. Tay mutfağında yaygın olarak kullanılır ve shiso gerektiren yemeklerdeki birçok malzemeyi tamamlar.