Sucanat, adı verilen bir şekerin ticari marka adıdır. rapadura Portekizliler tarafından ve tava İspanyolca konuşanlar tarafından. Albert Yersin tarafından kurulacak olan Pronatec adlı İsviçre şirketi tarafından geliştirilen, buharlaştırılmış kamış suyunun özel bir şeklidir. Bir zamanlar besin açısından zengin bir gıda olarak geniş çapta lanse edilmiş olsa da gerçek şu ki Sucanat diğer şekerlerden ne daha fazla ne daha az sağlıklı; ancak bazı benzersiz niteliklere sahiptir. Bunu değiştirmek için Sucanat'ın özelliklerinin bir kısmını veya tamamını taşıyan başka bir şeker türü bulmanız gerekecek. İşte Sucanat ikameleri için en iyi seçeneklerden bazıları.
En iyi seçeneğiniz: Buharlaştırılmış kamış suyu
Sucanat, buharlaştırılan tek kamış suyu değildir; Albert Yersin'in öncülüğünü yaptığı yöntemle yapılan tek yöntemdir. Sucanat ile benzer fiziksel özelliklere ve benzer tat profiline sahip başka birkaç marka buharlaştırılmış kamış suyu da vardır. Hepsi, doğal melas içeriğinin bir kısmını koruduğu gerçeğinden kaynaklanan aynı açık kahverengi renge sahip olacaktır. Bu onları kahverengi şekerden farklı kılar; beyaz şeker eklenmiş pekmez Tutarlı bir tat ve renk sağlamak için. Buharlaştırılmış kamış suyu Sucanat'a çok benzer ancak tam olarak aynısı değildir. Farkı ise lezzetinin Sucanat kadar güçlü olmamasıdır.
Diğer bir fark ise kristal boyutudur. Buharlaştırılmış kamış suyu kristalleri iyidir ancak Sucanat kristalleri biraz daha büyüktür. Bu farklılıklara rağmen, buharlaştırılmış kamış suyu çoğu uygulamada Sucanat'ın yerine 1:1 oranında kullanılabilir.
İyi bir ikinci seçenek: Turbinado şekeri
Ham şeker, fazla işlemden geçmemesi açısından Sucanat'a benzeyen, bilinen bir markadır. Aslında içine düşüyor ham şekerin turbinado kategorisi. Sucanat gibi turbinado şekerinin de parçalanması daha uzun sürecek daha büyük kristalleri vardır.
Turbinado şekeri ile Sucanat arasındaki en büyük fark, turbinado şekerinin, melas içeriğinin önemli bir kısmını çıkarmak için bir santrifüjde döndürülmeden önce meyve sularının ekstrakte edilmesi ve kaynatılması yoluyla bir miktar işleme tabi tutulmasıdır. Bu nedenle işlenmemiş şeker yerine minimal işlenmiş şeker olarak anılır. Sonuç, o kadar koyu veya lezzetli olmayan ancak yine de Sucanat'ı faydalı kılan özelliklerin çoğunu koruyan bir şekerdir.
Çoğu uygulamada turbinado şekerini Sucanat'ın 1:1 yerine kullanabilirsiniz.
Bir tutam: Muscovado şekeri
Nerede olduğunuza bağlı olarak biliyor olabilirsiniz muskovado şekeri Barbados şekeri gibi. Bu şeker genellikle rafine edilmemiş olarak tanımlanır. Açık muscovado, koyu kahverengi şekerle karşılaştırılabilir, ancak muscovado şekerinin melası çıkarılmadığı ve daha sonra tekrar eklenmediği için çok farklıdır. Muscovado şekeri, turbinado şekeri gibi bir santrifüjde bükülmez, bu da içeriğinin çok daha fazlasını muhafaza ettiği anlamına gelir. pekmez içeriği. Sonuç olarak dokusu nemli ve tadı güçlüdür. Bazıları bunu biraz acı bile bulabilir.
Çok koyu bir şeker olduğundan Sucanat'ın kahverengi tonunu istediğiniz yemeklerde işe yaramayabilir; ancak güçlü karamel notaları sağlar ve et ve barbekü sosları için kuru ovalamalar gibi bazı uygulamalarda mükemmel bir alternatiftir. Sucanat'ın yerine 1:1 oranında muscovado şekeri kullanın.
Diğer alternatifler
Koyu kahverengi şeker melas ilave edilmiş beyaz rafine şekerdir. Koyu kahverengi şeker, yukarıdaki seçeneklere göre daha kolay bulunmasının yanı sıra Sucanat'ın iyi bir alternatifi olmaya devam etme avantajına sahiptir. Rafine beyaz şekerden oluştuğu için hayvansal ürünler içermez ve vegan yemeklere uygun değildir.