Tapyoka Nişastası İçin En İyi Alternatifler ve Kullanım İpuçları

by baharatdiyari
Tapioca Starch Substitute

Yemeğinize güzel, parlak bir yüzey ve pürüzsüz bir doku kazandıracak, nötr tada sahip bir koyulaştırıcı arıyorsanız tapyoka en iyi seçeneğiniz olabilir. Bulması kolaydır ve hem tuzlu hem de tatlı yemeklerde işe yarar. Yanlış hesap yaptıysanız ve dolabınızda hiç olmadığını fark ederseniz, eşit derecede etkili bir yedek bulmanız gerekecektir. Belki elinizde aşağıdaki tapyoka nişastası ikamelerinden biri vardır.

En İyi Seçenek: Ararot

Ararot başka bir kök nişastasıdır ve tapyoka ile benzer nitelikler taşır. Marantaceae familyasındaki bitkilerden ve diğer yumrulardan elde edilir. Bazı durumlarda tapyoka aslında ara kök olarak satılan yumrulardan biridir. Ararot sadece nötr tadı olan bir koyulaştırıcı olmakla kalmaz, aynı zamanda onunla koyulaştırılan sıvılar da tıpkı tapyoka kullandığınızda olduğu gibi berrak kalır ve parlak bir yüzeye sahiptir. Ararot ayrıca glutensizdir (tapyoka nişastası gibi) ve bu nedenle glutensiz bir diyet yapıyorsanız ideal bir alternatiftir.

Ararotun aslında tapyoka nişastasına göre birkaç avantajı vardır; çünkü özelliklerini kaybetmeden asidik sıvılara dayanabilir ve aynı zamanda daha büyük bir besin değerine sahiptir.

Ararot gibi kök nişastalarının özelliklerinden biri de uzun süre ısıya maruz kalmamaları veya kolayca parçalanıp incelmeleridir. Ocaktan almadan hemen önce son dakikada yemeğinize ekleyin. Süt ürününe sümüksü bir doku verebileceğinden, süt ürünlerini koyulaştırmak için ararot kullanmaktan da kaçınmalısınız.

Tapyoka nişastası için tarifinizin gerektirdiği kadar ararotun yaklaşık yarısını kullanın. Bulamaç yapmak için soğuk suyla karıştırın ve yemeğinize ekleyin.

İyi Bir İkinci Seçenek: Patates Nişastası

Tapyoka nişastası ve ararot gibi patates nişastası da bir kökten türetilmiştir. Patateslerden elde edilen nişastadan oluşur. Nötr bir tada sahip olması ve tapyoka nişastasıyla tamamen aynı şekilde çalışması nedeniyle patates unundan farklıdır. Ayrıca diğer kök nişastalarıyla aynı parlak yüzeyi ve şeffaf görünümü sağlar.

Patates nişastası ayrıca tapyokadan daha fazla besin içerir ve dirençli bir nişastadır; bu, diğer nişastalar gibi şekere parçalanmadığı veya midede veya ince bağırsakta sindirilmediği anlamına gelir. Bu, kan şekeri yönetimi için onu önemli kılar.

Tapyoka nişastası için tarifinizin gerektirdiği kadar patates nişastası kullanın ve yemeğinize eklerken bulamaç yöntemini kullanın.

Acil Durumlar İçin: Mısır Nişastası

Mısır nişastası yaygın olarak kullanılan bir koyulaştırıcıdır. Öyle ki, çoğu ciddi ev aşçısının mutfağında bir veya iki kutu bulunur. Mısır nişastası, mısır çekirdeğinin endosperminden gelen bir tahıl nişastasıdır. Bu, kök nişastalarla karşılaştırıldığında bazı dezavantajların yanı sıra birkaç farklı fayda sağlar. Ana faydası, uzun pişirmeye maruz kaldığında bozulmamasıdır. Olan tek şey, tabaktaki suyun buharlaşması ve daha da koyulaşması olacaktır.

En büyük dezavantajı mısır nişastasının yüksek konsantrasyondaki asit veya şekerle pek iyi baş edememesidir. Yoğunlaştırma gücünü kaybedip tabakları ince ve kireçli bir dokuyla bırakabilir. Ayrıca mısır nişastasıyla koyulaştırılan sıvıların, kök nişastalarıyla aynı şeffaf görünüme sahip olmadığını unutmayın. Karşılaştırıldığında biraz bulutlu olma eğilimindedirler.

Tapyoka nişastası için tarifinizin gerektirdiği kadar mısır nişastası kullanın.

Diğer Alternatifler

Ağır krema birçok yemek için etkili bir koyulaştırıcı olabilir. Yüksek yağ içeriği koyulaşmayı sağlar ve nişastalar kadar etkili olabileceği gibi ayrı bir zenginlik de katabilir.

Pektin reçel ve jölelerin katılaşmasında kullanılan bir nişastadır. Bazı tatlı ürünlerinde kök veya tahıl bazlı koyulaştırıcı yerine kullanılabilir.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın