Tikka masala baharat karışımını ifade eder – masala baharat karışımı anlamına gelen Hintçe bir kelimedir. Tikka masala bazen tavuk tikka masala gibi baharat karışımıyla yapılan yemekleri ifade eder. Çoğu Hint yemeği gibi baharatlar da tikka masala yemeğini tanımlar. Doğru baharat karışımınız yoksa bunun yerine aşağıdaki tikka masala alternatiflerinden birini kullanmayı deneyebilirsiniz.
Mümkün olan en lezzetli tikka masala karışımını istiyorsanız, taze bütün baharatları satın almanız ve bunları kendiniz öğütmeniz gerekir. Baharatları öğütmek ve karıştırmak, neredeyse her zaman önceden karıştırılmış bir karışım satın almaktan daha iyi bir sonuç verecektir. Üstün kalitenin yanı sıra tikka masala'nızda hangi baharatları kullanacağınızı da siz seçersiniz.
Standart baharatlar şunları içerir: kişniş tohumlarıkarabiber ve kakuleancak bazı karışımlarda ayrıca karanfil Ve kimyon diğerleri arasında. Birçok Hint baharat karışımında olduğu gibi, çoğu şey aşçının tercihlerine bağlıdır. Baharatları karıştırmanın dezavantajı, her zaman sahip olamayabileceğiniz zaman almasıdır.
İyi bir ikinci seçenek: Garam masala
Her ne kadar Hindistan'ın kuzeyinde ortaya çıkmış olsa da, garam masala o zamandan beri – tartışmasız – kıtanın en popüler baharat karışımı haline geldi. Tikka masala ve garam masala aynı bileşenlerin birçoğunun ortak noktası var. Her iki baharat karışımı için de standart bir tarif olmasa da ikisi de aynı sıcak ve aromatik bileşenleri kullanıyor. Karabiber, kişniş tohumu ve kimyon her iki karışımda da ortaya çıkma eğilimindedir ve bu baharatların hepsi aynı yemeklerde iyi çalışır.
Garam masala'yı, kendine özgü domates bazlı tavuk tikka masala sosunda tikka masala yerine kullanın. Garam masala, iyi stoklanmış marketlerin çoğunda ve Hint gıdalarında uzmanlaşmış herhangi bir mağazada bulunması nispeten kolay bir malzeme olma avantajına sahiptir. Önceden karıştırılmış bir karışım satın almanın tek gerçek dezavantajı, bunu kendiniz yapmış olsaydınız olduğu gibi lezzet profili üzerinde tam kontrole sahip olamamanızdır.
Bir tutam: Tandoori masala
Tandoori masala olarak bilinen baharat karışımı, bir tür kil fırını olan tandırda kullanılmak üzere formüle edilmiştir. Tandoori masala, tavuk tikka masala'nın icadı üzerinde ana etkiye sahip olduğu söylenen Hint yemeği olan tereyağlı tavuğun lezzet profilinde önemli bir rol oynar. Köken hikayesine göre tereyağlı tavuk, tandır tavuğu yaptıktan sonra kalan turşuyu kullanmak için icat edildi. Aşçılar bir sos yapmak için turşuyu tereyağı ve domatesle birleştirdi. Bu, tandoori masala'nın tikka masala'nın öncüsü olduğu anlamına gelir.
Tipik tandır masala malzemeleri şunları içerir: Keşmir biberlerikakule ve çemen otu tohumları. Tandır masala daha lezzetlidir ve tipik tikka masala baharat karışımından daha sıcak olabilir; Baharatın yüksek olması bazı kişiler için avantaj iken bazıları için dezavantaj olabilir. Tandoori masala kullanmanın en büyük dezavantajı onu bulmaktır. Hint marketleri dışında herhangi bir yerde bulmakta zorlanabilirsiniz.
Diğer alternatifler
Köri tozu Birleşik Krallık'taki insanlara Hint yemeği satmak amacıyla yapılan tikka masala ile pek çok ortak noktası var. Baharat karışımları aynı olmasa da, ikame olarak işe yarayacak kadar yakındırlar. Her iki baharat karışımında da ortaya çıkma eğiliminde olan malzemeler arasında zerdeçal, kişniş ve kimyon bulunur.