Hindistan’a özgü uzun biber, Avrupa’da ortaya çıkan ilk biber türü olabilir. Birkaç yüzyıl önce popülaritesini yitirse de, modern zamanlarda yeniden ilgi görmeye başlamıştır. Uzun biber, derin ve karmaşık bir lezzet sunarak normal karabiber kadar çok yönlü bir baharat haline gelir. Ancak, bulması pek de kolay değildir. Eğer bu baharata ihtiyacınız varsa ve elinizde yoksa, aşağıdaki uzun biber ikamelerinden birini deneyebilirsiniz.
En İyi Seçenek: Tellicherry Biber Taneleri
Tellicherry Biber Taneleri, Malabar bölgesinin en büyük, en özenle seçilmiş ve en lezzetli biberleridir. En iyi biber türü olarak kabul edilirler ve biber lezzetinin öne çıktığı yemeklerde kullanılırlar. Tellicherry Biber Taneleri, yoğun ve derin lezzet profilleri nedeniyle yüksek talep görmektedir. Tellicherry biberlerinden gelen çam ve narenciye notaları, uzun biber için mükemmel bir yedek oluşturur.
Uzun biber benzer bir tatlılığa sahiptir ve çiçeksi notalarla birlikte tatlı baharat notaları barındırır. Bu iki biber de içerdiği piperin nedeniyle benzer bir acılık sunar. Ancak, Tellicherry Biber Taneleri, bütün olduklarında uzun biberle aynı görünüme sahip değildir. Uzun biberin uzun ve konik bir şekle sahipken, Tellicherry biberleri yuvarlaktır. Ancak, her iki baharat da genellikle yemeklere toz halinde eklenir ve öğütüldükten sonra aralarındaki fark çok azdır.
Öğütülmüş Tellicherry Biber Tanelerini, öğütülmüş uzun biber yerine 1:1 oranında kullanın.
İyi Bir İkinci Seçim: Cennet Taneleri
Cennet Taneleri, timsah biberi olarak da bilinir. Uzun biberle benzerliğine ek olarak, cennet taneleri Avrupa’da benzer bir tarihçeye sahiptir. Her iki baharat da dünyanın farklı bölgelerinden gelmiş, Avrupa’da son derece popüler olmuş ve daha sonra karabiber ve diğer biber türleri tarafından yer değiştirmiştir.
Benzer lezzet profilleri nedeniyle birbirlerinin yerine kullanılabilirler. Uzun biber gibi, cennet taneleri de baharatlı ve karmaşık bir sıcaklık sunar. Lezzet ve aroma notaları çiçeksi olup, güçlü bir narenciye varlığına sahiptir. Başka bir deyişle, uzun biberden beklediğiniz niteliklere sahiptir.
Cennet tanelerini uzun biber yerine 1:1 oranında kullanın.
Bir Tutamda: Beyaz Biber Taneleri
Beyaz biber, karabiberle aynı bitkiden elde edilen bir meyvedir (drupe olarak adlandırılır). Görünüm ve tat farkı, işlenme ve hasat şekillerinden kaynaklanır. Beyaz biberlerin dış kabukları, işleme sırasında çıkarılarak içteki daha açık renkli tohum bırakılır. Dış kabuk, biber kurutulduğunda siyahlaşarak karabibere biber özelliğini verir.
Beyaz biberler karabiberden daha sonra hasat edilir, bu da daha olgun oldukları ve uzun biberle benzer bir lezzet karmaşıklığına sahip oldukları anlamına gelir. Benzer bir topraksı lezzetleri vardır. Dış kabuğun çıkarılması, karabibere özgü acılığın bir kısmını kaybettirir, bu da beyaz biberin karabiber kadar sıcak veya keskin olmadığı anlamına gelir. Bu yumuşaklık, uzun bibere benzemesinin bir başka yoludur.
Öğütülmüş beyaz biber, öğütülmüş uzun biberle birebir aynı değildir, ancak çoğu uygulamada bu bir sorun oluşturmaz.
Beyaz biberi uzun biber yerine 1:1 oranında kullanın.
Diğer Alternatifler
Uzun biberin Avrupa’da popülaritesini yitirmesinin nedenlerinden biri, Yeni Dünya’dan gelen acı biberlerin ortaya çıkmasıydı. Cayenne Biberi gibi bir biber, uzun biberden daha fazla ısı sağlayabilir ve uzun biber içeren tariflerin çoğunda kullanılabilir.