Kişnişi dondurmak biraz zorlu bir konudur, ancak bitki genellikle bir seferde kullanılamayacak kadar büyük demetlerde geldiğinden birçok kişi için tanıdıktır. Sonuç olarak, koruma önlemleri alınmazsa önemli miktarda kişniş boşa gidebilir.
Kurutulabilirken, çoğu aşçı taze bitkinin lezzetini ve dokusunu istiyorsanız kurutulmuş kişnişin ideal olmadığını söyleyecektir. Dondurmak, özellikle kişnişi uzun vadede saklamayı düşünüyorsanız, popüler bir yöntemdir. Yani evet, kişnişi dondurabilirsiniz, ancak dikkate alınması gereken bazı hususlar vardır. Aşağıda birçok yaygın soruyu cevaplıyoruz.
Kişniş, bazı faktörleri göz önünde bulundurduğunuz sürece dondurulmaya oldukça iyi dayanır. Örneğin, kişnişin lezzeti çok uçucudur ve hasattan sonra hızla kaybolur. Marketin ürün bölümünden satın aldığınız kişniş, lezzetinin çoğunu kaybetmiştir.
Bütün bunlarla birlikte, dondurmak, kişnişin ayırt edici karakterini korumanın en iyi yolu olabilir, ancak dondurucuda kişnişin ne kadar dayanacağı onu ne kadar iyi sakladığınıza bağlıdır. Kişnişin yumuşak ve narin yaprakları, dondurma işlemi sırasında dikkatli olunmazsa hızla sümüksü bir lapa haline gelebilir. Kişniş, düzgün dondurulursa dondurucuda altı aya kadar dayanabilir.
Kişnişin Tadında Çözüldüğünde Farklılık Olacak mı?
Dondurmak, lezzeti ne kadar iyi koruyabileceği için kişnişi saklamak için en iyi yöntemdir. Kişnişi dondurucuya saklamanın hızlı ve kolay bir yolu, yeniden kapatılabilir bir plastik torbaya yerleştirmek ve dondurucuya koymaktır. Bu yöntem, kişnişin bozulmasını ve lezzetini kaybetmesini önler; ancak, ideal değildir. Yapraklar donma ve çözülme sırasında yine de hasar görebilir, bu nedenle dondurucuya koyduğunuzda kişnişinizin parlak, canlı yeşil rengini veya gevrek dokusunu beklemeyin.
Kişnişi biraz zeytinyağı ile dondurarak ve buz küpü tepsilerini kullanarak hem lezzeti hem de dokuyu daha iyi koruyabilirsiniz. Doğranmış kişnişleri tepsilere yerleştirin ve ardından su ve yağ ile doldurun, ardından dondurun. Küpleri tepsilerden çıkarın ve dondurucu torbalarına yerleştirin.
Lezzeti korumak için kişnişi dondurmanın başka bir yolu, bitkiyi bir çerez kağıdına yerleştirmek ve bir saat kadar dondurucuya koymaktır. Uzmanlar önce yaprakları iyice kurutmanızı önerir. Otlar dondurulduktan sonra, onları çerez tepsisinden çıkarın ve dondurucunuzda uzun süreli saklama için torbalayın.
Dondurucuda Saklanan Kişnişin En İyi Kullanım Alanları Nelerdir?
Dondurulmuş kişnişi çözdürdüğünüzde, pişmiş yemeklerde veya dokunun o kadar önemli olmadığı diğer uygulamalarda kullanmak en iyisidir. Örneğin, Guacamole’de dondurulmuş ve çözülmüş kişniş kullanabilirsiniz, gerçek bir kalite kaybı olmadan. Kişnişin buz küpü tepsilerinde depolanması, pişmiş yemeklere eklemeyi kolaylaştırabilir. Uzmanlar, kullanmadan önce dondurulmuş kişnişin çözülmemesini önerir. Yemek pişirirken bir küpü yemeğe ekleyin.
Dondurulmuş ve çözülmüş kişniş taze kişnişten daha kısa bir raf ömrüne sahiptir. Kişniş çözüldükten sonra yumuşak olacak ve taze bitkiden çok daha kısa sürede bozulacaktır.