Köri kelimesinin kökeninin olduğu düşünülüyor kariGüney Hindistan'da servis edilen, baharat içeren ince bir sos için Tamil dilinde kullanılan kelime. O bölgenin et ve sebzelere eşlik eden pek çok sos benzeri eşlikçilerinden biriydi. Portekizlilerin, Hindistan'ın bazı kısımlarını kolonileştirmelerinin ardından bu terimi Avrupa'ya geri getirmeleriyle tanınırlar; ancak körinin tarihi 4.000 yıl kadar geriye gidebilir. içeren bir yemeğin kanıtı zencefil Ve zerdeçal antik Hint kasabası Farmana'da insan dişlerinde ve bir tencerede bulunmuştur. Hem zencefil hem de zerdeçal günümüzde hala köri yemeklerinde kullanılmaktadır.
Köri tozu, köri yapılabilecek baharatların önceden hazırlanmış bir kombinasyonudur. Alt kıtada gerçek bir eşdeğeri bulunmadığından tarihçiler bu tozun kökeni konusunda emin değiller. Tek benzer orijinal ürün masala ancak kuru baharatların yanı sıra ıslak elementler de içerdiğinden genellikle toz yerine macun şeklinde kullanılır. Masala, tarife bağlı olarak değişen miktarlarda karıştırılan kavrulmuş ve öğütülmüş baharatların bir kombinasyonunu içerir.
Köri tozundan ilk kez 1780'lerin ortalarından itibaren İngiliz reklamlarında bahsedildi. Reklamcı, köri tozunun Kaptan Cook'un Endeavor keşif gezisine katılan İsveçli botanikçi Solander tarafından Doğu Hint Adaları'ndan getirildiğini iddia etti. Bu iddia muhtemelen uzak doğu imajlarını çağrıştırmak için yaratılmış bir pazarlama kurgusu olsa da, satışta olan köri tozu muhtemelen West ve Wyatt tarafından yapılan Hint baharatlarının bir kombinasyonuydu.
Köri tozu lezzet profili
ABD'de köri tozu, markadan markaya lezzet açısından fazla farklılık göstermeyen standartlaştırılmış bir üründür. Eşsiz lezzeti hem tatlı hem de tuzlu baharatlardan oluşmasından kaynaklanmaktadır. Gibi baharatlar içerir. kimyonzerdeçal ve defne yaprağı bu ona dünyevi bir hava katıyor. Köri tozu ayrıca tarçın içerir ve karanfil tatlılık katan.
Genellikle ayrıca içerir biber bu da belirli bir miktarda ısı ekler. Biber miktarı ısı seviyesini belirler. Bunlar köri tozunda kullanılan bileşenlerin sadece bir kısmıdır ve farklı karışımlarda aşağıdaki gibi ek baharatlar bulunabilir: çemen otuzencefil ve yenibahar.
Köri tozuyla pişirmenin faydaları
Et ve sebze yemeklerine lezzet katma özelliğinin yanı sıra, köri tozu yapımında kullanılan baharatların da sağlık açısından çeşitli faydaları vardır. Zerdeçal, çoğu köri tozunda kullanılan parlak sarı baharattır. Kan şekerindeki ani yükselişleri önleyen kurkumin içerdiğinden diyabet riskinizi azaltma potansiyeline sahiptir.
Köri tozundaki çemen otu da kolesterolü düşürebilir ve kolesterol safra taşlarını önleyebilir. Kişniş Köri tozu için yaygın olarak kullanılan diğer bir baharattır ve vücudun cıva, kurşun ve diğer toksik ağır metalleri yok etmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir. Araştırmalar, kurşun maruziyetinden kaynaklanan oksidatif strese karşı korunmaya yardımcı olduğunu göstermiştir.
Köri tozunun yaygın kullanımları
Köri tozu birçok farklı mutfak tarzında tavuk, kuzu eti veya deniz ürünleri içeren yemekleri tatlandırmak için kullanılır. Sebze yemeklerinde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Karnabahar, lahana ve nohut köri kullanılarak pişirilebilir. Köri aynı zamanda bazı salata sosu tariflerinde de kullanılan bir malzemedir.