Maydanoz havuç familyasına ait bir Akdeniz bitkisi. Çoğu taze bitki gibi maydanoz da düşük sıcaklıklarda saklandığında daha uzun süre dayanır. Kısa süreliğine saklamayı planlıyorsanız buzdolabı ideal yerdir. Ancak daha uzun süre saklamanız gerekiyorsa buzdolabının kuru havası uygun değildir. Maydanozunuzun raf ömrünü uzatmak için dondurucuda saklayın.
Maydanozun dondurulduğunda ne kadar süre dayanacağı, onu dondurmak için kullandığınız yöntemlere bağlıdır. Düzgün saklandığında maydanoz en az altı ay dayanabilir. Raf ömrünü en üst düzeye çıkarmak için maydanozunuzu buz tepsisi yöntemini kullanarak saklayın.
Maydanozu kurutup doğrayarak başlayın ve ardından doğranmış otu bir buz tepsisine koyun. Bölmeleri su ve zeytinyağıyla doldurun ve ardından tepsiyi dondurucuya yerleştirin. Maydanoz küplerini buz tepsisinden çıkarın ve dondurucu poşette saklayın. Buz küpleri, maydanozun pişerken doğrudan tabağa eklenmesini kolaylaştırır.
Alternatif olarak maydanozu buz tepsisi kullanmadan da dondurabilirsiniz. Marketten aldığınız büyük paketi daha küçük paketlere bölün, her birini küçük dondurucu poşetlerine koyun ve dondurun. Bazı uzmanlar dondurucu yanmasını önlemek için maydanozun iki kez paketlenmesini öneriyor. Bir şeye maydanoz eklemeniz gerektiğinde, küçük demetlerden birini donmuş halde doğrayın (veya mutfak makasıyla kesin).
Her iki maydanoz çeşidi de sağlamdır. Dondurulmayı ve çözülmeyi eşit derecede iyi idare edebilirler. Bununla birlikte, düz yapraklı maydanozun genellikle lezzet açısından daha iyi olduğu düşünülür, bu da dondurma için ilk tercihiniz olması gerektiği anlamına gelir. Maydanozunuzu dondururken ne kadar dikkatli olursanız olun, yine de tam olarak taze maydanozun göründüğü gibi görünmeyeceğini belirtmekte fayda var. O kadar yeşil ya da gevrek olmayacak, bu da muhtemelen garnitür olarak işe yaramayacağı anlamına geliyor.
Dondurulmuş maydanoz çözüldüğünde taze maydanozun tadı aynı olur mu?
Maydanoz yukarıdaki yöntemlerle dondurulduğunda tadı neredeyse taze olduğu zamankiyle aynı olacaktır. Yanlış saklanırsa aroması kaybolabilir ve aşırı derecede solmuş veya gevşek bir dokuya sahip olabilir.
Dondurucuda saklanan maydanozu kullanmanın en iyi yolları nelerdir?
Dondurulmuş maydanoz, pişmiş yemekler için mükemmel bir malzemedir çünkü donma/çözülme nedeniyle dokuda meydana gelen değişiklikler büyük bir fark yaratmayacaktır. Makarna yemeklerinde ve çorbalarda chimichurri sosunda kullanın. Salatalar için mükemmel bir malzeme olmasa da dondurulmuş maydanoz, salata sosu veya başka tür salata sosunda iyi çalışır.
Dondurulmuş ve çözülmüş maydanozun raf ömrü taze maydanozdan daha mı kısadır?
Bakteriler ve oksidasyon maydanoz ve diğer taze bitkilerin bozulmasına neden olur. Dondurmanın amacı bakterileri kış uykusuna sokup oksidasyonu geciktirerek bozulmayı önlemektir. Donma, maydanozun bitkideki hücre duvarlarının parçalanmasına neden olur. Bunun nedeni suyun buza dönüşürken genleşmesidir.
Bitki çözüldükten sonra bakteriler uyanacak ve maydanozu parçalamaya başlayacak, ancak işlerinin çoğunu buz kristalleri zaten yapmış durumda. Oksidasyon da devam edecektir. Sonuç olarak, dondurulmuş ve çözülmüş maydanozun raf ömrü taze maydanozdan daha kısadır.