Taze nane daha soğuk bir yerde yaşıyorsanız yılın büyük bölümünde bir seçenek olmayabilir. Soğuk aylarda ona erişmek istiyorsanız korumanız gerekir. İdeal olarak, seçilen yöntem nanenin mümkün olduğu kadar taze özelliklerini korumasına olanak tanıyacaktır. Peki, naneyi dondurabilir misiniz? Evet, dondurmak bitkiyi korumanın en iyi yoludur, ancak bunu doğru yapmanız gerekir. Dondurulmuş ve daha sonra çözülmüş nane kullanarak yöntemi ve nasıl yaklaşılması gerektiğini inceleyelim.
Nane Dondurucuda Ne Kadar Süre Kalabilir?
Dondururken dikkatli olursanız, nane yaprakları donmuş halde altı ay veya daha uzun süre dayanabilir. Bazı tahminlere göre donmuş nanenin üç yıl kadar dayanabileceği öngörülüyor. Çözdüğünüz nanenin, dondurduğunuz zamanki kadar lezzetli olmasını sağlamak için dondurulacak en sağlıklı görünen yaprakları seçmelisiniz.
Herhangi Bir Nane Çeşidi Donmaya Diğerlerinden Daha İyi Dayanır mı?
Tüm taze otlar gibi, farklı nane çeşitleri de donmaya benzer şekilde tepki verir. Düşük sıcaklıklarla ne kadar iyi başa çıktıkları, onları nasıl dondurduğunuza bağlıdır.
Naneyi Dondurmanın Farklı Yöntemleri
Dondurulmuş nane yapraklarınızın dayanıklı olmasını sağlamanın en güvenilir yöntemleri, diğer taze otlar için kullanacağınız yöntemlerle aynıdır.
Buz Küpü Yöntemi
Bütün veya doğranmış nane yapraklarını buz tepsisinin bölmelerine yerleştirin ve su ekleyin. Tepsileri dondurucuya yerleştirin ve katılaşınca küpleri çıkarın. Nane buz küplerinizi buzdolabı poşetinde saklayın.
Fırın Tepsisi Yöntemi
Nane yapraklarını bir fırın tepsisinde de dondurabilirsiniz. Yaprakları bir fırın tepsisine düz bir şekilde koyun ve yaklaşık bir saat boyunca dondurucuda bekletin, ardından bir spatula ile çıkarın, tekrar kapatılabilir bir torbaya koyun ve tekrar dondurucuya koyun. Bu yöntem yaprakları ayrı tutar, böylece hepsini çözmenize gerek kalmadan ihtiyacınız kadarını çıkarabilirsiniz.
Kurutup Dondurun
Nane, kuruması iyi olan bitkilerden biridir. Nane yapraklarını kurutup dondurarak daha uzun süre dayanmasını sağlayabilirsiniz. Yaprakları hızlı bir şekilde kurutmak için bir gıda kurutucusu, mikrodalga fırın veya normal fırın kullanın. Alternatif olarak yaprakları yaklaşık iki hafta boyunca havada kurutabilirsiniz. Kurutulmuş yaprakları dondurucuda saklamak için yeniden kapatılabilir bir torbaya koyun.
Çözülmüş Nanenin Tadı Taze Naneden Farklı mıdır?
Her taze bitki gibi, nanenin tadı da dondurulduğunda değişmez. Değişecek olan şey dokudur. Çözülmüş nane, garnitür olarak veya salatalarda kullanılmaya uygun olmayacak şekilde gevşek bir dokuya sahip olacaktır. Hâlâ keskin nane aromasına sahip olacaktır, bu nedenle onu yalnızca lezzet için kullanan herhangi bir tarifte kullanabilirsiniz.
Dondurulmuş Naneyi Kullanmanın En İyi Yolları Nelerdir?
Yukarıdaki üç dondurma yönteminin tümü, otu bir yemeğe rahatlıkla eklemenizi sağlar. Yemek pişerken yemeğin içine ihtiyacınız kadar küp veya yaprak atın. Buz küpü yöntemi içeceklere nane eklemek için uygundur; normal buz küpleri yerine naneli buz küplerini kullanın. Harmanlanacakları veya karıştırılacakları hazırlıklar için küpleri veya dondurulmuş yaprakları çözebilirsiniz.
Dokunun önemli olmadığı durumlarda, dondurulmuş taze nane çorbalarda, güveçlerde ve doku farkının sorun olmayacağı diğer yerlerde kullanılması en iyisidir.
Çözülmüş Nane, Taze Naneden Daha mı Kısa Raf Ömrüne Sahiptir?
Donma, nane yapraklarının hücre duvarlarına zarar verdiğinden, bakteriler ve oksidasyon, çözülmüş naneyi, nane hâlâ tazeyken olduğundan daha hızlı parçalayabilecektir. Bu nedenle, çözüldükten sonra çok daha kısa bir raf ömrü bekleyin. Kullanmayı düşündüğünüz kadarını çözdürmek, ardından çözülen ve kullanılmayanları atmak en iyisidir. Naneyi bir kez çözdükten sonra tekrar dondurmaya çalışmayın.