900'den fazla adaçayı türü vardır ve bunlardan yalnızca birkaçı yemek pişirmede kullanılır. Nane ailesinin bu üyesi Akdeniz'e özgüdür. Bugün dünya adaçayı arzının yarıdan fazlası Hırvatistan, Arnavutluk ve Karadağ'dan elde edilmektedir. Aynı zamanda Bosna, Sırbistan ve Amerika Birleşik Devletleri'nde de yetiştirilmektedir.
Mutfak adaçayının birçok adı vardır. En yaygın olarak mutfak adaçayı, bahçe adaçayı, ortak adaçayı, gerçek adaçayı ve mutfak adaçayı olarak anılır. Yemek pişirmede kullanılan adaçayının bilimsel adı Salvia officinalis'tir.
Adaçayının hoş kokulu bir aroması ve güçlü bir tadı vardır; bu da onu sebzeler, deniz ürünleri, biftek, domuz eti bonfile, hindi, tavuk, galeta, kekler ve mısır ekmeği gibi çok çeşitli yiyecekler için mükemmel bir lezzet arttırıcı yapar.
Kafurun tonlarını taşıyan hafif biberli, lezzetli bir bitkidir. Tadı büzücü ama sıcaktır. Adaçayı hafif acımsı bir tada sahiptir ve lezzeti iddialıdır. Adaçayı kullanırken elinizi hafif tutmanız ve fazla kullanmamaya dikkat etmeniz önemlidir. Bu bitkinin birazı uzun bir yol kat eder.
Adaçayının sağlığa faydaları
Orta Çağ boyunca, adaçayının her derde deva olduğuna inanılırdı; nazarı kovmak ve vebayı uzak tutmaktan ateşi, soğuk algınlığını ve akla gelebilecek hemen hemen her yaygın rahatsızlığı iyileştirmeye kadar çeşitli harikalar yaratabilirdi.
Günümüzde adaçayı öncelikle mutfak amaçlı kullanılıyor, çünkü artık çok az tıbbi özelliği ve sağlığa faydası olduğunu biliyoruz.
Günümüzde homeopatik tıpta kullanılan adaçayının pratik bir kullanımı, menopozla ilişkili sıcak basması rahatsızlığının giderilmesine yardımcı olur.
Adaçayının aslında konsantrasyona ve hafızaya fayda sağlayıp sağlamadığını belirlemek için de incelenmiştir. Tek doz adaçayı ekstresi veya esansiyel yağların ardından sağlıklı bireylerde uyanıklık, ruh hali ve bilişsel işlevlerde iyileşme görülmüştür.
Bununla birlikte, çalışmalar adaçayı yemenin bir miktar gelişmiş bilişsel performansa sahip olduğunu gösterse de, etkiler minimum düzeydedir. Adaçayının hafif takviyesi, kahve veya çayda kafein yutulması durumunda karşılaşabileceğiniz deneyimlere benzer.
Adaçayının yaygın kullanımları
Adaçayı, Britanya'da hala yaygın olarak kullanılan birkaç bitkiden biridir. Nesiller boyunca İngiliz mutfağının vazgeçilmez şifalı bitkilerinden biri olarak listelenmiştir. Adaçayı, sosisler ve kümes hayvanı dolmalarının ana maddesi ve ana aroması olarak kabul edilir.
Amerika Birleşik Devletleri ayrıca adaçayı en popüler bitkilerden biri olarak iddia ediyor. En yaygın olarak, kümes hayvanı baharatlarında adaçayı baskın lezzettir. Şükran Günü hindisine tipik olarak tat veren o sıcak, zengin aroma ve lezzet, adaçayıdan gelir. Birçok insan için adaçayı kokusu, aileyle geçirilen tatillerin anılarını ve sıcak duyguları uyandırır.
İtalya bu bitkinin bir başka aşığıdır. Geleneksel İtalyan yemeklerinde adaçayı, birçok sos ve çeşninin yanı sıra sosislerde de kullanılan önemli bir lezzet bileşenidir. Domuz eti, kuzu eti ve diğer etlerin lezzeti adaçayı kullanımıyla zenginleştirilir.
Kültürler ve çeşitli etnik mutfaklar boyunca, bu bitki binlerce yıldır en sevilen yemeklerin bazılarında kullanılmış olup, adaçayı dünya çapında köklü bir geleneğe sahip önemli bir bitki haline getirmektedir.