Vurgu Yapan Temel Bitki

by baharatdiyari
Oregano

ABD askerleri İkinci Dünya Savaşı'ndan “pizza otu” olarak adlandırdıkları şeye özel bir ilgi duyarak döndüklerinden beri, kekik Amerika'daki baharat raflarının temel gıda maddesi olmuştur.

Diğer ülkelerde kekik yüzyıllardır önemli bir mutfak ve şifalı bitki olmuştur. Oregano üyesidir nane ailesi ve bununla ilgili mercanköşkçok daha hafif bir bitki.

Kekik, doğru koşullar altında kolaylıkla ve bol miktarda yetişen çok yıllık bir bitkidir. Dünyanın birçok yerinde popüler olan kekik, Akdeniz bölgesi ile batı ve güneybatı Avrasya'ya özgüdür.

Kuzeni mercanköşkün aksine kekik, güçlü bir tada sahip, çok cesur bir bitkidir. Diğer bitki ve baharatların veya bir tabaktaki yiyeceklerin lezzetini kolayca bastırabilir, bu nedenle bu bitkiyi tamamlayacak doğru lezzet eşleşmelerini bilerek yemek pişirmek önemlidir. Cesur bir lezzet olduğundan her zaman çok fazla eklememeye dikkat etmelisiniz. Biraz kekik her yemeğin içinde çok işe yarar!

Bu aromatik bitkinin yoğunluğu değişebilir; kaliteli kekik bazen dili uyuşturacak kadar güçlü bir tada ve sıcaklığa sahiptir.

Kekik, keskin ve keskin, hafif acı bir tada sahip biberli bir bitkidir. Cesur tadı, cesur mutfaklarda en iyi sonucu verir, ancak çok çeşitli yiyeceklere harika bir sıcaklık ve hoş bir tat katmak için kullanılabilir.

Taze Kekik vs KurutulmuşTaze Kekik vs Kurutulmuş

Kekiğin sağlığa faydaları

Kekik, sunabileceği çok şey olan önemli bir şifalı bitkidir. Çok yüksek konsantrasyonlarda antioksidan içerir ve insan vücudunun kemik yoğunluğunu korumak ve kemik büyümesini desteklemek için kullandığı en önemli vitaminlerden biri olan K vitamini açısından zengin bir kaynaktır.

Bu bitki antiinflamatuar özelliklere sahiptir ve aynı zamanda güçlü bir antimikrobiyaldir. Aslında çalışmalar, kekik esansiyel yağının, stafilokok enfeksiyonunun özellikle agresif ve ilaca dirençli bir formu olan MRSA'yı öldürme yeteneğine sahip olduğunu göstermiştir.

Kekik ayrıca aşağıdakilerin de büyük katkılarını içerir:

  • Elyaf
  • Triptofan
  • Ütü
  • Manganez
  • E vitamini
  • Kalsiyum
  • Omega yağ asitleri

Yüzlerce yıldır bu bitki doğal tıbbın inanılmaz derecede önemli bir parçası olmuştur. Kekik birçok sağlık sorununu etkili bir şekilde tedavi eder. En yaygın ve iyi bilinenlerden bazıları şunlardır:

  • Soğuk algınlığı
  • Adet krampları
  • Kas ağrısı
  • Tükenmişlik
  • Akne
  • Kulak ağrıları
  • Kepek
  • Bağırsak parazitleri
  • Bronşit
  • Alerjiler
  • Sporcunun ayağı
  • Tırnak mantarı
  • Diş ağrıları
  • Kalp rahatsızlıkları
  • Şişkinlik
  • Baş ağrıları

Son zamanlarda, Birleşik Arap Emirlikleri Üniversitesi'ndeki biyologlar, kekik otunun meme kanseri hastaları için uygulanabilir bir kemo-önleyici aday olduğunu destekleyen bulgulara sahip çalışmalar yürüttüler. Başka bir deyişle, bu bilim insanları kekiğin benzersiz kimyasal yapısının, meme kanserinin ilerlemesini yavaşlatmaya veya engellemeye yardımcı olabilecek bileşenler içerdiğine inanıyor.

Kekik tedavisinin ne kadar etkili olabileceğini belirlemek için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulurken, bazı kanser hastalarının toksik kemoterapiden kaçınarak daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olmalarına olanak tanıyabilecek sağlıklı, doğal bir tedavi seçeneği potansiyeli kesinlikle mevcuttur. genel sağlık üzerindeki kalıcı etkileri.

Kekik Yaygın Kullanımları

ABD'de kekik, İtalyan-Amerikan mutfağının temel bir bitkisidir ve İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ABD askerlerinin geri dönmesiyle hızla popüler hale gelmiştir.

Bu bitki yüzyıllardır geleneksel güney İtalyan mutfağının hayati bir bileşeni olmuştur. Güney İtalya mutfağında sıklıkla kekiğin ızgara, kızartılmış veya kavrulmuş sebzelerin yanı sıra et ve balıkla birlikte kullanılması gerekir. İtalya'nın bu özel bölgesinde baharatlı yiyecekler çok popülerdir ve kekik, bu bölgenin yemeklerinin karakteristik özelliği olan baharatlılığı ve sıcaklığı tamamlamaktadır.

Türk mutfağında kekik öncelikle ete, özellikle de koyun eti ve kuzu eti yemeklerine tat vermek için kullanılır. Kebap ve mangal restoranlarında yaygın olarak karıştırılmaktadır. tuz, biberVe paprika ve çeşni olarak servis edildi.

Filipinler, Akdeniz Havzası ve Latin Amerika'nın geleneksel mutfaklarında bu bitki yaygın olarak kullanılmaktadır. Kekik ayrıca Meksika biber tozlarında ve biber fasulyesinin tatlandırılmasında da yaygın olarak kullanılır.

Kekiğin benzersiz ve biraz alışılmadık bir kullanımı özellikle Filipinler'de yaygındır; Manda kaynatılırken kekik ilavesi hem lezzet katar hem de etin güçlü kokusunu gidermeye yardımcı olur.

Bu bitki, Yunan salatasına karakteristik ve yoğun lezzetini biraz katmak için sıklıkla kullanıldığı Yunanistan'da favori bir bitkidir. Ayrıca genellikle balık veya et barbekülerine eşlik eden geleneksel limon-zeytinyağı sosuna da eklenir. Yunan güveçleri sıklıkla kekik de içerir.

İster belirli bir etnik mutfakta elinizi deneyin, ister en sevdiğiniz yemekleri tatlandırmanın yeni yollarını deneyin, kekiğin size sunabileceği çok şey var. Bu her mutfağın baharat rafında bulunması gereken bir bitkidir. Tabii ki aynı zamanda kurutulmuş bir bitkiden alacağınız en güçlü tatlardan biridir. Pişirmeye başlamadan önce bu güçlü bitkiyi eşleştirebileceğiniz en iyi tatları öğrenmek için biraz zaman ayırarak, hem güçlü hem de dengeli bir yemek oluşturacağınızdan emin olabilirsiniz. Doğru kullanıldığında kekik mutfağınıza güç vermez, aksine herhangi bir yemeğin içindeki lezzetleri tamamlayacak ve zenginleştirecektir.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın