Zerdeçal: Doğanın En Güçlü İlacı

by baharatdiyari
Turmeric

Çok yıllık bir üye zencefil ailesiZerdeçal güneybatı Hindistan'a özgüdür ve güney ve Güneydoğu Asya ormanlarında yabani olarak yetişir.

Bugün Hindistan zerdeçalın en büyük üreticisi olmaya devam ediyor, ancak artık Vietnam'da da ticari olarak yetiştiriliyor.

Popülerliği ve yaygın tıbbi ve mutfak kullanımlarını bulmadan önce, bu baharat ilk olarak boya olarak kullanıldı. Bugün bile zengin ve canlı turuncu rengi nedeniyle değerlenmektedir.

Bu baharat hafif aromatiktir ve hem zencefil hem de portakalın hafif kokularını yayar.

Tadı dünyevi, acı ve keskindir. Özellikle rafine edilmiş paletlere veya zencefilin lezzetine karşı özel bir hassasiyete sahip olanlar, bu baharatın da zencefil alt tonlarını not etme eğilimindedir.

Genel olarak, lezzeti hafiftir; bu baharat, baharat özellikleri için olduğu kadar yiyeceklere verdiği rengin güzelliği için de kullanılır.

Taze Zerdeçal ve TozTaze Zerdeçal ve Toz

Zerdeçalın Sağlığa Faydaları

Bu baharatın rengi canlı, tadı ve aroması yumuşaktır ve gezegendeki en güçlü ilaçlardan biridir. Düzenli ve sıklıkla ortaya çıkan daha fazla onaylanmış tıbbi kullanımla birlikte kesin olan bir şey var: Zerdeçal dünyadaki en sağlıklı baharat olabilir ve mümkün olan en iyi sağlığın tadını çıkarırken ecza dolabınızı zararlı ilaçlardan kurtarmanıza olanak tanıyacak bir baharat olabilir.

Zerdeçal, binlerce yıldır kullanıldığı Asya Siddha tıbbında önemli bir rol oynamaktadır. Son zamanlarda modern tıp camiası bu baharatın tıbbi kullanımlarını araştırmaya büyük ilgi gösterdi.

Bu baharatı bu kadar sağlıklı yapan temel bileşen, zerdeçalda yüksek dozda bulunan kurkumin adı verilen bir kimyasaldır. Kurkumin, etkili antiinflamatuar özelliklere sahip inanılmaz derecede güçlü bir antioksidandır.

Dünyanın dört bir yanındaki tanınmış kurumlardaki araştırmacılar, kısmen modern tıbbi tedavilerle birlikte gelen zararlı yan etkilerin olmaması sayesinde zerdeçalın aslında birçok ilaçtan daha etkili olduğunu kanıtladı.

Zerdeçalın faydalarının şu ana kadar aşağıdaki ilaçlardan daha fazla olduğu kanıtlanmıştır:

  • Steroidler
  • Antiinflamatuar ilaçlar
  • Kolesterol ilaçları
  • Anti-depresanlar
  • İnflamatuar bağırsak hastalığı ilaçları
  • Kemoterapi
  • Artrit ilaçları
  • Antikoagülanlar
  • Diyabet ilaçları
  • Ağrı kesiciler

Zerdeçalın sağlık açısından sağladığı diğer faydalar arasında şunlar sayılabilir:

  • Dengeli bir ruh halini teşvik edin
  • Hızlı yara iyileşmesi
  • Ülserlere ve diğer sindirim rahatsızlıklarına karşı koruma sağlayın
  • Eklem ağrısını, kas ağrılarını ve rahatsızlığı yeniden yaşayın
  • Doku tahrişini yatıştırır/Dengeli kan şekeri seviyelerinin korunmasına yardımcı olur
  • Sert eklemleri rahatlatın
  • Kalp krizi ve felçlere yol açabilecek plak oluşumunu önleyin
  • Kolesterolü optimize edin
  • Belirli kanser hücresi türlerinin büyümesini ve malignitesini önlemeye yardımcı olun

Tüm bu sağlık yararları ve tıbbi kullanımları ne kadar etkileyici olsa da, burada sıralananlar buzdağının yalnızca görünen kısmıdır. Zerdeçalın insan sağlığına olan birçok faydasını araştıran çalışmalar halen yürütülmektedir.

Zerdeçalın Yaygın Kullanımları

Pek çok yemekte, bu canlı turuncu baharat, lezzet katmak için olduğu kadar yemeğin rengini canlandırmak için de kullanılır.

Zerdeçal, Orta Doğu ve Güneydoğu Asya mutfaklarında yaygın olarak bulunur. Mercimek ve etlerin yanı sıra sebzeleri de içeren Hint yemeklerinde yaygın olarak kullanılan köri tozunun gerekli bir bileşenidir.

Pek çok İran yemeğinde başlangıç ​​malzemesi olarak zerdeçal kullanılır. Aslında neredeyse tüm İran khoreş yemekleri, yağ ve zerdeçalla karamelize edilmiş soğan kullanmaya başlıyor.

Bu baharat hem Hindistan'da hem de Nepal'de sebze ve et yemeklerinde hem renk hem de lezzet katmak için oldukça yaygın olarak kullanılıyor. Çin tıbbındaki değerinin yanı sıra bu ülkelerde tıbbi özellikleri nedeniyle de oldukça değerlidir.

Zerdeçal, Vietnam mutfağında yaygın olarak kullanılan bir baharattır; çorba ve kızartmalar da dahil olmak üzere pek çok popüler geleneksel yemeğe renk sağlar ve lezzetini artırır. Kamboçya'da kroeung olarak bilinen köri ezmesi birçok yemekte kullanılan temel malzemedir. En popüler olanı, genellikle taze zerdeçal içeren amok'ta bulunur.

Tayland mutfağında zerdeçal inanılmaz derecede popülerdir. En yaygın olarak geleneksel zerdeçal çorbasının ve sarı körinin temel maddesi olan güney Tayland mutfağında kullanılır.

Güney Afrika mutfağında zerdeçal basit bir amaca hizmet eder; çekici altın rengini haşlanmış beyaz pirince vermek için kullanılır.

Zerdeçalın yaygın olarak kullanıldığı etnik yiyeceklerden herhangi birini seviyor olsanız da, bu, onu kendi yemeklerinize dahil etmenin yollarını bulmanız ve sevmeniz gereken bir baharattır. Alternatif olarak günlük besin takviyesi olarak veya herhangi bir sayıda sağlık sorunu için tıbbi olarak alınabilir.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın