Kişniş aşağıdakilerden oluşan bir baharattır: bütün veya öğütülmüş kişniş tohumları. Kişniş bitkisi kişniş olarak da bilinir. Öğütülmüş tohumun kullanımı çok daha kolaydır ancak bütün tohumlardan çok daha kısa bir raf ömrüne sahiptir. Kişnişinizi nasıl sakladığınız, onun bozulmaya ne kadar dayanıklı olduğu üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Doğru saklama yöntemleri kişnişinizi uzun süre taze tutmanıza yardımcı olabilir.
Hava geçirmez kaplar kullanın
Kişniş tohumlarını bütün ve öğütülmüş olarak hava ve yüksek sıcaklıklardan, nem ve ışıktan korumak için hava geçirmez kaplarda saklamalısınız. Uygun şekilde saklandığında, kişnişin tamamı bir yıl kadar, öğütülmüş kişniş ise iki ila altı ay kadar saklanabilir.
[lasso ref=”amzn-24-glass-spice-jars-with-bamboo-airtight-lids-400-spice-labels-funnel-and-chalk-marker-set-churboro-spice-containers-4-oz-glass-storage-jars” id=”20011″ description=”Spice jars with airtight lids are the best way to keep your dried herbs and spices (whole or ground) as fresh as possible. This pack comes with 24 spice jars and 400 spice labels to help you keep track.” link_id=”7676″]
Havaya maruz kalmak, özellikle öğütülmüş baharatlar söz konusu olduğunda, baharatınızın lezzetinin ve raf ömrünün bozulmasında önemli bir faktördür. Öğütülmüş baharatlar, bütün baharatlarla karşılaştırıldığında çok daha fazla açıkta kalan yüzey alanına sahiptir. Açıkta kalan yüzey alanı, baharatlarınızın uçucu yağlarının daha hızlı buharlaşmasına neden olarak aroma ve lezzetin azalmasına neden olabilir.
Serin bir yerde saklayın
Uzmanlar kişnişinizi 70 derecenin altındaki sıcaklıklarda saklamanızı öneriyor. Isı, kimyasal reaksiyonları hızlandırır ve uçucu bileşiklerin buharlaşma hızını hızlandırabilir. Daha yüksek bir sıcaklık muhtemelen kişnişin uçucu yağlarının buharlaşmasına neden olur, bu da kişnişin keskinliğini kaybedeceği anlamına gelir.
Karanlık bir yerde saklayın
Işık fotodegradasyona neden olabilir, bu da kişnişinizin lezzetini ve aromasını kaybetmesine neden olabilir. Bunu önlemek için baharatı opak kaplarda saklamalısınız.
Kişnişi buzdolabında saklamayı düşünün
Kişnişinizi buzdolabında saklamaya karar verirseniz nem sorununa dikkat edin. Nem, kişniş dahil öğütülmüş baharatların çoğunun düşmanıdır ve kaplarınızın hava geçirmez olmasının nedenlerinden biridir. Aşırı neme maruz kalmak, öğütülmüş kişnişin topaklaşmasına ve lezzetini ve aromasını daha hızlı kaybetmesine neden olabilir.
Sonuç olarak, kişnişi düzenli kullanım için buzdolabında veya dondurucuda saklamamanız şiddetle tavsiye edilir. Kabın soğuk ortamdan alınıp açılması baharat kabının iç kısmında yoğuşma oluşmasına neden olabilir, bu da baharatlarınızın neme maruz kalması anlamına gelir.
Kişnişi düzenli kullanım için buzdolabında saklamamanız gerekirken, daha büyük bir miktarını buzdolabında saklayabilirsiniz. Daha sonra daha büyük partiden daha küçük kapları yeniden doldurabilir ve bu kapları oda sıcaklığında tutabilirsiniz. Bu, baharatın içine nem girme potansiyelini sınırlar. Buzdolabı, ışık eksikliği ve düşük sıcaklık gibi bir dizi avantaj sunar.
Alternatif olarak, öğütülmüş kişnişi buzdolabında sakladığınız, ağzı kapatılabilen küçük torbalarda saklayabilirsiniz. Yaptığınız her yemek için ihtiyacınız olacak kadar küçük poşetler kullanın. Bu, yoğunlaşma sorunlarını ortadan kaldırır.
Buhardan kaçının
Kişnişi doğrudan kabından alıp pişireceğiniz yemeğin içine serpmekten kaçının. Tencereden çıkan buhar kabın içine girip yoğunlaşabilir.
Kişnişi mutfağınızın doğru kısmında saklayın
Baharatı ocak veya bulaşık makinesi gibi ısı kaynaklarından uzakta saklayın. Bunun yerine kiler veya baharat dolabı gibi serin ve kuru bir alanda saklayın.