Kekik Dondurulabilir mi?

by baharatdiyari

Kekik dünyanın en popüler bitkilerinden biridir. Çoğu taze bitki gibi, kekiğin raf ömrü de onu korumak için gerekli adımları atmadığınız sürece nispeten kısa olacaktır. Taze kekik çok çabuk bozulduğundan ve tadı güçlü olabileceğinden, bu bitkiyi korumanın en popüler yolu onu kurutmaktır; ancak dondurmak çoğu zaman gözden kaçan başka bir iyi seçenektir. İşte kekiklerin nasıl dondurulacağına dair bazı ipuçları.

Dondurmak için mevcut en taze kekiği seçin. Farklı çeşitler iyi donar ve diğer bazı bitkilerde olduğu gibi çözüldükten sonra lapalaşmaya karşı dayanıklıdır. Kurutulmuş kekiklerin dondurulmasının pek bir anlamı yok, çünkü raf ömrüne pek bir katkısı olmaz ve çözüldükçe topaklaşabilir.

Bahçenizden kekik kullanıyorsanız hasat ettikten hemen sonra donmaya hazırlama işlemine başlayın. Sabah çiyi buharlaştıktan sonra, ancak bitki güneşin tüm sıcaklığına maruz kalmadan önce dalları kesmelisiniz. Çiğden dolayı hala ıslak olan kekik yapraklarını toplamak, bitkinin lezzetinin bir kısmını kaybetmesine neden olabilir ki bu da ideal değildir.

Dalları yıkayın ve ardından kurumaya bırakın

Kekik dallarının yapraklarını soyun ve mümkün olduğu kadar fazla havayı çıkardığınız, yeniden kapatılabilir dondurucu torbalara koyun. Dondurucu yanmasını önlemek için havanın çıkarılması önemlidir. Torbayı kapatmadan önce son havayı emmek ve vakum oluşturmak için pipet kullanmayı deneyebilirsiniz. Genellikle havayı sıkmak için torbayı yuvarlamak yeterlidir.

Dondurucu yanması, kekikinizin lezzetini kaybetmesinin başka bir yoludur. Genellikle kekiğin yanlış sarılması ve havayla temas etmesinden kaynaklanır. Hava bitkiyi kurutur ve oksitler. Yeterince uzun süre saklanan herhangi bir yiyecek, ne kadar iyi paketlerseniz sarın, sonunda dondurucuda yanabilir.

Alternatif olarak taze kekik yapraklarını buz tepsilerinde dondurun.

Yaprakları buz tepsisinin bölmelerine koymadan önce doğrayın veya püre haline getirin. Daha sonra üzerlerine su veya yemeklik yağ dökün. Herhangi bir yemeklik yağ kullanabilirsiniz, ancak kekik gerektiren birçok yemek için doğal bir uyum olduğundan zeytinyağı en iyisi olarak kabul edilir. Tereyağı da benzer faydalara sahip üçüncü bir seçenektir. Kekiğin üzerine su, yağ veya tereyağını dökün ve tepsileri dondurucuya yerleştirin. Küpler katılaştığında – bu yaklaşık üç saat sürecektir – onları dışarı çıkarın ve yeniden kapatılabilir bir dondurucu torbada saklayın. Yemeğinizin kekik ihtiyacı olduğunda tadına bakmak için küpleri eklemeniz yeterli.

Dondurulmuş kekik kullanma

Dondurulmuş kekiği dondurucuya koyduktan sonra bir yıl içinde kullanın. Bundan sonra uzun süre kullanmak hala güvenli olacak, ancak ilk yıl içinde en iyi duruma gelecektir.

Dondurulmuş kekik çorba, güveç ve sos gibi ıslak uygulamalarda en iyi sonucu verir. Çoğu uygulamada donmuş kekiği çözmeden ekleyin. Etkisi taze otun kullanılmasıyla hemen hemen aynı olacaktır. Dondurulmuş kekiğinizin çözülmesine izin verirseniz, fesleğen veya nane gibi yumuşak bitkiler kadar yumuşak veya rengi solmuş olmayacaktır.

Kekik, donma işleminin etkileri nedeniyle büyük olasılıkla daha kısa bir raf ömrüne sahip olacaktır. Yaprakların buz kristalleri tarafından kısmen parçalanması, özellikle çözülmüş kekiği oda sıcaklığında tutarsanız, bakterilerin bozulmaya neden olması için daha fazla fırsat sunacaktır.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın