Kendi köri karışımınızı sıfırdan yapmak kolay görünebilir, ancak acemi bir aşçı için zorlayıcı olabilir. Baharatların keskinliği büyük ölçüde değişebileceği için, bir tarifi yakından takip etseniz bile fazla ya da az baharat ekleyebilirsiniz. Çemen, köri ile sıkça ilişkilendirilen bir baharattır ve çoğu insanın köri tozunu düşündüğünde aklına gelen kokudur. Aşırı miktarda kullanıldığında, herhangi bir yemeği çok acı yapabilir ve diğer lezzetleri bastırabilir. Çok fazla çemen kullanarak böyle bir durumla karşılaşırsanız, yemeğinizi aşağıdaki yöntemlerle kurtarabilirsiniz.
Seyreltin
Yoğun bir lezzetiniz varsa, düzeltmenin ilk adımı genellikle seyreltmektir. Doğru uygulandığında, seyreltme, bir yemeğin fazla baharatlı gibi göründüğü durumlarda işe yarayabilir. Köri’nizde çok fazla çemen varsa, daha fazla sıvı ve çemen içermeyen malzemeler ekleyin.
Çok fazla yemek ortaya çıkarsa, malzemelerin yarısını çıkarabilir ve ardından diğer bileşenlerle tam bir tarif oluşturabilirsiniz.
Kremalı Malzemeler Ekleyin
Yoğurt gibi süt ürünleri, çemen içeren yemeklerde genellikle kullanılır ve baharatı hafifletmek için etkili olabilir. Süt ürünlerinin yanı sıra hindistancevizi sütü ve kreması da kullanılabilir; bu malzemeler genellikle köri tariflerinde yer alır. Eğer tarifinizde zaten bu malzemeler varsa, biraz daha eklemek lezzet profili üzerinde büyük bir değişiklik yapmayacaktır.
Süt ve hindistancevizi sütü yemeğinizdeki tüm baharatları hafifleteceğinden, diğer tüm malzemelerin seviyelerini çemen hariç ayarlamanız gerekebilir.
Tatlandırın
Aşırı çemenin getirdiği acılığı dengelemek için tatlı bir bileşen eklemek iyi bir yöntemdir. Çemen içeren birçok yemekte, az miktarda tatlandırıcı ekleyerek genel lezzet profiline zarar vermeden çözüm bulabilirsiniz. Tatlandırıcı seçenekleriniz arasında hurma şekeri, şekerleme şekeri ve hatta bal bulunabilir.
Başka Tatlar Ekleyin
Başka bir lezzetli bileşen eklemek basit görünebilir, ancak kurutulmuş nane, fazla çemenle başa çıkabilir. Bazı durumlarda, tadı tamamen maskeleyebilir. Rezene tohumları da çemenin aşırı kullanımından kaynaklanan kokuyu gidermede etkilidir ve genellikle yemeğin ardından nefesi tazeler.
Toz kişniş tohumu ve lime suyu kombinasyonu, çemenin güçlü tadını başka bir lezzetle dengeleyebilir. 1/4 çay kaşığı kişniş ve bir lime suyu kullanın. Tabii ki, yemeğinizi bu malzemelerle bastırmamak için her eklemeden sonra az miktarda tadına bakarak eklemelisiniz.