“`html
Sınırlı raf ömrü olan birçok ürün gibi, baharatlar da ihtiyaç duyduğunuzda hala kullanılabilir olmalarını sağlamak için uygun depolama gerektirir. Baharatlar, doğru saklandığında bile hızla bayatlar. Geriye sadece öğütülmüş kabuk ve çok az değerli tohumlar kalır. Uygun depolama, mutfağınızda baharatlarınızı sakladığınız yeri içerirken, baharatların tazeliği için en önemli faktör, bunları sakladığınız kaplardır. Doğru kapları seçmek, baharatlarınızın mümkün olduğunca uzun süre kullanılabilir kalmasını sağlayabilir. Raf ömrünü en üst düzeye çıkaran ve tazeliği koruyan kapları seçmek için aşağıdaki ipuçlarını kullanın.
Cam Kaplar
Baharatlarınızın tazeliğini etkileyecek tüm faktörlerden hava muhtemelen en zarar vericisidir. Baharatlarınızın hava ile temas etmesine izin veren kapları kullanmaktan kaçınmak isteyeceksiniz. Cam, gözenekli olmadığı için mükemmel bir seçenektir, yani kapak sıkıca kapandığı sürece baharatlarınız korunacaktır. Hava, bazı toz baharatların kekleşmesine neden olabilecek nem getirir. Ayrıca buharlaşma yoluyla uçucu yağların kaybına neden olarak baharatların lezzetlerini kaybetmesine yol açabilir.
Cam kapların dezavantajı, ışıktan çok fazla koruma sağlamamalarıdır. Öte yandan, şeffaf kaplar içeriği görmeyi ve tanımlamayı kolaylaştırma avantajına sahiptir. İçinde hangi baharatların olduğunu göremiyorsanız, orada olduklarını unutabilir ve bayatlamalarına neden olabilirsiniz. Raf ömrünü daha da uzatmak için onları karanlık, serin bir yerde saklayın.
Hava geçirmez bir cam kapta saklandığında ve ışıktan korunduğunda, toz baharatlar 2 yıla kadar taze kalabilir. Baharat depolama için yararlı cam kaplar arasında Mason kavanozları bulunur. Ayrıca, baharatlarınızın hava tarafından bozulmasını engelleyen çekici çözümler olan mantar kapaklı baharat şişeleri de mevcuttur.
Işığı Dışarıda Tutan Kaplar
Metal, camdan sonra en iyi seçenektir. Işık bir tazelik düşmanıdır ve metal kaplar, ışığı içeriklerinden uzak tutmak için idealdir. Sıkı oturan kapaklı metal bir kap, hava ve nemi baharatlarınızdan uzak tutacaktır.
Küçük Kaplar
Malzemelerle birlikte, kapların boyutunu da düşünmelisiniz. Baharatları depolamak için kaplar söz konusu olduğunda genellikle daha küçüktür. Baharatla temas eden hava ve nem miktarını sınırlamak için küçük bir kap önemlidir. Kapta daha az boş alan varsa, bir baharatın lezzetini azaltmak veya başka şekilde bozulmasına yol açmak için daha az hava ve nem olacaktır.
Alternatif Seçenekler
Yeniden Kullanılan Plastik Baharat Şişeleri
Baharatların genellikle paketlendiği plastik şişeleri atmak yerine, toplu baharatlarınızı saklamak için yeniden kullanın.
Kendi Kendine Sızdırmayan Depolama Çantaları
Ziplock depolama torbaları baharatlarınızın havaya maruz kalmasını önleyebilir ve onları ışıktan korumak için karanlık bir ortamda saklanabilir. Acil durumda, bu torbaları doğrudan ışıktan korumak için bir kağıt torbaya yerleştirebilirsiniz.
Acil Durum Çözümleri
Kağıt Torbalar
Bunlar baharatlarınız için optimal olmayan bir depolama çözümüdür, ancak toz yerine bütün baharatlar kullanıyorsanız kısa vadede saklamak için kullanılabilir. Bütün karabiberler, öğütülmüş karabiber gibi. Aynı şey tüm karanfil ve kakule için de geçerlidir. Ayrıca tam hindistan cevizi alabilir ve öğütülmüş tarçın yerine tarçın çubukları kullanabilirsiniz.
[amazon_link asins=’B01KJ72SEO,B014V7RSE8′ template=’ProductCarousel’ store=’spiceography-20′ marketplace=’US’ link_id=’01e29721-e1fa-11e7-873e-c57e8551350a’]