Lavanta bazı yemeklere harika bir katkıdır ve taze veya kurutulmuş olarak kullanılabilir. Daha uzun süre dayanması için kurutmaya karar verirseniz, bitmiş ürünün kullanılabilir olmasını sağlamak için doğru yöntemleri kullanmanız gerekecektir. İşte en iyi lezzet için lavantanın nasıl kurutulacağına dair bazı öneriler.
İlk adım, lavantayı yıkayıp yüzeydeki nemi kurutmaktır. Daha sonra sapları, sicim veya lastik bantlar kullanarak demetler halinde birbirine bağlayın. Demetlerinizi oluştururken sapları bir taraftaki çiçeklerle hizalayın.
Bitkinin verimli bir şekilde kurumasını sağlamak için demetlerinizi küçük tutun. Aşırı büyük bir lavanta demeti iyi kuruyamayabilir. Lastik bantlar faydalıdır çünkü lavanta sapları nem kaybettikçe küçülür ve paket küçüldükçe lastik bant bir arada tutmak için sıkılaşır. Sicim de işe yarayacaktır ancak her zaman güvenli olmayabilir.
Demetlerinizi yaptıktan sonra havanın hareket ettiği bir yere asın. İdeal olarak, ışık kurutulmuş bitkilerin lezzet gücünü etkileyebileceğinden, karanlık bir noktaya da ihtiyacınız olacaktır. Sıcaklık, bitkinin kurumasına da yardımcı olur. İyi hava sirkülasyonuna ve düşük neme sahip sıcak bir yerde lavantanın kuruması yaklaşık iki hafta sürecektir. Lavanta, parmaklarınızın arasında kolayca ufalanmalıdır.
Gıda Kurutucusunda Kurutma
Çoğu bitki gibi lavanta da bir gıda kurutucusunda iyi kurur. Bitkileri yakmadan hızlı bir şekilde kurutmak için tasarlanmıştır. Lavantaları kurutucunun tepsilerine yerleştirin. İyi hava sirkülasyonu sağlayacak şekilde aralıklı olduklarından emin olun.
Gıda kurutucunuz kesin bir sıcaklık ayarlamanıza izin veriyorsa, sıcaklığı 95 ile 120 derece Fahrenheit arasında ayarlayın. Eviniz özellikle soğuk veya nemliyse, bu sıcaklık aralığının daha yüksek ucunda kurutmanız gerekebilir. Lavantanızı kolayca parçalanacak hale gelene kadar kurutmak, gıda kurutucusunda beş saatten fazla sürmemelidir.
Fırında Kurutma
Yiyecek kurutucunuz yoksa ama lavantanızın birkaç saat içinde kurutulması gerekiyorsa, fırın kullanmak iyi bir seçenektir. Bunu yapmanın en iyi yolu, fırını üretebileceği en düşük ısıya ayarlamaktır; bu genellikle yaklaşık 180 derecedir, ancak çoğu fırın 200 derecenin altına düşmez.
Fırının kapağını açık tutarak aşırı ısınmasını önleyebilirsiniz. Açık kapı, nemli havanın dışarı çıkmasını sağlayarak lavantanın daha verimli bir şekilde kurutulmasına yardımcı olur. Fırın tepsisini parşömen kağıdıyla kaplayın ve üzerine lavantayı yayın. Lavantaları yaklaşık 10 dakika fırına koyun, ardından ters çevirin ve 10 dakika daha kurutun. Fırını kapatın ve lavantayı tamamen soğuyana kadar içeride bırakın. Bu noktada kuru olması gerekir fakat kuru değilse işlemi tekrarlayın.
Mikrodalgada Kurutma
Bitkileri mikrodalgada kurutmak ideal olmasa da, zamanınız kısıtlıysa bu yöntemi kullanabilirsiniz. Lavantayı bir kağıt tabağa veya kağıt havluya yayın ve mikrodalgaya koyun. Bir dakika boyunca yüksek ayarda çalıştırın, ardından çevirin. Bir dakika daha mikrodalgada tutun. Lavanta hala kuru değilse, her seferinde kuruluğunu kontrol ederek 20 saniyelik aralıklarla devam edin.