Kekik dayanıklı, çok yönlü bir bitki taze olduğu kadar muhafaza edildiğinde de faydalı kalır. Doğru saklama yöntemlerini kullanırsanız kekik tadını yıl boyunca tadabilirsiniz. Mümkün olan en taze lezzet için kekiği nasıl saklayacağınızı gözden geçirelim.
Buzdolabında
Kekiğin dayanıklılığı, onu tekrar kapatılabilir bir kaba atabileceğiniz ve başka hiçbir önlem almadan buzdolabınıza yapıştırabileceğiniz anlamına gelir. Birkaç hafta daha kullanılabilir durumda kalması gerekir.
Kekiğin tadını daha uzun süre taze tutmak için, kekiği nemli bir kağıt havluya sarın ve tekrar kapatılabilir bir plastik torbaya koyun.
Uzun süreli depolama için üçüncü bir seçenek, kekik dallarınızı bir buket çiçek gibi, içinde yaklaşık bir inç su bulunan bir bardak veya kavanozda bekletmektir. Bunları buzdolabınıza bu şekilde yerleştirebilir veya devrilirse suyun dökülmesini önlemek için daha uzun, yeniden kapatılabilir bir kap tercih edebilirsiniz. Sık su değişimleri bu yöntemi kullanarak kekiğinizin üç ay veya daha uzun süre dayanmasını sağlayabilir.
Dondurucu kekik
Kekik, dokusunu veya lezzetini etkilemeden dondurulmaya dayanacak kadar sağlamdır. Dalları bir buzdolabı poşetine koyun ve dondurucunuza koyun. Kekiği dondurucudan çıkardıktan sonra yaprakların saplarından ayrılması kolay olacaktır. Sadece bir çatalın dişlerini saplardan geçirin veya yaprakları parmaklarınızla çekin.
Diğer şifalı bitkilerle çok etkili olan aynı buz küpü yöntemini de kullanabilirsiniz. İlk önce yaprakları saplardan çıkarmak isteyeceksiniz. Çatal yöntemi taze, donmamış kekik için o kadar etkili olmayabilir, bu nedenle yaprakları kırmak için sapları başparmağınız ve işaret parmağınız arasında sıkıştırın ve parmaklarınızı gövdeden aşağı doğru çekin. Yaprakları bir buz tepsisine yerleştirin ve suyla doldurun. Tepsiyi dondurucuya yerleştirin.
Küpler katılaşınca tepsiden çıkarın ve dondurucu poşetlere koyun. Dilediğiniz zaman taze kekik tadının tadını çıkarmak için bu küplerden birini dana yahnisine veya makarna sosuna atabilirsiniz.
Kekik kurutma
Kekik, kurutulduğunda lezzetinin çoğunu koruyan bitkilerden biridir. Kekiği kurutmanın en hızlı yolu gıda kurutucusudur. Kurutucuyu 90 ila 100 derece arasında önceden ısıtın. Saplardan düşen yaprakları kurtarmak için kurutucu tepsilerinin üzerinde ince bir elek kullanın. Kekiğinizin tamamen kuruması bir ila üç saat sürebilir. İlk saatten sonra her yarım saatte bir kontrol etmeye başlayın. Yapraklar kolayca ufalandığında çıkmaya hazırdır. Yaprakları saplarından çıkarın ve saklamak için hava geçirmez kaplara koyun.
[lasso ref=”amzn-elite-gourmet-efd319-food-dehydrator-5-bpa-free-11-4-trays-adjustable-temperature-controls-jerky-herbs-fruit-veggies-dried-snacks-black” id=”20475″ badge=”Dry Your Thyme” link_id=”8600″]
Bir başka kolay yol da onu açık havada kurutmaktır. Kese kağıdına birkaç delik açın ve poşeti bir tutam kekiğin üzerine yerleştirin. Demeti kuru, hareketli havanın olduğu bir yere asın. Çanta düşen yaprakları yakalayacak ve kekiğinizin tozlanmasını önleyecektir. Yaklaşık on gün sonra kekiğiniz kurumuş ve saklanmaya hazır olmalıdır.
Kekiği mikrodalgada da kurutabilirsiniz. Dalları tek bir kat halinde kuru kağıt havlulara yerleştirin ve 30 saniye boyunca mikrodalgaya koyun. Her seans arasında dalları çevirin ve yeniden düzenleyin.
Fırınınız kekiği de çabuk kurutabilir. Önceden 180 dereceye ısıtın ve kekik dallarını fırın tepsisine tek kat halinde yerleştirin. Fırın tepsisini kapısı açık şekilde fırına yerleştirin. Yaklaşık iki saat kadar onları içeride tutun. İlk saatten sonra her 30 dakikada bir kuruluklarını kontrol edin.