Fesleğen nane ailesine aittir ancak kendine has bir tadı vardır. Tadı naneli ve otsu olup, hafif meyankökü ve narenciye notaları içerir; Fesleğen lezzetinin farklı özellikleri, kullandığınız otun çeşidine göre yoğunluk bakımından farklılık gösterir.
Fesleğen yaprakları en basit ve en popüler İtalyan yemeklerinden biri olan pestoda önemli bir rol oynar. Pesto kelimesi buradan gelir. poundEzmek, dövmek anlamına gelen İtalyanca bir fiil. Pesto, malzemelerin ezilmesi veya dövülmesiyle hazırlanır.
Pesto'nun İtalya'nın Cenova kentindeki evinin dışında pesto, yalnızca ana madde olarak fesleğen yaprakları içeren bir macun anlamına gelir. İtalya'da pesto adı, fesleğen içerebilen veya içermeyen çeşitli ezilmiş veya dövülmüş yiyecekler için geçerlidir. Çoğumuzun bildiği koyu yeşil pestoda fesleğen yapraklarının yanı sıra parmesan peyniri, sarımsak ve çam fıstığı da bulunuyor. Pesto'nun lezzet profili öncelikle fesleğeninkine benzer ve popüler olarak makarnayla servis edilen pesto alla genovese yapımında kullanılır.
Pizza
Taze fesleğen, pizzaların üzerine pepperoni kadar popüler olmasa da hala yaygın olarak kullanılmaktadır. Fesleğenin, 19. yüzyılın sonlarında İtalya bayrağının renklerini sergilemek için icat edildiği iddia edilen margherita pizzasında (bazen pizza margherita olarak da adlandırılır) kullanıldığını sıklıkla göreceksiniz. Fesleğen, mozzarella peynirinin beyazı ve domatesin kırmızısıyla birlikte yeşil elementtir.
Margherita pizzasının gerçek hikayesi, büyük olasılıkla çok daha önce icat edilmiş olmasıdır ve özellikle vatansever bir nedenden ötürü değildir. Bunu yapmanın en olası nedeni taze fesleğenlerin domates ve mozarella ile çok iyi eşleşmesidir.
Marinara sosu
Marinara sosu, güney İtalya'da popüler olan ve genellikle makarnayla servis edilen, domates bazlı bir sostur. Fesleğen'in naneli meyankökü notaları, domatesin zengin asitliğiyle mükemmel bir şekilde eşleşiyor. İkisinin birlikte bu kadar iyi çalışması, domates bazlı makarna soslarının çoğu tarifinde fesleğenin görünmesinin nedenidir.
Marinara sosunda taze veya kurutulmuş fesleğen kullanabilirsiniz. Kurutulmuş otu pişirme süresinin başlangıcında ekleyin; lezzetleri, yemeğin pişirilmesi için geçen birkaç saat boyunca yiyeceğe karışacaktır. Taze fesleğen kullanıyorsanız pişirme süresinin sonunda ekleyin, çünkü çok uzun süre pişirirseniz lezzetini kaybedecektir.
fesleğen sirkesi
Bir tutam bitki sirkesi, salataya ekstra lezzet katmanın harika bir yoludur ve fesleğen sirkesi en çok yönlü olanlardan biridir. Fesleğen sirkenin asitliğiyle ve çoğu salata malzemesiyle iyi uyum sağlar. Salata sosu yapmak için kullanın, turşuya ekleyin veya deniz ürünleriyle birlikte kullanın.
Fesleğen sirkesinin yapımı basittir ve sadece biraz taze fesleğen ve seçtiğiniz sirkeyi gerektirir. Bunları birleştirin ve karanlık bir yerde bir hafta bekletin. Beyaz, şampanya ve kırmızı şarap sirkesi, fesleğen sirkesi yapmak için mükemmel seçimlerdir.
Fesleğen çayı
Fesleğen, Batı'da en çok bilinen uygulamalarından biri olmasa da harika bir çay bitkisidir. Tadı biraz meyankökü içeren nane çayına benzer. Fesleğen çayının, ağız sağlığını iyileştirme ve diyabet semptomlarını hafifletmeye yardımcı olma yeteneği de dahil olmak üzere çok sayıda sağlık yararına sahip olduğu biliniyor. Tadı ve sağlık yararlarını daha da arttırmak için limon ve zencefil eklenebilir.