Frenk maydanozu, düz yapraklı maydanoz (diğer adıyla İtalyan veya Fransız maydanozu) ve kişnişe biraz benzer. Düz veya sıkıca kıvrılabilen fırfırlı yapraklara sahiptir. En büyük fark, Frenk maydanozu yapraklarının kişniş ve maydanozdan daha küçük ve ince olmasıdır. Fransız mutfağında sıkça kullanılan Frenk maydanozu, meyanköküne benzer bir anason lezzet profiline sahiptir. Bu muhteşem bitkinin bazı klasik kullanımlarına bir göz atalım.
[lasso ref=”amzn-spices-village-dried-chervil-2-oz-french-parsley-fresh-dried-chervil-herb-sweet-cicily-kosher-gluten-free-vegan-non-gmo-resealable-bulk-bag” id=”20353″ link_id=”10414″]
Yumurta Yemekleri İçin
Frenk maydanozu, yumurta odaklı yemeklere çok yakışır. Yumurta yemekleri genellikle yumuşaktır ve bu nedenle Frenk maydanozunun narin tadı için harika bir arka plan oluşturur. İnce kıyılmış Frenk maydanozunu çırpılmış yumurtalarınıza veya omletinize serpin. Aynı zamanda kişe harika bir katkı sağlar.
Salatalarda
Frenk maydanozu, salatalar için harika bir yeşil elementtir. Lezzeti, daha geleneksel salata yeşilliklerini tamamlar. Frenk maydanozu, patates salatalarında da işe yarar; lezzeti mayonezle iyi uyum sağlar ve yemeğe iştah açıcı bir yeşil renk katabilir.
İnce Bir Bitki Karışımında
Frenk maydanozu, tarhun, frenk soğanı ve maydanoz içeren Fransız ince bitki karışımlarından biridir. Frenk maydanozu diğer bitkilerle birleştiğinde klasik Fransız baharat karışımına taze ve aromatik bir unsur katar. Temel ince otlar tarifi basittir. Dört otu (frenk maydanozu, tarhun, frenk soğanı ve maydanoz) eşit parçalarda birleştirin. Omletler, salatalar, çorbalar, soslar ve ızgara etlerle deneyin.
Bearnaise Sosunda
Arpacık soğanı ve karabiberin yanı sıra Frenk maydanozu da Bearnaise sosunun ana lezzetlerinden biridir. Bearnaise sosu, temel Fransız soslarından biri olan Hollandaise sosuna benzer. Bearnaise, yumurta sarısı ile emülsifiye edilmiş tereyağından yapılır ve kalın, kremsi bir kıvama sahiptir. Bearnaise sosu geleneksel olarak biftekte kullanılır.
Ravigote Sosu
Ravigote sosu, ince otlar içeren başka bir klasik asidik Fransız sosudur; bazı tarifler ayrıca hardal da gerektirir. Frenk maydanozu, ince otlar kullandığı için temel bileşenlerden biridir. Ravigote sosunu yumuşak etler ve kabuklu deniz ürünlerinde kullanabilirsiniz.
Frenk Maydanozu Sosu
Frenk maydanozu soslarının en temeli, Frenk maydanozunun kremayla birleştirilmesini içerir. Bu sos genellikle tavuk veya diğer kümes hayvanları ile eşleştirilir. Ayrıca deniz tarağı üzerinde servis yapmak için de popüler bir seçenektir.
Sirkede
Otlu sirkeler Fransız mutfağında popülerdir ve Frenk maydanozu sirkeyi tatlandırmada en iyi işe yarayan bitkilerden biridir. Frenk maydanozunu beyaz şarap sirkesine koymak lezzetini korur ve kullanım yollarını artırır. Frenk maydanozu sirkesi ile salata sosu veya çeşni mayonezi yapabilirsiniz.
Pişmiş Sebzelerle
Frenk maydanozu, sebzeleri tatlandırmak için yaygın olarak kullanılır. Bazı aşçılar, havuçların tatlılığını artırdığına inanır. Ayrıca patates, kuşkonmaz, bezelye, ıspanak ve yeşil fasulye ile de oldukça iyi gider. Frenk maydanozunu hafif tadı ve ısıya karşı duyarlılığı nedeniyle pişirme süresinin sonuna doğru eklemek en iyisidir.
Bileşik Tereyağı
Frenk maydanozunun tadı uzun pişirme sürelerine dayanmaz; kısa bir pişirme süresi bile lezzetini ve aromasını bozabilir. Mümkün olduğunca çiğ tüketmek en iyisidir, bu nedenle otlu tereyağı yapmak, ızgara veya buharda pişirilmiş yiyeceklerin lezzetlerini tatmanın iyi bir yoludur. Kıyılmış otu yumuşatılmış tereyağıyla birleştirip balıklarınızın veya mevsimlik ürünlerinizin üzerine koyarak kullanın. Kuşkonmaz, pancar ve hatta lahana ile harikadır.
Balıkta
Bearnaise sosu ve Frenk maydanozu sosu, Frenk maydanozunu balıkla birlikte kullanmak için harika Fransız seçenekleridir, tıpkı Frenk maydanozu bileşiği tereyağı gibi. Ancak yöntemlerin tümü Fransızca değildir. Bitkiyi balıkta kullanmanın İsveç yöntemi, onu creme fraiche ile birleştirmeyi içerir.