Füme Kırmızı Biberin En İyi Alternatifleri

by baharatdiyari
Smoked Paprika Substitute

İspanyolların füme kırmızı biber olarak adlandırdığı baharat, çeşitli yemeklerde, özellikle paella gibi İspanyol spesiyalitelerinde, çorba ve güveçlerde kullanılır. Önce kurutulan, sonra tütsülenen ve toz haline getirilen biberlerden oluşur. Füme kırmızı biberin tatlıdan acıya kadar farklı çeşitleri bulunur ve yemeklere hafif bir duman tadı ile umami dokunuşu katar. Geleneksel İspanyol yemekleri yapmayı sevseniz de sevmeseniz de, füme kırmızı biber mutfağınızda bulunması gereken bir baharattır. Ancak eğer elinizde yoksa, füme kırmızı biber yerine kullanabileceğiniz birçok alternatif mevcuttur.

En İyi Seçenek: Chipotle Biber Tozu

Chipotle biber tozu, tütsülenmiş olduğu için iyi bir alternatiftir. Çoğunlukla Meksika ve Teksas-Meksika mutfağında kullanılır, bu yüzden onu marketinizin Meksika reyonunda bulabilirsiniz. Barbekü sosları ve güveçlerde de işe yarar. Füme kırmızı biberden beklediğiniz dumanlı tadı ve koyu kırmızı rengi sağlar.

Chipotle biber tozunun, en sıcak füme kırmızı biberden daha acı olabileceğini unutmamak önemlidir. Bu acılığı azaltmak için tarifte belirtilen füme kırmızı biber miktarından daha azını kullanmak isteyebilirsiniz. Daha fazla renk istiyorsanız, tatlı kırmızı biber eklemeyi düşünebilirsiniz. Füme kırmızı biber için tarifte belirtilen miktarın yaklaşık üçte birini kullanın.

İyi Bir İkinci Seçenek: Tatlı Kırmızı Biber ve Kimyon

Tatlı kırmızı biber, istediğiniz kırmızı rengi sağlar, ancak dumanlı bir tat veya acı sunmaz. Biraz kimyon ekleyerek eksik dumanlılığı sağlayabilirsiniz. Ayrıca kimyon, füme kırmızı biber gerektiren bir yemekte diğer baharatlarla iyi uyum sağlar. Tarifinizde sıcak füme kırmızı biber gerekiyorsa, ısı seviyesini artırmak için biraz kırmızı biber eklemeyi düşünebilirsiniz.

Tatlı kırmızı biber ve kimyon karışımını, füme kırmızı biberin yerine aynı miktarda kullanabilirsiniz.

Acil Durumda: Guajillo Tozu

Guajillo biberleri, Meksika’nın en popüler biberleri arasındadır. Mole ve salsalarda yaygın olarak kullanılır. Ayrıca biber ve çorbalarda da etkilidir. Bazı kişiler bu biberlerin tatlı meyvemsi tadını kızılcıklara benzetir. Bu meyvemsi lezzet, onu füme kırmızı biber için iyi bir alternatif yapabilir. Guajillo biberi öğütüldüğünde, harissa yapmak için kullanılabilecek kadar çok yönlüdür ve diğer baharatlarla karıştırarak barbekü sosu oluşturabilirsiniz.

Guajillo biberlerinin ısı seviyesi hafif ila orta arasında değişebilir. Genellikle aşçılar, daha fazla acıya ihtiyaç duyduklarında daha keskin bir biber eklerler, bu yüzden aşırı sıcak olmazlar. Genellikle yemeğinizde sıcak füme kırmızı biberle aynı miktarda guajillo kullanabilirsiniz.

Diğer Alternatifler

Genel biber tozu, genellikle ancho biberi ve kimyonun yanı sıra birkaç başka bitki ve baharatın bir kombinasyonudur. Kimyon, hafif bir duman tadı verirken, ancho biberi füme kırmızı biberden alacağınız kırmızı rengin bir kısmını sağlar.

Goçugaru, dumanlı bir tada sahip olmamakla birlikte, parlak kırmızı bir renge sahiptir, bu da onu görsel olarak füme kırmızı biber yerine kullanmak için mükemmel kılar. Eğer kesinlikle duman tadına ihtiyacınız varsa, yemeğinize birkaç damla sıvı duman ekleyebilir veya biraz kimyon katabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın