Kereviz tuzu çok yönlü bir baharattır. Birçok tuzlu yemek ve hatta birkaç kokteyl için kullanabilirsiniz. Tuzla birleştirilmiş konsantre bir kereviz bitkisidir ve yemeğinize veya Bloody Mary’ye lezzet katmanın harika bir yoludur. Ancak baharat dolabınızda kereviz tuzu yoksa ne yapabilirsiniz? Aşağıda deneyebileceğiniz bazı kereviz tuzu ikameleri bulunmaktadır.
En İyi Seçenek: Kereviz Tohumu ve Tuz
Kereviz tuzu iki bileşenden oluşur: kereviz tozu ve tuz. Basitliği, kabaca eşit miktarlarda birleştirmeniz gerektiğini hatırladığınız sürece iki baharatı birleştirerek kendi karışımınızı yapmanızı kolaylaştırır. Mağazalardaki karışımlar, tuzun kereviz tohumuna 2:1 oranına sahip olabilir, bu nedenle 1:1 oranı ile daha güçlü bir kereviz aroması ve daha düşük sodyum karışımı elde edebilirsiniz. Kendi kereviz tozunuzu, baharat öğütücü kullanarak kereviz tohumlarını öğüterek yapabilirsiniz. Bu, kereviz tuzunuzu önceden öğütülmüş kereviz tozuna göre daha lezzetli hale getirecektir.
Karışımda tuzun kereviz tozuna oranına bağlı olarak tarifinizde kullandığınız kereviz tuzu miktarını ayarlayın.
İyi Bir İkinci Seçenek: Kereviz Sapları ve Yaprakları
Kereviz tuzunda kullanılan kereviz tohumu, daha güçlü bir kereviz aromasına sahip olan Lovage adlı bir kereviz akrabasından toplanır. Bu lezzet de saplarda ve yapraklarda bulunur, bu nedenle bitkinin bu kısımlarını kereviz tuzunun kereviz tohumu bileşeni için iyi bir ikame eder.
Bu alternatifi kullanırken en büyük fark doku olacaktır. Kereviz sapları ve yaprakları liflidir ve kereviz tohumlarına kıyasla çok daha fazla hacimlidir, bu nedenle tüm uygulamalarda iyi bir yedek olmayabilir. Örneğin, kereviz yaprakları ve sapları, bir et ovma veya salata sosundaki kereviz tohumlarının yerini alamaz, ancak bir çorba veya benzeri bir yemekte kullanılabilir.
Kereviz tohumuna daha çok benzemelerini sağlamak için sapları karıştırmayı (veya ince doğramayı) düşünebilirsiniz. Ayrıca yapraklar ve saplardaki lezzetin tohumlardan daha az yoğun olduğunu unutmayın, bu nedenle aynı lezzet profilini elde etmek için daha fazlasını kullanmanız gerekecektir.
Acil Durum Çözümü: Dereotlu Tuz
Dereotu tohumu dereotu bitkisinden gelir, bazen dereotu otu olarak adlandırılır. Bitki, kereviz ve diğer tanınmış otlarla aynı aileye aittir, chervil ve kişniş. Dereotu tohumu, kereviz tohumuna benzer bir lezzet profiline sahiptir, bu da onu etkili bir ikame haline getirir. Tohumu öğüterek, yukarıda belirtilen kereviz tuzu karışımlarında olduğu gibi aynı oranda tuzla birleştirip kereviz tuzu yerine kullanabilirsiniz.
Dereotu tohumu tuzu, barbekü sosları, salata sosları ve patates salatası gibi çoğu kereviz tohumu uygulamasında etkili bir alternatif olabilir. Tarifinizin gerektirdiği kereviz tuzu miktarında dereotu tuzu kullanın.
Diğer Alternatifler
Kereviz tohumlarını kullanmak yerine, tohumlardan elde edilen uçucu yağı tuzla birlikte yemeğinize ekleyebilirsiniz. Yağ genellikle aromaterapi için kullanılır, ancak istediğiniz lezzeti de sağlayabilir.
Kara tohumları kereviz tohumlarından daha tatlıdır, ancak çok lezzetlidir ve bazı yemeklerde yerine kullanılabilir. Keskinliklerinin yağdan kesilmesine yardımcı olabileceği et yemekleri için en uygun olanlardır.