Khmeli suneli (kurutulmuş baharatlar), çorba ve güveçlerden ızgara et ve sebzelere kadar Kafkasya'daki birçok farklı tarifte ortaya çıkan bir Gürcü baharat karışımıdır. Çoğu zaman karşılaştırılır garam masala. Garam masala ile bazı ortak baharatlara sahip olsa da Khmeli Suneli'nin çok farklı bir lezzet profili de var. Garam masala karışımlarının çoğu baharatlardan oluşurken, bitkilere güçlü bir şekilde odaklanıyor. Gürcü mutfağı Batı'da pek popüler değil, bu nedenle Gürcü baharat karışımını bulmakta zorlanabilirsiniz. Mümkün olan en kısa sürede ihtiyacınız varsa, bunun yerine bu khmeli suneli alternatiflerinden birini deneyin.
En iyi seçeneğiniz: Kendi khmeli suneli'nizi yapın
Khmeli suneli yapmanın geleneksel yolu, aşçının tercih ettiği otları ve/veya baharatları seçmesi ve bunları birlikte öğütmesidir. Başka bir deyişle evrensel bir tarif yoktur. Karışımın merkezi lezzet profiline sahip olması için birkaç temel bileşene ihtiyacınız olsa da, diğer öğeler söz konusu olduğunda da biraz özgürsünüz.
İçindeki bazı önemli bileşenler (örneğin kadife çiçeği yaprakları gibi) biraz egzotik olabilir ve çoğu yerde bulunması zor olabilir, ancak çoğu değildir. Gibi şifalı bitkiler alabilmelisin dereotu Ve mercanköşk yerel bakkalınızda. Benzer şekilde baharatlar da karabiber Ve kimyon bulmak da kolaydır. Bu baharat karışımında sıklıkla yer alan bazı şifalı bitkiler şunlardır:
- Kurutulmuş kadife çiçeği yaprakları
- Kurutulmuş fesleğen
- Kurutulmuş dereotu
- Kurutulmuş kişniş
- Kurutulmuş çemen otu yaprakları
- Kurutulmuş maydanoz
- Kurutulmuş mercanköşk
- Kurutulmuş nane
- Kurutulmuş safran
- Kurutulmuş yaz kokusu
- Kurutulmuş defne yaprağı
- Kurutulmuş mavi çemen otu
Tatmak için bunlardan herhangi birini birleştirin ve karışımınızı khmeli suneli gerektiren herhangi bir tarifte kullanın. Çemen otu yaprakları ve/veya tohumlarının Khmeli Suneli'deki temel lezzet notalarından sorumlu olduğunu unutmayın. Çemen otu bulmak, bakkalınızın baharat reyonunun ne kadar iyi stoklandığına bağlı olarak zorlayıcı olabilir; ancak bunu Hindistan pazarında bulabilirsiniz.
İyi bir ikinci seçenek: İtalyan baharatı
İtalyan baharatı İtalyan yemeklerinde yaygın olarak kullanılan şifalı otların bir karışımıdır. Bu bitki aslında İtalya'da bulunmadığından İtalyan değildir. İtalyan aşçılar beş veya altı yerine bir veya iki bitki kullanmayı tercih ediyor. Daha ziyade, 20. yüzyılın başlarında Amerika Birleşik Devletleri'ne gelen İtalyan göçmenlerin ihtiyaçlarını karşılamak için formüle edilmiş bir üründür.
Bu listedeki diğer karışımlar gibi ve Khmeli Suneli'nin kendisi gibi, İtalyan baharatı da aşçı tarafından tercihe veya bulunabilirliğe bağlı olarak malzemeleri dahil edecek veya hariç tutacak şekilde değiştirilebilir. Genellikle İtalyan baharatına dahil edilen otlar arasında reyhan ve mercanköşk, her ikisi de birçok khmeli suneli karışımında karşımıza çıkıyor. Ek olarak, İtalyan baharatlarının bazı versiyonları şunları içerecektir: nane Ve defne yaprağı. Khmeli suneli karışımlarında nane ve defne yaprağı da sıklıkla karşımıza çıkıyor.
Her ne kadar İtalyan baharatları khmeli suneli gerektiren birçok tarifte işe yarasa da ilgili lezzet profillerinde farklılıklar bulunduğunu unutmamak önemlidir. İtalyan baharatının neredeyse her zaman içereceği gerçeğini düşünün. biberiyegeleneksel khmeli suneli'de pek rastlanmayan keskin kokulu bir bitkidir.
Kısaca: Köri tozu
Köri tozundaki köri, Tamil dilindeki bir kelimenin İngilizce versiyonudur. kari. Kari, baharatlı sos içeren bir yemeği ifade eder. Köri tozu iken bir İngiliz buluşu Hint baharatlarından oluşan bu çorbanın içerdiği baharatların birçoğu khmeli suneli'de de bulunuyor. Özellikle çemen otu her iki karışımda da temel baharatlardan biridir. Köri tozu da önemli miktarda zerdeçalbazı khmeli suneli karışımlarında bulunan safranın yerini tutabilir. Bu baharatlar nedeniyle her iki baharat karışımı da kullanıldığı yemeklere parlak sarı bir renk verebilir.
Khmeli suneli gibi, köri tozu karışımları da sıklıkla karmaşık bir tat profiline sahiptir ve hem tatlı hem de acı unsurları birleştirir. Köri tozunun en büyük dezavantajı, Gürcü karışımıyla birçok ortak baharat unsuruna sahip olmasına rağmen bitkisel bileşenin bulunmamasıdır.
Khmeli suneli yerine 1:1 oranında köri tozu kullanın.
Diğer alternatifler
Ras duyuru Khmeli Suneli kadar karmaşık olabilen bir Fas baharat karışımıdır. Khmeli suneli'de kullanılan bazı baharatların yanı sıra çiçek öğelerini de içerebilir.