Madras Köri Tozu Yerine Ne Kullanabilirsiniz? En İyi Alternatifler

by baharatdiyari
madras curry powder substitute

Madras Köri Tozu aslında Hintlilerin yapmadığı anlamında “Hintli” değildir. İngiliz tat tomurcuklarına hitap etmek isteyen bir Hint baharatlarının İngiliz karışımıdır. Britanya’nın bugüne kadar süregelen Hint lezzetleriyle olan aşk ilişkisinden bahsetmek dikkat çekicidir. Ancak evde hiç yoksa ne yapmalısınız? İşte en iyi Madras köri tozu ikameleriniz.

En İyi Seçenek: Kendi Karışımınızı Yapın

Herhangi bir baharat karışımında olduğu gibi, tek tek bileşenleri bulabilirseniz kendi sürümünüzü oluşturabilirsiniz. Madras köri tozundaki baharatların tamamı veya çoğu bir Hint pazarında veya hatta Asya malzemelerinde uzmanlaşmış bazı mağazalarda bulunabilir. Kaliteli malzemeler için alışverişe biraz zaman ve para yatırmaya istekliyseniz, neredeyse en iyi hazır karışımlar kadar kokulu ve lezzetli bir şey yaratabilirsiniz. Kendi karışımınızı yaparak, malzemeleri tercihlerinize göre uyarlayabilirsiniz. Daha hafif bir versiyon istiyorsanız ısıyı bile azaltabilirsiniz.

-> Tarif Alın: Madras Curry Powder (@ Pepperscale)

İyi Bir İkinci Seçenek: Köri Tozu ve Biber

Standart köri tozu, Madras köri tozu ile birçok ortak noktaya sahiptir. Her ikisi de aynı baharatların çoğunu içerir ve parlak sarı rengine güçlü bir vurgu yapan zerdeçal içerir. Örneğin, çemen ve kakule genellikle neredeyse tüm köri tozu karışımlarında zerdeçalın yanında yer alır. Her ikisi de Batılı bir damak için Hint mutfağının lezzet profillerini çoğaltmayı hedefler. En büyük fark, Madras Köri’nin biber acılığına vurgu yapmasıdır; bunu ekleyerek çoğaltabileceğiniz acı biber veya ezilmiş kırmızı biber pulları ile sağlanabilir.

Tarifinizde Madras köri tozunun gerektiği miktarda köri tozu kullanın ve damak zevkinize göre biber ekleyin.

Bir Tutam: Tandoori Masala

Tandoori Masala, en iyi tandoor adı verilen özel bir toprak fırında pişirilen tandoori tavukta kullanımı ile bilinir. Bu baharat karışımı, Pakistan ve Pencap yemeklerinde yaygın olarak kullanılır ve Madras köri tozunda bulabileceğiniz aynı baharatların çoğunu içerir.

Tandoori Masala, tıpkı Madras Köri Tozu gibi ısısıyla bilinir. Malzemeler çoğu geleneksel baharat karışımıyla olduğu gibi değişiklik gösterebilir; ancak, Tandoori Masala genellikle Madras Köri Tozu ve diğer köri tozları ile aynı bileşenlerin çoğuna sahiptir. Çoğu tandoori masala karışımı yiyeceklere pembe veya kırmızı renk vereceğinden, onunla pişirilen yiyecekler biraz farklı bir görünüme sahip olacaktır.

Madras köri tozu için 1:1 ikame olarak Tandoori Masala’yı kullanın, ancak ısı seviyesinin değişebileceğini unutmayın, bu yüzden dikkatli olun.

Diğer Alternatifler

Madras köri tozunun aksine, masala tuzu Hint yemeklerinde kullanılan geleneksel bir baharat karışımıdır. Malzemeler bölgeye ve hane halkına göre farklılık gösterse de, çoğu karışım, Madras köri tozu yapmak için kullanılan baharatların çoğunu içerir, zerdeçal hariç. Zerdeçalı kendiniz ekleyebilir veya onsuz pişirebilirsiniz.

Sambar tozu Hindistan’ın güney kesiminden gelen başka bir geleneksel Hint baharat karışımıdır. Sarı nohut ile birlikte Madras köri tozu yapmak için kullanılan baharatların çoğunu içerir.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın