Kakao ve kakao tozu aynı bitkiden gelir. Aralarındaki fark, nasıl işlendikleriyle ilgilidir. Kakao tozu yapma işlemi, kakaonun maruz kaldığı sıcaklıktan çok daha yüksek sıcaklıklara çıkarılmasını içerir. Bunun sonucunda farklı özelliklere sahip iki ürün ortaya çıkıyor, ancak bunlar ne kadar farklı? Tadı aynı mı? Bunları aynı yemeklerde kullanabilir misiniz? Hadi karşılaştıralım.
Kakao ve kakao tozunun tadı nasıl farklılık gösterir?
Tatları arasındaki temel fark acılıktan kaynaklanmaktadır. Kakao tozu kakao ağacının ham (işlenmemiş) tohumlarından elde edilir ve biraz acıdır. Kakao, kakao tozuyla karşılaştırıldığında daha derin bir çikolata aromasına sahiptir. Kakao tozu yapımında kullanılan çekirdekler, doğranıp ezilmeden önce fermente edilir. Daha sonra kakao tozu yapmak için kurutulmadan önce kakao yağı içeriğini çıkarmak için filtrelenirler.
Kakao tozu sadece fermente edilmiş değil aynı zamanda kavrulmuş fasulyelerden gelir. yaparken Hollanda kakao tozuçekirdekler ayrıca asitliklerini nötralize etmek için alkalize edilir. Asitliğin ortadan kaldırılması, kakaodan biraz daha tatlı ve aynı zamanda daha zengin bir ürünle sonuçlanır. Normal kakao tozu (Amerika Birleşik Devletleri’nde en kolay bulunabilen tür) alkalileştirilmez ve bu nedenle acıların ve asidik tadın çoğunu korur.
Birini diğerinin yerine kullanabilir misiniz?
Kakao tozu yerine kakao kullanılabilir ancak birkaç şeyi aklınızda bulundurmanız gerekir. Öncelikle kakao tozunun daha güçlü bir tadı var. Bu, kakao tozu gerektiren bir tarifte daha azını kullanmanız gerekeceği anlamına gelir. Daha sonra kakao tozu, kakao tozundan daha fazla sıvı emecektir. Bu, tarifinizdeki sıvı miktarlarında da ayarlamalar yapmanız gerekebileceği anlamına gelir. Diğer bir faktör ise mayalanmadır. Hollanda kakaosu yerine kakao kullanıyorsanız kabartma tozu istenen sonuçları vermeyebileceğinden kabartma tozu kullanmanız gerekecektir.
Kakao tozu yerine kakao tozu da kullanabilirsiniz. Kakao tozu, kakao tozu kadar sıvı çekmediği için tarifteki toplam sıvı miktarını azaltmanız gerekebilir. Ayrıca kakao tozunun, kakaonun aksine asidik olmadığını, dolayısıyla kabartma tozu ile kakao tozu gibi reaksiyona girmeyeceğini unutmayın. Bu, tarifteki herhangi bir kabartma tozu yerine kabartma tozunu da kullanmanız gerekeceği anlamına gelir.
Kakao tozunu ne zaman kullanmalısınız? Kakao tozu mu?
Kakao tozu gerektiren uygulamaların çoğunda kakaoyu kullanabilirsiniz. Tatlılarda veya sıcak çikolata yapımında kullanın. Besin değeri yüksek olduğundan diğer sağlıklı malzemelerle birlikte smoothielere ekleyerek takviye olarak kullanabilirsiniz. Yoğun çikolata tadının artacağı her yemekte faydalıdır.