Taze ve Kurutulmuş Kekik: Hangisi Tercih Edilmeli?

by baharatdiyari
Fresh Oregano Vs Dried

Kekik, birçok yemeği tatlandırmak için kullanılan popüler bir bitkidir. Bu nedenle, en temel baharat koleksiyonlarında bile yer alan bir bitkidir. Bu bitkiyle çalışırken, baharat rafınızda büyük olasılıkla bulunan tipik kurutulmuş çeşidin aksine, yemeklerinizde taze kekik kullanmanın faydalı olup olmayacağını merak etmiş olabilirsiniz. Taze ve kurutulmuş kekik arasındaki farklar nelerdir? Gerçekten biri diğerinden daha mı çekici? Hadi karşılaştıralım.

Taze ve Kurutulmuş Kekik Aynı Tada Sahip midir?

Tahmin edebileceğiniz gibi, birçok şifalı bitki bir biçimde diğerine göre daha lezzetlidir. Hatta bazı malzemeler kurutulduğunda tamamen farklı bir tat alır. Ancak kekik için durum böyle değildir. Kurutulduğunda lezzetini son derece iyi koruyan az sayıda bitkiden biridir. Damak tadınıza özellikle düşkün olsanız bile, kurutulmuş kekik ile taze kekiğin lezzet bakımından çok benzer olduğunu göreceksiniz.

Taze ve Kurutulmuş Kekik Birbirine Benziyor mu?

Taze ve kurutulmuş kekik arasındaki görünüm farkı tam olarak beklediğiniz gibidir. Taze kekik parlak, yapraklı bir yeşil renkteyken, kurutulmuş kekik kahverengidir ve yaprağa göre toza benzer bir kıvama sahiptir.

Bu fark, çoğu şefin taze kekik kullanmayı tercih etmesinin temel nedenidir. Saf estetik kadar basittir; taze kekiğin canlı yeşili, mutfak kreasyonlarınıza daha heyecan verici ve renkli bir görünüm kazandırabilir.

Kurutulmuş Kekik Tazesinden Daha mı Kolay Elde Edilir?

Evet, kurutulmuş kekik genellikle herhangi bir bakkalda veya temel baharatların satıldığı her yerde mevcuttur. Whole Foods gibi özel süpermarketler, üretim departmanlarında taze kekik ve diğer bitkileri bulundurur. Bunun için yüksek bir fiyat ödemeye hazırsanız, taze kekik çevrimiçi olarak bile sipariş edilebilir.

Bu bitki aynı zamanda yetiştirilmesi kolay bir bitkidir ve mutfak bitki bahçeleri için popüler bir seçimdir; bu nedenle, eğer bu, yemeklerinizde sıklıkla kullanmaktan hoşlanıyorsanız, kendi bitkinizi yetiştirmeyi düşünebilirsiniz!

[lasso ref=”amzn-watkins-gourmet-spice-organic-oregano-6-5-oz-bottle-1-count-21811″ id=”19810″ description=”Kekik, birçok yemeğe lezzet katan temel bir baharattır. Ve iyi haber: kurutulmuş kekik, taze ot kadar lezzetini korur.” link_id=”7139″]

Taze Kekik Yerine Kurutulmuş Kekik Kullanılabilir mi? Taze Kekik Kurutulmuş Yerine Geçebilir mi?

Kurutulmuş ve taze kekik kesinlikle birbirinin yerini alabilir. Ne pişiriyorsanız, her ikisiyle de tatlandırılabilir. İstediğiniz kuru kekik miktarının üç katı taze kekik miktarını değiştirerek kullandığınız miktarı ayarlamanız yeterlidir.

Diğer taraftan bakacak olursak şöyle bir örnek; Tarifiniz bir çorba kaşığı taze kekik gerektiriyorsa, yalnızca bir çay kaşığı kurutulmuş kekik (veya miktarın 1/3’ü) gerekir.

Kurutulmuş Kekik Taze Kekik Kadar Sağlıklı mıdır?

Pek değil. Bu bitkinin sağlığa faydalarından yararlanmak istiyorsanız taze kekik tercih etmelisiniz.

Taze ve Kurutulmuş Kekik Aynı Tür Mutfaklarda mı Kullanılıyor?

Kekik hangi biçimde olursa olsun güçlü bir bitkidir ve doğru kullanılmazsa aşırı güçlü olabilir. Çok güçlü olduğu için kurutulmuş kekik genellikle çoğu mutfak türünde kullanılır. Biraz daha hafif ve tamamlayıcıdır ve diğer tatları aşma olasılığı daha azdır.

Kurutulmuş kekik en çok İtalyan, Meksika, Türk ve Yunan mutfağında kullanılır. Taze kekik, lezzetli yağlar ve kuzu eti gibi Yunan yemeklerinin yapımında kullanılır.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın