Hem Madras hem de vindaloo köri tozları, Güney Hindistan’ın baharat karışımları geleneğini açıkça yansıtıyor. Her ikisi de Güney Hindistan baharatlarından oluşuyor ve biberli sıcaklığıyla tanınıyor. Her ikisinin de ortak olduğu bir diğer özellik de Avrupa mirasıdır; her ikisi de Avrupalılar tarafından Hint malzemeleri kullanılarak formüle edilen baharat karışımlarıdır. Bununla birlikte, bunlar birçok farklılığa sahip iki farklı baharat karışımıdır. Bunları karşılaştıralım.
Vindaloo köri tozunun Madras köri tozundan farkı nedir?
İki karışım arasındaki en önemli fark lezzet profilidir. Karışımlarda benzer baharatlar kullanılırken kimyon, kakuleVe zerdeçalfarklı geçmişleri vardır ve farklı Avrupalı gruplar için formüle edilmişlerdir. Vindaloo köri tozunun kökeni, adı verilen bir Portekiz yemeğine dayanmaktadır. sarımsaklı asma etiveya sarımsak bağı kısacası sirke ve baharatlarla marine edilmiş domuz eti.
Yıllar geçtikçe hem adı hem de yemeğin kendisi Goa eyaletindeki Kızılderililer tarafından değiştirildi. Goa bir zamanlar Portekiz kolonisiydi. Vindaloo köri tozu çok ateşli olduğu biliniyor – aslında tipik olarak en sıcak köri tozu karışımı olarak kabul edilir. Aşırı sıcaklık, Goan’ların en dikkat çekici ilavesidir.
Vindaloo köri tozunun aksine, Madras köri tozu Hindistan’da kullanılmaz. İlk Madras köri tozu, Hint baharatlarını 19. yüzyıl İngiliz yiyicilerine çekici hale getirme girişimiydi. İngilizler için kullanımı kolay bir formda egzotik bir baharat karışımıydı. Madras köri tozu standart köri tozundan daha sıcaktır ancak vindaloo köri tozu kadar sıcak değildir.
Her harmandaki acı biber miktarının farklı olması başka bir farklılığa da yol açar: görünüm. Vindaloo köri tozu, genellikle turuncu ve sarı arasında bir yerde olan Madras köri tozuyla karşılaştırıldığında daha koyu kırmızı bir renge sahiptir.
Restoranlarda vindaloo ve Madras köri yemekleri yapıldığında, iki baharat karışımı arasındaki lezzet farklılıklarının dramatik olmayabileceğini unutmamak önemlidir. Pek çok Hint restoranındaki vindaloo köri tozu, ekstra biber tozu içeren Madras köri tozundan oluşur.
Madras köri tozu yerine vindaloo köri tozu kullanabilir misiniz? Ve tam tersi?
Yemeğinizin lezzet profiline sadık kalmak istiyorsanız vindaloo köri tozu yeterli bir Madras köri tozu yerine kullanılabilir. Isının bir kısmını nötralize etmeye yardımcı olmak için standart köri tozu ile seyreltildiğinde alt olarak en iyisidir. Daha hafif hale getirmek için yemeğe süt de ekleyebilirsiniz. Bu adımlarla bile ideal olmayacaktır ve Madras köri tozu yerine geçen bir ürün ararken ilk tercihiniz olmamalıdır.
Madras köri tozu, ısısını arttırmak için daha fazla biber tozu eklenerek vindaloo köri tozu yerine kullanılabilir.
Vindaloo köri tozunu ne zaman kullanmalısınız? Madras köri tozu mu?
Özellikle baharatlı yiyecekleri seviyorsanız vindaloo köri tozu kullanın. Daha spesifik olarak, sığır eti veya keçi vindaloo gibi vindaloo çeşitlerinden herhangi birini yapmak için kullanın. Hindistan’da kullanıldığı için daha otantik Hint körileri ve Hint mutfağı için harika bir seçenektir.
Mulligatawny çorbası gibi klasik İngiliz köri yemeklerini hazırlamak için Madras köri tozunu kullanın. Madras köri tozu aynı zamanda “çok baharatlı”nın endişe verici olduğu kişiler için daha iyi bir köri tarifi baharat karışımıdır. Bu körilerin her ikisi de gözle görülür bir müstehcenliğe sahiptir, ancak vindaloo köri tozu geleneksel olarak çok daha sıcak olacaktır.