Kimyon son derece baskın bir baharattır. Başka bir deyişle, çok fazla kullanırsanız, bir yemekteki diğer tatları hızla bastırabilir. İster bütün kimyon tohumu ister öğütülmüş kimyon kullanıyor olun, aşırı eklemek yemeğinizi hoş olmayan bir hale getirebilir. Eğer bu başınıza geldiyse, panik yapmayın. Yemeğinizi kurtarmak için birkaç seçeneğiniz var.
Diğer Malzemeleri İkiye Katlayın
Diğer malzemeleri artırarak kimyonun tadını hafifletebilirsiniz. Bu, yemeğinizin maliyetini artırabilir ama yiyecekleri fazla baharatla atmaktan kaçınmanızı sağlar. Alternatif olarak, pişirdiğiniz yemeğin yarısını ayırıp gerekli miktarı tamamlamak için daha fazla malzeme ekleyebilirsiniz. Yemeğinizi çok fazla seyreltirken sıvı eklerken dikkatli olun. Örneğin, bir çorbaya fazla miktarda su eklemek tadını bozabilir.
Yemeği Tatlandırın
Kimyonun özelliklerinden biri acılığıdır. Bu acı notalara karşı koyarak, sertliğin çoğunu azaltabilir ve bir yemeği tekrar lezzetli hale getirebilirsiniz. Tatlandırıcınız, pişirdiğinize bağlı olarak şekerden agave nektarına kadar değişebilir. Bazı yemekler için bal en iyi seçim olabilir; diğerlerinde, akçaağaç şurubu ve hatta meyve tercih edebilirsiniz. Kurutulmuş meyve, birçok köride iyi bir seçenektir. Tatları dengelemeye çalışırken, az miktarla başlayın ve istenen lezzet profilini elde edene kadar tatlandırıcıyı küçük artışlarla ekleyin.
Kimyona Karşı Koymak İçin Baharat Ekleyin
Aşırı kimyon kullanımının panzehirlerinden biri tarçındır. Özellikle lezzeti dengelemekte etkilidir. Tabii ki, tarçın her yemek için iyi bir tamamlayıcı olmayabilir. Başka bir seçenek de cevizdir, özellikle biber yemeklerinde iyi çalışır. Tarçın, kimyonun acılığını hafifleten bir tatlılık ekler.
Asit Kullanın
Asidik bileşenler yemeğe bir canlılık katabilir, tuzu dengeleyebilir ve fazla kimyonun etkisini azaltabilir. Çoğu tarifte kullanılabilecek asidik bileşenler arasında sirke veya limon suyu bulunur. Bir köri içinde demirhindi kullanmak isteyebilirsiniz. Demirhindi, dikkat çekmeden asit ekler. Asidik bir bileşen eklerken, yemeğinizin hedeflediği lezzet profilini gözden kaçırmayın. Eklediğiniz miktara dikkat edin, çünkü bu lezzetle de aşırıya kaçmak mümkündür.
Biraz Tuz Ekleyin
Tuz, kimyonun acılığını dengelemekte iyi bir iş çıkarabilir. Lezzetleri daha dengeli bir şekilde bir araya getirir. Ekstra lezzet katmak istiyorsanız, normal sofra tuzu yerine tuzlu bir bileşen ekleyin. Soya sosu, miso veya pastırma genellikle kimyon içeren yemeklerde işe yarayabilir.
Biraz Yağ Ekleyin
Yağlı bileşenler genellikle baharatın etkisini azaltmada etkilidir. Yemeğinize bağlı olarak hindistancevizi sütü, tereyağı veya krema kullanabilirsiniz. Kimyon, avokadodan domuz yağına kadar çeşitli yağlı bileşenlerle iyi uyum sağlar. Tabii ki, yemeğinizi tamamlayan yağlı malzemeleri seçmek isteyeceksiniz. Hindistan cevizi sütü çoğu körili yemek için mükemmel bir tamamlayıcıdır ve biberinize üzerine bir parça ekşi krema ekleyerek servis yapabilirsiniz.