Ortadoğu mutfağına meraklıysanız, muhtemelen tahinle karşılaşmışsınızdır. Ortadoğu’nun en bilinen yemeklerinden biri olan humusun ana malzemelerinden biridir. Onunla yemek pişirmeyi denediyseniz, mutfağınızda kısmen tüketilmiş bir kavanoz olabilir. Tahin, kavrulmuş ve öğütülmüş susam tohumlarından oluşur. Tohumlar, doğal fıstık ezmesine benzer kıvamda bir macun haline getirilir. Fıstık ezmesi gibi tahinin de raf ömrü, nasıl sakladığınıza bağlı olarak uzun veya kısa olabilir. İşte en iyi lezzet için tahini saklamanın en iyi yollarından bazılarına bir bakış.
Ilıman veya soğuk bir iklimde yaşıyorsanız, tahini saklamanın geleneksel yolu oda sıcaklığındadır. İdeal olarak karanlık bir yerde saklanmalıdır, bu da onu çoğu zaman kapalı tuttuğunuz bir dolaba koyabileceğiniz anlamına gelir. Çoğu durumda, bu, kap açılmışsa yaklaşık altı ay veya kapalı bir kap için iki yıla kadar güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlamak için yeterli olacaktır. Tahindeki yağ zamanla ayrılabilir, temiz bir kaşıkla tekrar karıştırmanız yeterlidir. Çok sıcak bir iklimde yaşıyorsanız, aşağıdaki yöntemlerden birini kullanmanız gerekecektir.
Tahininizin oda sıcaklığında ne kadar süre dayanacağını belirleyen en önemli faktörlerden biri nemdir. Tahininize su girmesini önleyin. Tahini kabından çıkarırken kullandığınız kapların kuru olmasına dikkat etmelisiniz. Diğer bir faktör ise bakterilerdir. Oda sıcaklığında bakteri üremesi, düşük sıcaklıklarda olduğundan daha hızlı olacaktır. Tahinin kirlenmemesi için tahini kaptan çıkarırken sadece temiz mutfak eşyaları kullanın.
Buzdolabında Saklayın
Çoğu çabuk bozulan gıda ürünü gibi tahininizi de buzdolabında saklarsanız, raf ömrünü aylar hatta yıllar uzatabilirsiniz. Düşük sıcaklıklar, bozulmaya neden olan bakteri üremesini yavaşlatır. Tahinin yüksek yağ içeriği, onu kokmaya yatkın hale getirir. Buzdolabında uzun süre saklayarak bunu önleyebilirsiniz.
Yağ içeriği nedeniyle buzdolabında saklanması dokusunu değiştirecektir. Daha sertleşecek ve karıştırılması zorlaşacaktır, bu da bazı yemeklerde kullanışlılığını etkileyebilir. Oda sıcaklığına gelinceye kadar tezgahta bekleterek yumuşatabilirsiniz.
Dondurun
Tahin dondurulup çözülebilir ancak onu korumak için bazı adımlar atmanız gerekecektir. Kavanozun ağzının üzerine plastik ambalaj yerleştirin ve ardından kapağı vidalayın. Bu, tahini dondurucu yanmasından ve diğer yiyeceklerin kokularını emmesinden korur. Kavanoz doluysa, kalan kısmın donduğunda genleşmesi için biraz tahin çıkarın.
Tahini güvenli bir şekilde dondurmanın bir başka yolu da, onu geldiği kaptan çıkarıp, tekrar kapatılabilir bir dondurucu poşetine koymaktır. Kapatmadan önce havayı sıkmak için torbayı yuvarlayın. Tahin, dondurucuda bir yıldan fazla dayanabilir; ancak tahinin tadını en iyi şekilde çıkarmak istiyorsanız, o yıl içinde kullanmanız tavsiye edilir.