Biberiye nane ailesinin keskin bir üyesi Sıcak bir iklimde yaşıyorsanız bu yıl boyunca mevcuttur; ancak biberiye bitkisi daha soğuk bir iklimde yaşayamayabilir. Bu nedenle, elinizde mevcut olduğunda bitkiyi korumanız önemlidir. Bunu yapmanın birçok yolu var.
Buzdolabında
Buzdolabı, taze bitkileri, hatta biberiye gibi daha dayanıklı olanları bile saklamak için en iyi yerlerden biridir. Biberiyenizi uzun süre taze tutabilmek için buzdolabınızdaki soğuk ve kuru havadan korumak isteyeceksiniz. Bunu nemli kağıt havlularla yapabilirsiniz. Biberiye dallarınızı nemli bir kağıt havluya sarın ve kilitli bir torbaya koyun. Poşetin ağzını kapatıp buzdolabınızın sebzeliğine yerleştirin. Bu, onu üç haftaya kadar taze tutacaktır.
Alternatif olarak sarılı biberiyeyi tekrar kullanabileceğiniz plastik bir saklama kabının içerisine yerleştirebilirsiniz.
Dondurucuda
Taze biberiyenizi birkaç haftadan daha uzun süre saklamanız gerekiyorsa dondurmak harika bir seçenektir. İki seçenek vardır: dalları tek tek veya buz küpü şeklinde dondurun. Dalları tek tek dondurmak için yıkayın ve ardından iyice kurulayın. Daha sonra bunları bir kurabiye kağıdına tek kat halinde yerleştirin ve ardından yaklaşık 30 dakika boyunca dondurucunuza koyun. Dondurulduktan sonra dalları kurabiye kağıdından çıkarın ve uzun süreli saklama için dondurucu torbalara koyun. Bu yöntem, dalların ayrı ayrı dondurulmasına olanak tanır, böylece bütün bir demetin çözülmesine gerek kalmadan, bulaşıklarınızda kullanmak üzere tek tek dalları çıkarabilirsiniz.
Buz küpü yöntemi, biberiyenin daha küçük parçalara bölünmesini ve buz tepsisinin bölmelerine yerleştirilmesini içerir. Daha sonra bölmelere su ekleyip dondurmalısınız. Küpleri çıkarın ve uzun süreli saklama için dondurucu torbalara koyun. Ota ihtiyacınız olduğunda, taze biberiye aroması için yemeğinize bir veya iki küp atın.
Kurutma seçenekleri
Kurutma işlemi, taze biberiyenin karakteristik keskinliğinin bir kısmını ortadan kaldırabilir; ancak kurutulmuş biberiye, dondurulmuş veya soğutulmuş biberiyeden daha uzun süre dayanabilir ve dondurucuda veya buzdolabında yer kaplamaz. Kurutma için birden fazla seçeneğiniz var; bunlar şunları içerir:
Gıda kurutucusu kullanmak
Kurutucuyu termostatı 90 dereceye ayarlanmış halde önceden ısıtın. Nemin yüksek olduğu bir bölgede yaşıyorsanız daha yüksek bir sıcaklığa ihtiyacınız olabilir. 125 dereceye kadar çıkmak gerekebilir. Biberiyenizi kurutucu tepsilerine tek kat halinde yerleştirin ve en az bir saat kurutun. Biberiye kırılgan olduğunda ve kolayca ufalandığında kurudur.
[lasso ref=”amzn-elite-gourmet-efd319-food-dehydrator-5-bpa-free-11-4-trays-adjustable-temperature-controls-jerky-herbs-fruit-veggies-dried-snacks-black” id=”20475″ link_id=”7845″]
Fırında kurutma
Biberiye dallarını parşömen kağıdına ve kurabiye kağıdına yerleştirin ve ardından 125 dereceye ayarlanmış fırına koyun. Beklemeye ve bir gaz sobasına sahip olmaya istekliyseniz, işi pilot ışığının yapmasına izin verebilirsiniz. Biberiye çoğu bitkiden daha kalın ve odunsu olduğundan kuruması birkaç gün sürebilir.
Mikrodalga kurutma
Biberiye dallarını bir kağıt havlu tabakasının üzerine yayın. Bunları mikrodalgaya yerleştirin ve başka bir kağıt havlu tabakasıyla örtün. Mikrodalgayı yüksek ayarda bir dakika boyunca ve ardından otlar ufalanacak kadar kuruyana kadar her defasında 20 saniye boyunca ısıtın.
Hava kurutma
Biberiyenin dayanıklılığı onu havayla kurutmak için ideal kılar. Evinizin kuru, hareketli havası olan herhangi bir yerine bir demet biberiye dalını asmanız yeterli.